Naslovna » Aktivnosti » Najave

Najave

23.03.2023.

Krkobabić sa Indijskim ambasadorom o razvoju sela

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sastaće se u četvrtak, 23. marta 2023. godine sa Njegovom Ekselencijom, ambasadorom Indije u Srbiji g. Sandživom Kohlijem.

Teme sastanka biće regionalni i ruralni razvoj, kao i iskustva dveju zemalja u programima za unapređenje uslova života i rada seoskog stanovništva.

Sastanak će se održati u Crvenom salonu Palate Srbija s početkom u 10.30 časova, a pored ambasadora Indije, sastanku će prisustovati i drugi sekretar Ambasade Indije u Srbiji Radžeš Kumar Pipal.

Akreditacije za praćenje događaja (pokrivalice i izjave) poslati na kabinet@mbs.gov.rs

09.03.2023.

Međunarodna konferencija o zadrugarstvu u Palati Srbija

Ministarstvo za brigu o selu, Zadružni savez Srbije i Zadružni savez Vojvodine organizuju međunarodnu konferenciju na temu

        BUDUĆNOST JE U ZADRUGARSTVU

Konferenciji će prisustvovati eminentni gosti iz zemlje i iz inostranstva, a svoj dolazak potvrdio je i predsednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP), gospodin  Ariel Enrike Guarko iz Argentine.

Konferencija će se održati u petak, 10. marta 2023. godine u Beogradu, u Palati Srbija, Bulevar Mihajla Pupina 2a (sala 368 na III spratu) u 12 časova.

Neposredno pre početka konferencije ministar za brigu o selu Milan Krkobabić primiće gospodina Guarko u Plavom salonu u Centralnom holu Palate Srbija.

Okupljanje novinarskih ekipa je u 11.20 časova na Istočnom ulazu Palate Srbija. Medijima je dozvoljeno snimanje početka sastanka u Plavom salonu, izjave pred početak konferencije i praćenje konferencije.

Molimo Vas da akreditacije za praćenje ovog događaja (ime, prezime i broj lične karte) pošaljete na adresu kabinet@mbs.gov.rs najkasnije do 9 časova u petak 10. marta 2023. godine.

09.02.2023.

Najava Lebane

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić će sutra 10. februara 2023. godine u opštini Lebane, pre zakazane sednice povodom obeležavanja 100 dana rada Vlade Republike Srbije, obići dva od tri projekta realizovana konkretno u toj opštini:

U 12 časova ministar će obići zemljoradničku voćarsku zadrugu u selu Bošnjace „Agro prima jug“ (Adresa: Crnog Marka 27).  Ova zadruga je iz prošlogodišnjeg programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama dobila 13,4 miliona dinara za unapređenje poslovanja nabavkom rashladnog agregata i savremene opreme za preradu voća, a prihod koji su ostvarili u poslovnoj 2022. godini iznosi 53 miliona dinara.
Ovim programom do sada je pomognut rad 207 zadruga na teritoriji čitave Srbije, u Jablaničkom okrugu 14 zadruga, od kojih su dve u Lebanu.

U 12.30 časova na platou ispred autobuske stanice u Lebanu ministar će dočekati minibus za prevoz stanovnika iz udaljenih sela Lebana i porazgovarati sa đacima osnovne škole i starijim stanovništvom koje svakodnevno koristi ovaj minibus.
Iz ovog programa do sada je dodeljeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, od kojih 28 pripada IV grupi razvijenosti i devastiranim područjima, a u Jablaničkom okrugu 4 opštine su dobile sredstva za ovakav minibus. Neka sela u Srbiji su na ovaj način po prvi put dobila vezu sa gradom/opštinom.

U opštini Lebane 2021. i 2022. godine sproveden je i Program dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“,  pa je manifestacija organizovana, takođe sredstvima Ministarstva za brigu o selu, u selima Bošnjace, Grgurovce, Pertate, Togočevce, Konjino i Popovce, gde su upriličena nadmetanja seoskog stanovništva u brojnim disciplinama i bogat kulturno-umetnički program. Inače, na teritoriji Jablaničkog okruga 7 opština je bilo korisnik ovih sredstava.

Izjave su planirane na obe lokacije.

29.10.2022.

Šta radimo za sela Srbije?
Sumiranje rezultata i planovi za 2023. godinu

Ministarstvo za brigu o selu organizuje predstavljanje rezultata realizovanih programa u protekloj godini i planove za narednu, 2023. godinu.

Sastanku, koji se održava u Palati Srbija, u četvrtak 29. decembra 2022. godine u sali Beograd, s početkom u 11 časova, prisustvovaće ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Molimo da akreditacije novinarskih ekipa (ime, prezime, br.l.k) šaljete na mejl kabinet@mbs.gov.rs najkasnije do 9 časova u četvrtak 29. decembra.

Okupljanje ekipa je na istočnom ulazu Palate Srbija u 10.30 časova, a praćenje je dozvoljeno sve vreme trajanja sastanka.

21.10.2022.

Ministar Krkobabić u Rekovcu na Miholjskim susretima sela

Ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić posetiće sutra, u subotu 22.10.2022. godine, opštinu Rekovac.
Krkobabić će, zajedno sa predsednikom opštine Rekovac dr Aleksandrom Đorđevićem, u 12 časova u centru sela Oparić otvoriti manifestaciju „Miholjski susreti sela“.

Manifestacija „Miholjski susreti sela“ je program koji Ministarstvo za brigu o selu sprovodi u oblasti negovanja tradicije na selu, u cilju obogaćenja društvenog i sportskog života, negovanja tradicije i kulturno - istorijskog nasleđa seoskih sredina.
Ove, 2022. godine „Miholjski susreti sela“ organizuju se u 87 lokalnih samouprava, okupljaju 1300 sela  i imaju 150.000 učesnika i posetilaca.

Rekovac je jedna od opština koja je dobila sredstva za ove namene po Javnom konkursu i svojim seljanima sutra nudi bogat takmičarski, kulturno-umetnički i izložbeni program.
Biće organizovana izložba slika, domaće radinosti i domaćih proizvoda, starih zanata, zatim turnir u malom fudbalu, krunjenje kukuruza, pikado, takmičenje u znanju, u šahu i narodnom višeboju, a u popodnevnim časovima kulturno-umetnički program i proglašenje pobednika u svim disciplinama.

14.10.2022.

Ministar Krkobabić u Svrljigu povodom Međunarodnog dana žena na selu

Povodom Međunarodnog dana žena na selu, koji se svake godine obeležava 15. oktobra, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić će sutra, u subotu 15.10.2022. godine posetiti selo Crnoljevica u opštini Svrljig.
Obeležavanju ovog važnog dana za sve žene sveta na selu, koje počinje u 11 časova, prisustvovaće i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Događaj će obogatiti kulturno-umetnički program, izložba narodne nošnje i radinosti, kao i domaćih proizvoda žena sa sela.

Ministar Krkobabić će zatim obići zemljoradničku zadrugu „Svljiška mlakara“ (Svrljig, Ul.Radetova br.20), koja je iz programa za unapređenje poslovanja i tehnološki rad zadruga dobila 15 miliona dinara za povećanje stočnog fonda i nabavku opreme za preradu mleka, pa je zadruga tako uspela da se uspešno pozicionira na tržište.

05.10.2022.

Krkobabić otvara skup „Uz zadruge do savremene mehanizacije“

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvoriće u sredu 5. oktobra 2022. godine u 11.30 časova tematski skup „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ koji se održava u Kikindi u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine.

Cilj skupa je da se istakne značaj i ekonomska efikasnost nabavke savremene poljoprivredne mehanizacije preko zadruga, u odnosu na investicije pojedinačnih poljoprivrednika. Osim tehnički racionalne iskorišćenosti mehanizacije za sve zadrugare, smanjuju se i troškovi celokupne proizvodnje, na šta je veoma značajno ukazati u ovim godinama obeleženim rastom cena svih inputa za poljoprivredu.

Lokacija dešavanja je parcela ZZ „Žitopromet“ Kikinda na putu Kikinda- Banatska Topola,  GPS (45.788366, 20.466750).

Ova ratarska zadruga dobila je iz programa podrške zadrugama koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu 15 miliona dinara upravo za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

21.09.2022.

Krkobabić u poseti Bačkoj Palanci, opštini sa najviše useljenih seoskih kuća

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće sutra, u četvrtak, 22. septembra 2022. godine opštinu Bačka Palanka u Južnobačkom upravnom okrugu, koja beleži rekordan broj seoskih kuća kupljenih iz programa Ministarstva za brigu o selu.

Krkobabić će svoju posetu započeti u 11 časova u zgradi Opštine Bačka Palanka (Kralja Petra I br. 16), gde će održati kraći sastanak sa
rukovodstvom opštine na temu programa Ministarstva, stanja i potreba ove opštine.
Nakon toga, ministar će u mesnoj zajednici Pivnice (Ul.Vojvođanska 25) razgovarati sa predsednicom mesne zajednice i dobitnicima 14 kuća kupljenih preko konkursa Ministarstva za brigu o selu i posetiti jednu porodicu (porodica Filipović, Ul. Prvoboračka 57).
U istom selu Krkobabić će obići i „Slovački dom“- mesto okupljanja, negovanja tradicije i kulturnog života seljana.
Poseta ministra završiće se obilaskom zadruge „Agronom Despotovo“ u selu Despotovo, koja je dobila 15 miliona dinara za nabavku mehanizacije u ratarstvu, preko programa namenjenog zadrugama koji takođe sprovodi  Ministarstvo za brigu o selu.

15.09.2022.

Krkobabić u poseti Dimitrovgradu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće sutra, u petak, 16. septembra 2022. godine opštinu Dimitrovgrad u Pirotskom upravnom okrugu.

Krkobabić će svoju posetu započeti u 12 časova u zgradi Opštine Dimitrovgrad (Balkanska br. 2), gde će održati kraći sastanak sa rukovodstvom opštine.
Nakon toga, ministar će poći u vožnju redovnom linijom minibusa za prevoz seoskog stanovništva, kupljenim sredstvima iz programa Ministarstva za brigu o selu i zaustaviti se u selu Željuša.
U tom i u selu Lukavica Krkobabić će posetiti dve porodice, od 9 koliko ih je na teritoriji opštine Dimitrovgrad dobilo sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, preko konkursa Ministarstva za brigu o selu.

08.09.2022.

Krkobabić u poseti Novoj Crnji

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće sutra, u petak, 9. septembra 2022. godine opštinu Nova Crnja u Srednjobanatskom upravnom okrugu.

Krkobabić će svoju posetu započeti u 12 časova u Srpskoj Crnji, gde će prisustvovati završnim turnirima učenika osnovnih škola u okviru manifestacije „Miholjski susreti sela“ (Hala Dušan Silni, Partizanska bb) finansirane sredstvima iz programa Ministarstva za brigu o selu.

Ministar će, zajedno sa rukovodstvom opštine, posetu nastaviti obilaskom stare zadruge „Plast“ (Ul. 5. oktobra br. 78, Srpska Crnja), koja je iz programa namenjenog zadrugama dobila 9 miliona dinara za unapređenje poslovanja izgradnjom hladnjače, a nakon toga obići će i zadružnu plantažu dunja i krušaka na putu za selo Radojevo.

Krkobabić će svoju posetu Novoj Crnji završiti u Radojevu (Ul. Vojvode Putnika br. 90) posetom porodici Becin sa troje dece, koja je dobila sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom preko konkursa Ministarstva za brigu o selu.

31.08.2022.

Krkobabić u poseti Babušnici

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće u četvrtak, 1. septembra 2022. godine Babušnicu, gde će u 12 časova održati sastanak sa rukovodstvom opštine (zgrada Opštine, Ratka Pavlovića br.1).

U znaku početka školske godine ministar će, nakon sastanka, poći u prvu vožnju minibusem za prevoz seoskog stanovništva kupljenim sredstvima Ministarstva za brigu o selu, kojim će đake iz škole OŠ Despot Stefan Lazarević u Babušnici prevesti do njihovih kuća u selima u okolini Babušnice. Ministar će se prvo zaustaviti u selu Aleksandrovac.

Sredstva su obezbeđena iz programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Iz ovog programa do sada je dodeljeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, a prvi minibusevi su već počeli da stižu i saobraćaju po selima.

Izjave za medije i razgovor sa meštanima planiraniu su u ispred Osnovne škole i u selu.

21.07.2022.

Krkobabić u poseti opštini Lebane

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće u petak, 22. jula 2022. godine Lebane, gde će posle kraćeg sastanka sa rukovodstvom Opštine (zgrada Opštine, Cara Dušana br.116), planiranog za 11.30 časova, poći u vožnju minibusem za prevoz seoskog stanovništva, koji je kupljen sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

Sredstva su obezbeđena iz prošlogodišnjeg programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Iz ovog programa do sada je dodeljeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, a prvi minibusevi su već počeli da stižu i saobraćaju po selima.

Ministar će se zaustaviti u selu Grgurovce koje na ovaj način prvi put dobija redovan linijski prevoz za svoje stanovnike, a svoju posetu Lebanu Krkobabić će završiti u selu Bošnjace, obilaskom zadruge „Agro prima jug“ (Crnog Marka br. 27). Ova voćarska zadruga je iz prošlogodišnjeg programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama dobila 13,4 miliona dinara za unapređenje poslovanja nabavkom savremene opreme u voćarstvu.

U selu Bošnjace prošle godine organizovani su i „Miholjski susreti sela“, takođe sredstvima Ministarstva za brigu o selu, a isti susreti sa raznim nadmetanjima i kulturno-umetničkim programom planirani su početkom septembra ove godine u selima Grgurovce, Pertate, Togočevce, Konjino i Popovce.

Razgovor sa stanovnicima ovih sela i izjave za medije planirane su u selu Grgurovce i nakon toga u zadruzi u selu Bošnjace.

06.07.2022.

Krkobabić potpisuje ugovore o dodeli sredstava za kupovinu minibuseva sa 17 lokalnih samouprava

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisaće u četvrtak  7. jula 2022. godine Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije sa predsednicima 17 jedinica lokalnih samouprava, onih čije su prijave, prema kriterijumima javnog konkursa i odluci komisije, bile najbolje rangirane.

Minibusevi kupljeni ovim sredstvima služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na ovaj način stanovnicima sela omogućiće se dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, sportskih i kulturnih sadržaja, lakše obavljanje privredne aktivnosti, odlazak u školu, itd.

Prošle godine 17 jedinica lokalnih samouprava dobilo je sredstva za ove namene.

Događaju će prisustvovati predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije programa, dekan Saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojša Bojović, kao i zamenik predsednika komisije prof. dr Dalibor Pešić.

Događaj je zakazan za 11 časova u sali Beograd Palate Srbija.

Akreditacije novinarskih ekipa (redakcija, ime prezime i br. l. k.) šalju se mejlom na kabinet@mbs.gov.rsdo 9 časova u četvrtak, 7. jula. 2022. godine.
Okupljanje ekipa je u 10. 30 časova na istočnom ulazu.

01.07.2022.

Krkobabić na Žetvenim danima u Plavni i Mladenovu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvoriće manifestaciju „Žetveni dani“  koja se u petak 1. jula 2022. godine održava u selu Plavna u opštini Bač, s početkom u 12 časova

Ova tradicionalna manifestacija u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, simbolizuje početak žetve pšenice, jer donoseći i prve rezultate rada ratara predstavlja za njih značajan dan u godini.
Ovim događajem skreće se i pažnja na značaj proizvodnje pšenice, kao strateškog proizvoda za nacionalnu prehrambenu sigurnost.
Domaćini ovogodišnjih „Žetvenih dana“ su zemljoradničke zadruge „Nizine“ Plavna i „Lovrenac“ Mladenovo.

Lokacija parcele:  Put Bač- Bačko Novo Selo
GPS (45.330817, 19.177240)

21.06.2022.

Krkobabić potpisuje ugovore za „Miholjske susrete sela“ sa lokalnim samoupravama iz cele Srbije

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisaće svečano ugovore za dodelu bespovratnih sredstava, sa predstavnicima 87 jedinica lokalnih samouprava, koje su dobile sredstva po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

Prošle godine je po istoimenom konkursu sredstva za ove namene dobilo 68 jedinica lokalnih samouprava, koje su tokom jeseni 2021. godine organizovale ovu manifestaciju u svojim selima. Čak 961 selo se takmičilo i družilo u najrazličitijim disciplinama, a 100.000 učesnika i posetilaca ove manifestacije podržalo je negovanje kulture i tradicije, doprinelo obogaćenju društvenog i sportskog života u selima širom Srbije.

Ove godine planirano je učešće 1.289 sela i 150.000 učesnika i posetilaca.

Potpisivanje će se održati u sredu, 22. juna 2022. godine, u 11 časova u Palati Srbija, Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br. 2a, sala Beograd.

Molimo da akreditacije (ime, prezime i broj lične karte) pošaljete na adresu kabinet@mbs.gov.rs najkasnije do 9 časova u sredu 22. juna 2022. godine.

Okupljanje novinarskih ekipa je u 10.30 časova na Istočnom ulazu Palate Srbija, medijima je dozvoljeno praćenje sastanka.

15.06.2022.

Susret Krkobabića sa Regionalnim razvojnim agencijama

Ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić organizuje radni sastanak sa direktorima akreditovanih Regionalnih razvojnih agencija na temu programa Ministarstva za brigu o selu, unapređenja regionalnog ruralnog razvoja i opstanka srpskog sela.

Na sastanku će govoriti i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić i članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Sastanak će se održati u sredu, 15. juna 2022. godine u 11 časova u Palati Srbija, sala Beograd (Bulevar Mihajla Pupina 2a)

Okupljanje novinarskih ekipa je na Istočnom ulazu Palate Srbija u 10.30 časova. Akreditacije poslati najkasnije do 9 časova istog dana na adresu kabinet@mbs.gov.rs.

07.06.2022.

Krkobabić u poseti Svilajncu

Ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić posetiće, u sklopu najave novog programa finansijskih podsticaja zadrugama, Pomoravski upravni okrug i Svilajnac, u sredu 8. juna 2022. godine.

Ministar će svoju posetu početi u 11.00 časova obilaskom novoosnovane zadruge „Svilamed“ (Ul. Visokog Stevana 13) kojoj je iz programa finansijske podrške zadrugama 2021. godine dodeljeno 7,5 miliona dinara za nabavku opreme i mehanizacije za pčelarstvo.

Nakon toga ministar će, sa svojim saradnicima posetiti staru ratarsku zadrugu „Svilajnac“ (Ul. Mite Isakovića bb), kojoj je iz istog programa 2019. godine dodeljeno 15 miliona dinara za nabavku sušare za žitarice.

U poseti Svilajncu sa ministrom će biti i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kao i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran.

31.05.2022.

Krkobabić u poseti selu Markova crkva u Lajkovcu
Novi program Ministarstva za brigu o selu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće u sredu, 1. juna 2022. godine Lajkovac, gde će u selu Markova crkva obići „Kumovu vodenicu“ (Ul. Spomenik srpskom ratniku 27).

Poseta je planirana za 11.00 časova, a u timu sa ministrom biće i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić. U oblasti obezbeđivanja egzistencije na selu, pored već uspešnih programa obnove zadrugarstva i dodele praznih seoskih kuća, Ministarstvo za brigu o selu priprema i program podrške privrednim aktivnostima na selu - započinjanje i razvoj starih i novih zanata, trgovinskih i uslužnih delatnosti, seoskog turizma i slično.

Izjave za medije planirane su na lokaciji.

23.05.2022.

Ministar Krkobabić u poseti Kosjeriću

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće opštinu Kosjerić u utorak, 24. maja 2022. godine, gde će sa svojim saradnicima obići žensku voćarsku zadrugu „Kosjerka“ (selo Kosjerić bb), kojoj je iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama 2019. godine dodeljeno 7,5 miliona dinara za nabavku opreme za preradu voća.

Danas ova zadruga prerađuje oko 1000 litara voćnog soka na dan ili oko 500 kilograma džema od najkvalitetnijeg voća sa Povlena i Maljena.

U timu sa ministrom Krkobabićem Kosjerić će posetiti i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić, a rukovodstvo opštine Kosjerić, na čelu sa predsednikom Žarkom Đokićem biće domaćini ove posete.

Poseta zadruzi zakazana je za 11.30 časova, a izjave su planirane na licu mesta.

26.04.2022.

U Kuršumliji vožnja prvim minibusem za prevoz seoskog stanovništva

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće u sredu, 27. aprila 2022. godine Kuršumliju, gde će posle kraćeg sastanka sa rukovodstvom opštine (zgrada Opštine, Proleterskih brigada bb), planiranog za 11.30 časova, poći u prvu vožnju minibusem za prevoz seoskog stanovništva, koji je kupljen sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

Sredstva su obezbeđena iz prošlogodišnjeg programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Sa 120 miliona dinara nabavljeno je 18 ovakvih vozila, a prvi minibus stigao je u opštinu Kuršumlija.

Na ovaj način, samo sredstvima izdvojenim prošle godine,  doprineće se rešavanju problema prevoza u ukupno 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno čak 17.000-18.000 putnika.

Cilj je da se seoskom stanovništvu u teško dostupnim i loše povazanim selima, omogući obavljanje privredne aktivnosti, adekvatna zdravstvena zaštita, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

I ove godine na raspolaganju je za iste namene 120 miliona dinara, a javni konkurs trajao je do 21. aprila 2022. godine.

Ministar će sutra obići sela Konjuva i Belo Polje, a izjave za medije i razgovor sa stanovnicima ovih sela planirane su na obe lokacije.

   
20.04.2022.

Ministar Krkobabić otvara okrugli sto u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvoriće okrugli sto na temu „Uloga naučnih instituta u unapređenju poljoprivrede i sela Srbije“  koji se održava sutra, 21. aprila 2022. godine, s početkom u 9 časova u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (Svečana sala akademije, Knez Mihalova 35/II) u organizaciji Akademijskog odbora za selo.

Na skupu će učestvovati, pored predsednika Akademijskog odbora za selo akademika Dragana Škorića i potpredsednika odbora prof.dr Milovana Mitrovića, članovi Srpske Akademije nauka i umetnosti, predstavnici drugih Ministarstava i resornih Instituta, profesori poljoprivrednih fakulteta i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

       
18.04.2022.

Krkobabić obilazi zadrugu u Srednjobanatskom okrugu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće opštinu Sečanj u utorak, 19. aprila 2022. godine, gde će u 10.30 časova selu Neuzina obići zemljoradničku zadrugu Agrosoj.

Ova zadruga posluje od 2002. godine, bavi se proizvodnjom ratarskih kultura na 650 hektara, uzgojem povrtarskih i voćnih kultura na 52 hektara zemlje, otkupom i trgovinom merkantilnom robom, kao i plasmanom reporomaterijala poljoprivrednicima.

Iz prošlogodišnjeg programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama, zadruzi Agrosoj dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja nabavkom linije za pranje, kalibriranje i pakovanje povrtarskih proizvoda.

06.04.2022.

Krkobabić potpisuje ugovore za još 65 seoskih kuća

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić svečano će potpisati u Palati Srbija još 65 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koje se ovoga puta nalaze na teritoriji 17 jedinica lokalnih samouprava.

Trojni ugovor ministar će potpisati sa dobitnicima sredstava za kupovinu seoske kuće i predstavnicima jedinica lokalnih samouprava na čijim se teritorijama izabrane kuće nalaze.
Novac se dodeljuje prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu.

Potpisivanje će se održati u četvrtak, 7. aprila 2022. godine, u 12 časova u Palati Srbija, Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br. 2a, sala Beograd.

Molimo Vas da akreditacije (ime, prezime i broj lične karte) pošaljete na adresu kabinet@mbs.gov.rs najkasnije do 9 časova u četvrtak 7. aprila 2022. godine.

Okupljanje novinarskih ekipa je u 11.30 časova na Istočnom ulazu Palate Srbija.

28.02.2022.

Krkobabić otvara XVI međunarodni kongres voćara i vinogradara

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvoriće sutra, u utorak, 1. marta 2022. godine XVI međunarodni kongres voćara i vinogradara koji se, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva Srbije, ove godine održava od 28. februara do 4. marta u Vrdniku („Fruške terme“, Potes pod kulom bb).

Ovaj kongres predstavlja najznačajniji naučni skup u oblasti voćarstva i vinogradarstva u Srbiji, organizuje se svake četvrte godine i okuplja eminentne svetske stručnjake predmetnih oblasti.

Izjave za medije planirane su u 8:50 časova, pre početka svečanog otvaranja kongresa, koji je zakazan za 9 časova, a medijima je sve vreme dozvoljeno praćenje

31.01.2022.

Krkobabić na Okruglom stolu na temu zadrugarstva na Zlatiboru

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić govoriće sutra, u utorak, 1. februara 2022. godine na Okruglom stolu na temu – Zemljoradničko zadrugarstvo - stanje, potrebe i mogućnosti razvoja koji se u hotelu Dunav na Zlatiboru (Ulica Dr Dragoslava Zeke Smiljanića) održava u okviru Zimskih susreta poljoprivrede na u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Nacionalnog naučnog društva za poljoprivrednu tehniku i Zadružnog saveza Vojvodine.

Na okruglom stolu koji počinje u 13 časova, pored ministra, učestvovaće predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, profesori poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, direktori i članovi zadruga i poljoprivrednici.

Izjave za medije planirane su u 12:45 časova, pre početka Okruglog stola, a medijima je sve vreme dozvoljeno praćenje.

29.10.2021.

Krkobabić u Kremnima

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić će sutra 30.10.2021.godine otvoriti manifestaciju „Miholjski susreti sela “ u selu Kremna u Užicu.

Svečano otvaranje je u 10 časova u Osnovnoj školi „Bogosav Janković“.

Po ovom Programu Ministarstvo za brigu o selu dodelilo je bespovratna sredstva za 68 jedinica lokalnih samouprava, a sutra će prvi „Miholjski susreti sela“ u Kremnima okupiti meštane svih 23 sela sa teritorije grada Užica.

Prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za ove namene, organizatori manifestacije su jedinice lokalne samouprave, manifestacija se može organizovati u svim naseljenim mestima-selima na teritoriji Republike Srbije, a održava se u periodu od 1.oktobra do kraja 2021. godine.

Predsednik Komisije za dodelu sredstava bio je naš slavni pesnik Ljubivoje Ršumović, dodeljivano je do 500.000 dinara po prijavi, a aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo više sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave imaju za cilj obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno - istorijskog nasleđa.

Izjave za medije planirane su neposredno posle svečanog otvaranja.

14.10.2021.

Konferencija povodom Međunarodnog dana žena sa sela

Povodom Međunarodnog dana žena sa sela, koji se svake godine obeležava 15. oktobra, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić će u opštini Nova Crnja otvoriti konferenciju na temu položaja žene u selima Srbije.

Skupu će se obratiti akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kao i  članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, direktorke udruženja žena sa sela iz više opština, rukovodstvo opštine i Srednjobanatskog upravnog okruga.

Konferencija će se održati u petak, 15.10.2021. godine u dvorcu Nojhauzen u selu Srpska Crnja (Mileta Jakšića bb) s početkom u 11.30 časova.

Konferenciju će obogatiti kulturno-umetnički program, a u salama dvorca biće izloženi domaći proizvodi i narodna radinost žena sa sela.