Naslovna » O nama » Ministar

Ministar

Milan Krkobabić

 Milan Krkobabić

Rođen je 1952. godine u Kačarevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radno i stručno iskustvo stekao je radeći na bankarskim i finansijskim poslovima – od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

Od 2008. godine, kada je prvi put biran za odbornika u Skupštini Grada Beograda, do 2012. godine, obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Beograda.

U tom periodu  kreirao je prepoznatljivu socijalnu politiku Grada Beograda, koja je postala uzor drugim gradovima u našoj zemlji, a čiji su elementi:
13. penzija, poseban vid pomoći najugroženijim penzionerima, besplatan gradski prevoz za sve građane starije od 65 godina, briga o osobama sa invaliditetom i o deci sa smetnjama u razvoju, kao i rešavanje problema izbeglih i raseljenih lica.
Inicijator je i kreator prvog celovitog koncepta socijalnog preduzetništva u našoj zemlji, kojim se, pored javnog i realnog sektora privređivanja, otvara i treći  – sektor socijalnog preduzetništva.

U septembru 2012. godine imenovan je na funkciju generalnog direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije”, koju je obavljao do avgusta 2016. godine.

U pomenutom periodu ovo preduzeće je rangirano među najuspešnije i najprofitabilnije u zemlji, a njegova godišnja neto dobit je utrostručena.
U istom periodu, „Pošta Srbije” uplatila je iz dobiti u budžet Republike Srbije oko 100 miliona evra.

Oktobra 2014. završen je Regionalni poštansko-logistički centar Beograd (RPLC), objekat Pošte Srbije od strateškog značaja koji predstavlja tehničko-tehnološki iskorak primenjen 21. veku, jedinstven u ovom delu Evrope.

Posebno je zapažena akcija tokom koje je za 52 nedelje otvorio 52 nove pošte u gotovo svim krajevima Srbije, kao i projekat „Država Srbija u selima Srbije”, kojim je u selima 11 nerazvijenih opština Srbije organizovano prisustvo pošte, državne uprave i primarne zdravstvene zaštite.

Od avgusta 2016. godine obavljao je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

U junu 2017. godine u saradnji s Akademijskim odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, pokrenuo je program obnove zadrugarstva. Od početka realizacije ovog programa poznatijeg pod nazivom „500 zadruga u 500 sela”, u periodu 2017-2020. godine u Srbiji je osnovano 750 novih zadruga, a podsticajnim sredstvima pomognut je rad 152 zadruge na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

U saradnji sa Akademijskim odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti u junu 2019. godine inicirao je osnivanje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Tim je 2020. godine izradio „Nacionalni program za preporod sela Srbije“ koji predstavlja polazište za donošenje sveobuhvatnih mera čijom bi se realizacijom podstaklo oživljavanje sela u Srbiji.

Jedan je od osnivača i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

U periodu 2008- 2020. biran je za odbornika u Skupštini grada Beograda i za narodnog poslanika u više saziva Narodne skupštine Republike Srbije, kao i za predsednika poslaničke grupe PUPS-a.

Oženjen je, otac dva sina.