Насловна » Активности » Најаве

Најаве

26.04.2022.

У Куршумлији вожња првим минибусем за превоз сеоског становништва

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетиће у среду, 27. априла 2022. године Куршумлију, где ће после краћег састанка са руководством општине (зграда Општине, Пролетерских бригада бб), планираног за 11.30 часова, поћи у прву вожњу минибусем за превоз сеоског становништва, који је купљен средствима Министарства за бригу о селу.

Средства су обезбеђена из прошлогодишњег програма доделe бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва из једног села у друго или из села у градско/општинско седиште. Са 120 милиона динара набављено је 18 оваквих возила, а први минибус стигао је у општину Куршумлија.

На овај начин, само средствима издвојеним прошле године,  допринеће се решавању проблема превоза у укупно 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

Циљ је да се сеоском становништву у тешко доступним и лоше повазаним селима, омогући обављање привредне активности, адекватна здравствена заштита, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.

И ове године на располагању је за исте намене 120 милиона динара, а јавни конкурс трајао је до 21. априла 2022. године.

Министар ће сутра обићи села Коњува и Бело Поље, а изјаве за медије и разговор са становницима ових села планиране су на обе локације.

   
20.04.2022.

Министар Кркобабић отвара округли сто у Српској академији наука и уметности

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић отвориће округли сто на тему „Улога научних института у унапређењу пољопривреде и села Србије“  који се одржава сутра, 21. априла 2022. године, с почетком у 9 часова у Српској академији наука и уметности (Свечана сала академије, Кнез Михалова 35/II) у организацији Академијског одбора за село.

На скупу ће учествовати, поред председника Академијског одбора за село академика Драгана Шкорића и потпредседника одбора проф.др Милована Митровића, чланови Српске Академије наука и уметности, представници других Министарстава и ресорних Института, професори пољопривредних факултета и други еминентни стручњаци из ове области.

       
18.04.2022.

Кркобабић обилази задругу у Средњобанатском округу

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетиће општину Сечањ у уторак, 19. априла 2022. године, где ће у 10.30 часова селу Неузина обићи земљорадничку задругу Агросој.

Ова задруга послује од 2002. године, бави се производњом ратарских култура на 650 хектара, узгојем повртарских и воћних култура на 52 хектара земље, откупом и трговином меркантилном робом, као и пласманом репороматеријала пољопривредницима.

Из прошлогодишњег програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама, задрузи Агросој додељено је 15 милиона динара бесповратних средстава за унапређење пословања набавком линије за прање, калибрирање и паковање повртарских производа.

06.04.2022.

Кркобабић потписује уговоре за још 65 сеоских кућа

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић свечано ће потписати у Палати Србија још 65 уговора о додели бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, које се овога пута налазе на територији 17 јединица локалних самоуправа.

Тројни уговор министар ће потписати са добитницима средстава за куповину сеоске куће и представницима јединица локалних самоуправа на чијим се територијама изабране куће налазе.
Новац се додељује према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину.

Потписивање ће се одржати у четвртак, 7. априла 2022. године, у 12 часова у Палати Србија, Нови Београд, Булевар Михајла Пупина бр. 2а, сала Београд.

Молимо Вас да акредитације (име, презиме и број личне карте) пошаљете на адресу kabinet@mbs.gov.rs најкасније до 9 часова у четвртак 7. априла 2022. године.

Окупљање новинарских екипа је у 11.30 часова на Источном улазу Палате Србија.

28.02.2022.

Кркобабић отвара XVI међународни конгрес воћара и виноградара

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић отвориће сутра, у уторак, 1. марта 2022. године XVI међународни конгрес воћара и виноградара који се, у организацији Пољопривредног факултета у Новом Саду и Научног воћарског друштва Србије, ове године одржава од 28. фебруара до 4. марта у Врднику („Фрушке терме“, Потес под кулом бб).

Овај конгрес представља најзначајнији научни скуп у области воћарства и виноградарства у Србији, организује се сваке четврте године и окупља еминентне светске стручњаке предметних области.

Изјаве за медије планиране су у 8:50 часова, пре почетка свечаног отварања конгреса, који је заказан за 9 часова, а медијима је све време дозвољено праћење

31.01.2022.

Кркобабић на Округлом столу на тему задругарства на Златибору

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић говориће сутра, у уторак, 1. фебруара 2022. године на Округлом столу на тему – Земљорадничко задругарство - стање, потребе и могућности развоја који се у хотелу Дунав на Златибору (Улица Др Драгослава Зеке Смиљанића) одржава у оквиру Зимских сусрета пољопривреде на у организацији Пољопривредног факултета у Новом Саду, Националног научног друштва за пољопривредну технику и Задружног савеза Војводине.

На округлом столу који почиње у 13 часова, поред министра, учествоваће председници Задружних савеза Србије и Војводине, професори пољопривредног факултета у Новом Саду, директори и чланови задруга и пољопривредници.

Изјаве за медије планиране су у 12:45 часова, пре почетка Округлог стола, а медијима је све време дозвољено праћење.

29.10.2021.

Кркобабић у Kремнима

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић ће сутра 30.10.2021.године отворити манифестацију „Михољски сусрети села “ у селу Кремна у Ужицу.

Свечано отварање је у 10 часова у Основној школи „Богосав Јанковић“.

По овом Програму Министарство за бригу о селу доделило је бесповратна средства за 68 јединица локалних самоуправа, а сутра ће први „Михољски сусрети села“ у Кремнима окупити мештане свих 23 села са територије града Ужица. 

Према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за ове намене, организатори манифестације су јединице локалне самоуправе, манифестација се може организовати у свим насељеним местима-селима на територији Републике Србије, а одржава се у периоду  од 1.октобра до краја 2021. године.

Председник Комисије за доделу средстава био је наш славни песник Љубивоје Ршумовић, додељивано је до 500.000 динара по пријави, а активности у којима учествује становништво више села са територије једне јединице локалне самоуправе имају за циљ обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа.

Изјаве за медије планиране су непосредно после свечаног отварања.

14.10.2021.

Конференција поводом Међународног дана жена са села

Поводом Међународног дана жена са села, који се сваке године обележава 15. октобра, министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић ће у општини Нова Црња отворити конференцију на тему положаја жене у селима Србије.

Скупу ће се обратити академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије, као и  чланови Националног тима за препород села Србије, директорке удружења жена са села из више општина, руководство општине и Средњобанатског управног округа.

Конференција ће се одржати у петак, 15.10.2021. године у дворцу Нојхаузен у селу Српска Црња (Милета Јакшића бб) с почетком у 11.30 часова.

Конференцију ће обогатити културно-уметнички програм, а у салама дворца биће изложени домаћи производи и народна радиност жена са села.

Локални медији

12.05.2022. vojvodinauzivo.rs - Куће за три брачна пара са територије општине Алибунар

11.05.2022. gradska.tv - Куће на селу за још четири породице

11.05.2022. 025.rs - Средства за куповину кућа на селу за још три породице из општине Апатин

11.05.2022. magazinsana.rs - Тијана и Милан поносни власници сеоског имања у Ладовици

06.05.2022. Левачке новине - Кркобабић у Левчу: Бржа, лакша и бесплатна вожња сеоског становништва

01.05.2022. blic.rs - Милан Кркобабић честитао Међународни празник рада грађанима Србије

23.04.2022. alo.rs -РЕПОРТАЖА ОСТАЈЕМО ОВДЕ! Породица Хајнал је једна од 66 оних које су се скуциле кроз пројекте Министарства за бригу о селу

14.04.2022. blic.rs -Најскупље куће су у Београду, али се НАЈВИШЕ ПРОДАЈУ У ВОЈВОДИНИ

11.04.2022. kurir.tv -Ово је млади пар који је одлучио да Београд замени селом!

21.03.2022. telegraf.tv -Адриана и Даливор изабрали живот на селу

14.03.2022. kurir.rs -Александру је тек 26 а већ је купио кућу, имање и сушару за 10.000 евра! Ево у ком месту сеоске куће иде као алва

Погледајте више...

Национални тим за препород села Србије  Конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са  окућницом  eУправа Covid19