Naslovna » Aktivnosti » Najave

Najave

26.04.2022.

U Kuršumliji vožnja prvim minibusem za prevoz seoskog stanovništva

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće u sredu, 27. aprila 2022. godine Kuršumliju, gde će posle kraćeg sastanka sa rukovodstvom opštine (zgrada Opštine, Proleterskih brigada bb), planiranog za 11.30 časova, poći u prvu vožnju minibusem za prevoz seoskog stanovništva, koji je kupljen sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

Sredstva su obezbeđena iz prošlogodišnjeg programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Sa 120 miliona dinara nabavljeno je 18 ovakvih vozila, a prvi minibus stigao je u opštinu Kuršumlija.

Na ovaj način, samo sredstvima izdvojenim prošle godine,  doprineće se rešavanju problema prevoza u ukupno 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno čak 17.000-18.000 putnika.

Cilj je da se seoskom stanovništvu u teško dostupnim i loše povazanim selima, omogući obavljanje privredne aktivnosti, adekvatna zdravstvena zaštita, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

I ove godine na raspolaganju je za iste namene 120 miliona dinara, a javni konkurs trajao je do 21. aprila 2022. godine.

Ministar će sutra obići sela Konjuva i Belo Polje, a izjave za medije i razgovor sa stanovnicima ovih sela planirane su na obe lokacije.

   
20.04.2022.

Ministar Krkobabić otvara okrugli sto u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvoriće okrugli sto na temu „Uloga naučnih instituta u unapređenju poljoprivrede i sela Srbije“  koji se održava sutra, 21. aprila 2022. godine, s početkom u 9 časova u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (Svečana sala akademije, Knez Mihalova 35/II) u organizaciji Akademijskog odbora za selo.

Na skupu će učestvovati, pored predsednika Akademijskog odbora za selo akademika Dragana Škorića i potpredsednika odbora prof.dr Milovana Mitrovića, članovi Srpske Akademije nauka i umetnosti, predstavnici drugih Ministarstava i resornih Instituta, profesori poljoprivrednih fakulteta i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

       
18.04.2022.

Krkobabić obilazi zadrugu u Srednjobanatskom okrugu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetiće opštinu Sečanj u utorak, 19. aprila 2022. godine, gde će u 10.30 časova selu Neuzina obići zemljoradničku zadrugu Agrosoj.

Ova zadruga posluje od 2002. godine, bavi se proizvodnjom ratarskih kultura na 650 hektara, uzgojem povrtarskih i voćnih kultura na 52 hektara zemlje, otkupom i trgovinom merkantilnom robom, kao i plasmanom reporomaterijala poljoprivrednicima.

Iz prošlogodišnjeg programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama, zadruzi Agrosoj dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja nabavkom linije za pranje, kalibriranje i pakovanje povrtarskih proizvoda.

06.04.2022.

Krkobabić potpisuje ugovore za još 65 seoskih kuća

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić svečano će potpisati u Palati Srbija još 65 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koje se ovoga puta nalaze na teritoriji 17 jedinica lokalnih samouprava.

Trojni ugovor ministar će potpisati sa dobitnicima sredstava za kupovinu seoske kuće i predstavnicima jedinica lokalnih samouprava na čijim se teritorijama izabrane kuće nalaze.
Novac se dodeljuje prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu.

Potpisivanje će se održati u četvrtak, 7. aprila 2022. godine, u 12 časova u Palati Srbija, Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br. 2a, sala Beograd.

Molimo Vas da akreditacije (ime, prezime i broj lične karte) pošaljete na adresu kabinet@mbs.gov.rs najkasnije do 9 časova u četvrtak 7. aprila 2022. godine.

Okupljanje novinarskih ekipa je u 11.30 časova na Istočnom ulazu Palate Srbija.

28.02.2022.

Krkobabić otvara XVI međunarodni kongres voćara i vinogradara

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvoriće sutra, u utorak, 1. marta 2022. godine XVI međunarodni kongres voćara i vinogradara koji se, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva Srbije, ove godine održava od 28. februara do 4. marta u Vrdniku („Fruške terme“, Potes pod kulom bb).

Ovaj kongres predstavlja najznačajniji naučni skup u oblasti voćarstva i vinogradarstva u Srbiji, organizuje se svake četvrte godine i okuplja eminentne svetske stručnjake predmetnih oblasti.

Izjave za medije planirane su u 8:50 časova, pre početka svečanog otvaranja kongresa, koji je zakazan za 9 časova, a medijima je sve vreme dozvoljeno praćenje

31.01.2022.

Krkobabić na Okruglom stolu na temu zadrugarstva na Zlatiboru

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić govoriće sutra, u utorak, 1. februara 2022. godine na Okruglom stolu na temu – Zemljoradničko zadrugarstvo - stanje, potrebe i mogućnosti razvoja koji se u hotelu Dunav na Zlatiboru (Ulica Dr Dragoslava Zeke Smiljanića) održava u okviru Zimskih susreta poljoprivrede na u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Nacionalnog naučnog društva za poljoprivrednu tehniku i Zadružnog saveza Vojvodine.

Na okruglom stolu koji počinje u 13 časova, pored ministra, učestvovaće predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, profesori poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, direktori i članovi zadruga i poljoprivrednici.

Izjave za medije planirane su u 12:45 časova, pre početka Okruglog stola, a medijima je sve vreme dozvoljeno praćenje.

29.10.2021.

Krkobabić u Kremnima

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić će sutra 30.10.2021.godine otvoriti manifestaciju „Miholjski susreti sela “ u selu Kremna u Užicu.

Svečano otvaranje je u 10 časova u Osnovnoj školi „Bogosav Janković“.

Po ovom Programu Ministarstvo za brigu o selu dodelilo je bespovratna sredstva za 68 jedinica lokalnih samouprava, a sutra će prvi „Miholjski susreti sela“ u Kremnima okupiti meštane svih 23 sela sa teritorije grada Užica.

Prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za ove namene, organizatori manifestacije su jedinice lokalne samouprave, manifestacija se može organizovati u svim naseljenim mestima-selima na teritoriji Republike Srbije, a održava se u periodu od 1.oktobra do kraja 2021. godine.

Predsednik Komisije za dodelu sredstava bio je naš slavni pesnik Ljubivoje Ršumović, dodeljivano je do 500.000 dinara po prijavi, a aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo više sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave imaju za cilj obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno - istorijskog nasleđa.

Izjave za medije planirane su neposredno posle svečanog otvaranja.

14.10.2021.

Konferencija povodom Međunarodnog dana žena sa sela

Povodom Međunarodnog dana žena sa sela, koji se svake godine obeležava 15. oktobra, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić će u opštini Nova Crnja otvoriti konferenciju na temu položaja žene u selima Srbije.

Skupu će se obratiti akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kao i  članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, direktorke udruženja žena sa sela iz više opština, rukovodstvo opštine i Srednjobanatskog upravnog okruga.

Konferencija će se održati u petak, 15.10.2021. godine u dvorcu Nojhauzen u selu Srpska Crnja (Mileta Jakšića bb) s početkom u 11.30 časova.

Konferenciju će obogatiti kulturno-umetnički program, a u salama dvorca biće izloženi domaći proizvodi i narodna radinost žena sa sela.