Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

25.11.2022.

Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!

„Лоша навика из прошлости да стално одлазимо је дефинитивно прекинута. Само данас 530 кућа у селима Србије добило је нове власнике. Велики, прави повратак у села Србије је почео“, поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас на потписивању рекордног броја, чак 530 уговора за куповину сеоске куће са окућницом у селима на територији читаве Републике Србије.

 Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!

Аутор: Милош Мишков, агенција Бета

Данашњим потписивањем у Палати Србија заокружен је овогодишњи циклус доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, за који је првобитно било опредељено 500 милиона динара, а затим, због изузетно великог интересовања, ребалансом буџета још 580 милиона.

„Много нам значи ова помоћ јер јако је тешко зарадити новац за кућу или стан. Супруга и ја смо живели у иностранству 6 година и са двоје деце вратили смо се у Србију. Планирамо да се бавимо машинском обрадом различитих материјала, а можда и пољопривредом, окућница је велика и кућа има око 100м2. Пресрећни смо! “ изјавио је Дејан Стражмештеров из Мола.

Министар Кркобабић потписао је данас тројне уговоре са градоначелницима тј. председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Највише кућа данас је додељено у селима око Сомбора, чак 42 куће, следи Бачка Паланка са 30, а на југу је највише кућа купљено у селима око Књажевца, Житорађе, Лесковца..
„За две године Сомбор је населио 93 куће у својим селима што је омогућило да бројчано добијемо читаво једно ново насељено место. Локална самоуправа учиниће све да ти људи имају оно што им треба - од здравствене заштите, образовања, вртића до културних садржаја. Овај програм постигао свој циљ, а то је опстанак села Србије“ изјавио је Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

Сеоске куће за које су данас потписани уговори налазе се у 95 локалних самоуправа у свим деловима Србије, односно у 300  села.
Тако нови дом на селу добија још  870 људи са 500 деце, и то 340 брачних и ванбрачних парова, 80 младих пољопривредника/це и 110 самохраних родитеља са територије читаве Србије. Радује што је просек година добитника кућа испод испод 30 година.

Најјефтинија кућа за коју су данас додељена средства стаје 491 хиљада динара и налази се у селу Српски Итебеј општине Житиште. Некретнина има 106 м2 и 14 ари плаца.

Максималан износ од 1,2 милиона динара достигле су куће у селима на територији Сомбора, Сечња, Зајечара, Ћуприје, Бојника...

Кућа са највећом окућницом, тачније имањем од 2,5 хектара биће нови посед младог двадесетједногодишњег пољопривредника у селу Дедевци, града Краљева.

До сада је средствима из овог програма купљена 1631 сеоска кућа са окућницом које се налазе у 119 јединица локалних самоуправа у свим деловима Србије, што је укупно око 5000 људи који остају на селу или одлазе из града да живе у селу. Нови живот и снага тих села је импозантна бројка од 2000 деце.

 Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!  Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!  Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!  Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!  Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!  Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!  Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!  Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!  Кркобабић: Ово је историјски дан за Србију! Велики, прави повратак је почео!

22.10.2022.

Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети

„Михољски сусрети су пробудили села Србије и вратили осмех на лица људи. У 1300 села 87 општина са чак 150.000 учесника и посетилаца постају манифестација без премца. Ово је тек друга година а народ их већ сматра традиционалним. Кога народ прихвати и потврди, тај ће трајати“, изјавио је министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић отворивши манифестацију „Михољски сусрети села“ у селу Опарић општине Рековац.

 Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети

Манифестација „Михољски сусрети села“ је програм који Министарство за бригу о селу спроводи у области неговања традиције на селу, у циљу обогаћења друштвеног и спортског живота, неговања традиције и културно - историјског наслеђа сеоских средина.

Рековац је једна од 87 општина која је добила средства за ове намене по Јавном конкурсу и својим сељанима данас је уприличила богат такмичарски, културно-уметнички и изложбени програм.
Организована је изложба слика, домаће радиности и домаћих производа вредних домаћица овог краја, а најмлађи су могли да се упознају са неким од старих заната. Посебно занимљиво било је такмичење у брзом плетењу, где је за десет минута један исплетени ред више био одлучујућ за победу.
Млади су се такмичили у круњењу кукуруза, пикаду, народном вишебоју и малом фудбалу. Основци су се опробали у квизу знања, а старији мештани у шаху. У поподневним часовима организован је културно-уметнички програм и проглашење победника у свим дисциплинама.
„Ови сусрети нам много значе, чувамо традицију, преносимо старе занате и наша умећа на унуке и дружимо се. Раније је свако село имало овакве сусрете, ту су се људи сретали, рађале се нове љубави, куповала и продавала роба… Право је време да прекинемо отуђеност и да се вратимо правим вредностима“ рекла је Драгица Марковић из Рековца.
„Срећан сам што учествујем у овим сусретима. Наше село је из године у годину лепше, ми имамо све у селу, не недостаје нам ништа. Остаћу у свом селу, не размишљам да одем било где“ изјавио је старији основац Лука Николић из села Вукмановац, такмичар у данашњем квизу знања.

Скупштина општине Рековац је на својој седници 17. октобра 2022. године донела одлуку о додељивању награде министру Милану Кркобабићу и Министарству за бригу о селу за велику подршку општини Рековац кроз програме за побољшање услова живота и рада на селу и признање је овом приликом свечано уручено министру.

„Захвални смо министру Кркобабићу и Влади Републике Србије, јер наша села кроз ове програме заиста осећају бољитак“ изјавио је председник Општине Рековац др Александар Ђорђевић.

Општина Рековац добила је бесповратна средства Министарства за бригу о селу за куповину сеоских кућа са окућницом, за набавку минибуса за превоз сеоског становништва и средства за организацију данашње манифестације.

Овог викенда Михољски сусрети села организују се и у селима општина Велика Плана и Пожаревац са такође богатим програмом.

 Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети  Кркобабић: Селима Србије су се догодили Михољски сусрети

19.10.2022.

Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје

„Са људима све почиње, без људи све нестаје. А почиње са њима, са овом четом малишана. Њих 120 који ће кренути у своје нове домове. Они су та нова снага села Србије“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас у Палати Србија где је одржано потписивање још 200 уговора за куповину сеоске куће са окућницом.
Кркобабић је додао да је ово један од најбитнијих задатака које Србија има, од националног и државног значаја. „Пред нама је да населимо 150.000 празних сеоских кућа - то је посао за једну деценију, можда и дуже. Интересовање је огромно, 13 до 15 захтева стиже дневно, на годишњем нивоу то је око 5000. Настављамо, имамо политичку вољу, потврђену од стране председника Републике Александра Вучића, затим знање – пуну сарадњу са Српском академијом наука и уметности, али и неопходна значајна средства која издваја и издвајаће Влада Републике Србије. На нама, као Министарству је да тај посао практично одрадимо. Ово је мисија која траје и трајаће док се све сеоске куће не попуне и ако успемо у том задатку онда смо Србију ставили на ноге“, поручио је Кркобабић.

 Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје

Данас потписаним уговорима додељена су бесповратна средства за куповину 200 сеоских кућа, које је претходно комисија на својим седницама одобрила. Налазе се у 18 управних округа, 51 јединици локалне самоуправе, односно у 122 села.
Тако нови дом на селу добија још 330 људи са 120 деце, и то 130 брачних и ванбрачних парова, 24 млада пољопривредника/це и 46 самохраних родитеља са територије читаве Србије.

Министар Кркобабић потписао је тројне уговоре са градоначелницима тј. председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

„Коначно ћемо имати свој дом, биће то рај за нашу породицу. Кућа је велика, има двориште, а планирамо да засадимо воћњак на њиви која је уз кућу и бавимо се, поред својих послова и пољопривредом“ изјавила је Гордана Рајц која ће са супругом и троје деце живети у селу Чонопља на северу Бачке.

„Пресрећни смо! До сада смо били по становима које смо с муком налазили. Трговац сам по струци и сигурна сам да ћу у новој средини брзо наћи неки посао. Деца једва чекају да се уселимо“ изјавила је самохрана мајка Маријана Барзовски, која има четворо деце и живеће у Апатину, у селу Пригревица. Њихова изабрана кућа стаје 1.050.000 динара, има 275 м2 и 4,3 ари плаца.

Председник комисије за доделу ових средстава, агроекономиста Милан Простран истакао је да овај програм има шири контекст од самог попуњавања празних кућа „На овај начин поспешићемо и пољопривредну производњу, класичну и органску производњу, али и сточарство. На тим младим људима је да учине то домаћинство активним. Идеја је да тамо шире породице, иако већ доста парова већ сада одлази на село са потомством. Овај програм је прави пример бриге државе који после много година мења смер кретања град- село и тако чини историјске помаке по питању демографије, али и привреде у целини“.

Из града у село овога пута прелази 27 подносилаца пријаве. Најмлађи корисник има 18 година и са својом супругом живеће у кући од 74 м2 и 3 ара плаца општини Варварин у селу Бошњане.

Најјефтинија кућа овога пута стаје 539 хиљада динара, налази се у селу Илинци општине Шид и има 39м2. Кућа које стају максималних 1,2 милиона динара данас има 52 и налазе се у селима општина Шабац, Ћуприја, Трстеник, Бач, Зрењанин, Кањижа, Кнић, Пожаревац..

До сада је средствима из овог програма купљена 1101 сеоска кућа са окућницом које се налазе у преко 100 јединица локалних самоуправа свих делова Србије.  

Интересовање младих је, рекло би се по броју пријава које стижу на адресу Министарства за бригу о селу, све веће.

 Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје  Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје  Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје  Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје  Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје  Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје  Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје  Кркобабић: Са људима све почиње, без људи све нестаје

15.10.2022.

Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!

„За нас, за друштво у целини oд посебне националне и државне важности је да постигнемо сагласје око тога да су жене у селима кључни, одлучујући и највиталнији део одбране опстанка села Србије“ изјавио је министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић на манифестацији у селу Црнољевица у Сврљигу организованој поводом Међународног дана жена на селу.
„Када то имамо на уму, морамо нешто да урадимо као друштво, као држава за те жене, морамо да порадимо на њиховом социо-економском положају. Хајде да будем разумљив - морају од нечега да живе, морају нешто да имају и морају за нешто да се питају. Нити имају, нити се питају. Шта хоћемо? Хоћемо да те наше мајке, баке, сестре, супруге добију једну нову улогу, хоћемо да им омогућимо стабилан извор егзистенције, а онда и да им вратимо људско достојанство. Оне то заслужују!” поручио је министар Кркобабић.

 Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!

Аутор: Саша Ђорђевић, агенција Бета

Говорећи о побољшању социо-економског положаја жена на селу Кркобабић је апострофирао да је нужно увођење института посебног социјалног давања -социјалне – гарантоване пензије за све старије од 65 година који нису остварили право на пензију, нису корисници социјалне помоћи и немају ни један извор прихода. По узору на земље у окружењу тај износ би био не мањи од 100 евра.

У име председника Републике Александра Вучића присутнима се обратила  и отворила манифестацију саветница председника Верица Лазић, која је пренела поруку председника Републике да жене у селима Србије могу да очекују пуну подршку државе и председника Републике.
Обележавању овог важног дана за све жене света на селу присуствоваo je председник општине Сврљиг Мирослав Марковић, председник Академијског одбора САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије академик Драган Шкорић и народни посланик Милија Милетић.

Догађај je обогатиo културно-уметнички програм, изложба народне ношње и радиности, као и домаћих производа жена са села.

„Од детињства радим у пољопривреди, читав живот сам на селу, око деце, родитеља и домаћинства. Немам право на пензију и за сваку ствар која ми је потребна питам или сина или мужа. Али најслађе је кад имаш свој динар, колики год он био. Много би ми значила та социјална пензија“ рекла је Слађана Ђорђевић из села Драјинац.

Министар Кркобабић jе затим обишао ЗЗ „Сврљишка млекара“ која је из програма за унапређење пословања и технолошки рад задруга добила 15 милиона динара за повећање сточног фонда и набавку опреме за прераду млека, па је задруга тако успела да се успешно позиционира на тржиште.
Производи различите врсте сира, заштићеног географског порекла и пласира на тржиште великим трговинским ланцима широм Србије.

Међународни дан сеоских жена, који се сваке године обележава 15. октобра, установљен је на Конференцији жена Уједињених нација у Пекингу 1995. године, а један од основних постулата је да се учине видљивим потребе и могућности жена на селу.

У селима Србије живи око 1.300.000 жена од којих је 300.000 старије од 65 година. Процењује се да око 180.000 сеоских жена нису оствариле право ни на један вид пензије.

 Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!  Кркобабић у Сврљигу поводом Међународног дана жена са села: Најважније сте! Морамо да мислимо на вас!

05.10.2022.

Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити

„Са машинским прстеном имаћемо мање трошкове, радићемо брже, квалитетније и ефикасније, а самим тим и продуктивније. Циљ је да са што мање улагања и рада остваримо што боље ефекте, а то можемо само удружени. Једна савремена машина која кошта око 300 хиљада евра је за једног домаћина недостижна, али њих десет или петнаест ће моћи да је купе и имаће значајне ефекте тог улагања“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на њиви ратарске задруге у Кикиндском атару.

 Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити

Циљ тематског скупа „Уз задруге до савремене механизације“ који се данас одржао у организацији Задружног савеза Војводине је да се истакне значај и економска ефикасност набавке савремене пољопривредне механизације преко задруга, у односу на инвестиције појединачних пољопривредника.

„Само уз задруге можемо да постанемо конкурентнији на тржишту и продуктивнији у пољопривредној производњи, имајући у виду да каскамо за Европом управо по питању продуктивности рада. Осим технички рационалне искоришћености механизације за све задругаре, смањују се и трошкови целокупне производње, на шта је веома значајно указати у овим годинама обележеним растом цена свих инпута за пољопривреду“ изјавила је председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњ.

Домаћин овог догађаја била је ратарска задруга „Житопромет“ из Кикинде која је из програма подршке задругама који спроводи Министарство за бригу о селу добила 15 милиона динара управо за набавку механизације у ратарству.
Ова банатска задруга има 10 чланова и бави се производњом ратарских култура - пшенице, сунцокрета, кукуруза и пиварског јечма на површини од 600 хектара, док на 150 хектара својим кооперантима, којих има око 40, пружа услуге припреме, обраде и откупа ратарских култура.

„Наша задруга константно улаже у механизацију, у протеклом периоду купили смо три машине, а инвестицијом коју смо остварили средствима Министарства за бригу о селу 2021. године, увећали смо пословни приход за 24,5 милиона динара у односу на 2020. годину.“ рекао је директор задруге Марко Ђурђулов.

Др Александар Седлар, професор на пољопривредном факултету у Новом Саду указао је на значај задруга и личним искуством „И сам сам почео своју каријеру у задрузи и хвала министру Кркобабићу што новим програмима и инвестицијама у задруге поново осветљава овај вид организовања пољопривредних произвођача. Задруге су наша прошлост, али сасвим сигурно можемо да кажемо и будућност, јер предњаче у савременој механизацији и услужној делатности“.

Догађају су присуствовали директори задруга, председници Задружних савеза Србије и Војводине, руководство града Кикинде, представници компанија које се баве продајом механизације, Развојног фонда Војводине, осигуравајућих друштава… Присутни су на задружној парцели имали прилике да виде демонстрацију рада механизације у пољопривреди – најсавременијих трактора, комбајна, балирки, телескопских манипулатора, машина за обраду земљишта, прскалица, транспортне технике итд.

Oд 2017. године, од како је почео пројекат ревитализације задругарства у Србији, на иницијативу министра Милана Кркобабића, додељено је 2,13 милијарди динара којима је поспешен рад укупно 207 задруга, од преко хиљаду новооснованих у том периоду.

 Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити  Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити  Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити  Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити  Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити  Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити  Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити  Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити  Са мање новца, брже, лакше и боље до продуктивније производње и веће добити

22.09.2022.

Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце

„69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце. То је данас Бачка Паланка, погранична општина у пуном развоју где млади остају, а њихови вршњаци из других места желе да дођу“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у радној посети Бачкој Паланци и породицама које су се уселиле у сеоске куће купљене средствима из програма Министарства за бригу о селу.

 Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце

„Насељавање празних кућа је императив за државу Србију. То је и национални и државни задатак, не само за председника Републике, за Владу, за локалну самоуправу него за све нас, грађане Србије. Бићемо сигурнији, безбеднији, ићи ће нам боље, ако нам села нису празна“, нагласио је Кркобабић.

Након радног састанка са руководством општине, коме је присуствовао и председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић, министар се запутио у село Пивнице које је са купљених 14, једно од најуспешнијих села у попуњавању празних сеоских кућа.

Председник општине Бранислав Шушница изјавио је да је Бачка Паланка корисник средстава по три од четири програма Министарства за бригу о селу, у укупном износу од око 109 милиона динара и да се бољитак у селима ове општине заиста и види и осећа.

Кркобабић је у месној заједници Пивнице разговарао са председницом месне заједнице и новим власницима 14 кућа купљених преко поменутог конкурса.
„Захваљујући програмима Министарства за бригу о селу наше село се развија, људи долазе из града и живот у Пивницама се дефинитивно мења на боље“ изјавила је председница МЗ Пивнице Ана Часар.

Кркобабић је посетио породицу Филиповић, са троје деце, која се из Новог Сада преселила у ово бачко село. Кућа на селу од 120 м2 и 10 ари окућнице им је осим пространог крова над главом, омогућила да се баве пољопривредом за сопствене потребе, а малом Милораду, Јовани и Николи довољно простора за игру.
„Размишљали смо да одемо у иностранство и наш живот наставимо тамо. Сада када имамо своју кућу, одлучили смо да останемо у Србији и из Новог Сада се вратили у моје родно село“, изјавио је Зоран Филиповић.

У истом селу Кркобабић је обишао и „Словачки дом“ - место окупљања, неговања традиције и културног живота сељана у коме је постављена изложба сватовских марама, народне ношње, ручних радова и предмета из прошлости Пивница. „Овде организујемо и литерарне сусрете, радионице за децу школског узраста, забаве посвећене неком јелу или ручним радовима. Наше село било је и домаћин „Михољских сусрета села“, а ове године учествовали смо на истој манифестацији која је организована у оближњој Гајдобри“, изјавила је председница тог удружења Ана Валашек.

Министар је у оближњем селу Деспотово, у присуству председнице Задружног савеза Војводине Јелене Несторов Бизоњ, посетио и задругу „Агроном Деспотово“ која успешно послује од 2001. године. Задруга обрађује 2600 хектара земље са приносима које остварује и преко 100 људи које запошљава, стожер је овог краја и пример успешно примењеног концепта задругарства. 2019. године добила је 15 милиона динара за набавку механизације у ратарству, преко програма намењеног задругама, који такође спроводи  Министарство за бригу о селу.

 Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце  Кркобабић: 69 напуштених кућа добило је 111 нових житеља и 76 деце

16.09.2022.

Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?

„Село Жељуша – у једној улици чак пет кућа, од тога три су већ усељене са осморо деце, тако изгледа у пракси програм доделе средстава за куповину напуштених сеоских кућа. И наравно минибус који их повезује са центром општине“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетивши општину Димитровград у Пиротском управном округу “Људи из општине су спремни да заједно са онима који желе да добију кров над главом траже куће и то даје резултат“ додао је Кркобабић.

 Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?

Министар Кркобабић је након састанка са руководством општине на коме су сумирани резултати успешно реализована сва четири програма Министарства за бригу о селу у општини Димитровград, пошао у вожњу редовном линијом минибуса за превоз сеоског становништва, купљеним средствима из једног од програма. До сада је купљено 35 минибуса који најугроженијим општинама омогућавају превоз сеоског становништва из села у село или у општинско седиште. На стајалишту је највише деце и старијих мештана. „Пре него што смо добили овај минибус морао сам преко недеље да спавам код бабе, да бих био ближи школи, јер је село у коме живим удаљено више километара“ изјавио је десетогодишњи Јован Петров.

Захваљујући програму доделе празних сеоских кућа у Пиротском округу укупно 33 сеоске куће имају нове власнике. Министар се прво зауставио у селу Жељуша, које је од прошле године, захваљујући овом програму, богатије за четири породице, од којих су три у истој улици, а за још две куће послате су пријаве на конкурс.

„Ова улица је пре две године била пуста, без уличног осветљења и асфалта. Данас, захваљујући овом програму, доселиле су се три породице које заједно имају осморо деце. Сада је то потпуно другачији крај“ изјавио је председник општине, Владица Димитров.

Министар је посетио дом самохране мајке близанаца Јелену Ранђелов која на својих пет ари окућнице узгаја паприку, а прави и производе од ње.

“Већ 30 година сам подстанар и сасвим сигурно никада не бих скупила довољно новца за свој кров над главом. Мој сан се сада остварио“ изјавила је искрено Јелена.

У истом селу, Жељуша, од 2018. године ради и задруга „Стара Појата“ којој је из познатог програма финансијске подршке задругама истог Министарства, додељено 5,7 милиона динара за савремену технолошку линију за печење паприке. Захваљујући овој инвестицији задруга производи и пласира на тржиште квалитетан ајвар као финални производ.

Министар Кркобабић је посету Димитровграду завршио у селу Лукавица обишавши породицу Нине Георгијев и Давида Младеновића који у свом новом дому од 69м2 и окућницом од око пет ари живе са својом тринаестогодишњом ћерком.

Четврти програм реализован преко конкурса Министарства за бригу о селу, у укупном новчаном износу од милион динара је манифестација „Михољски сусрети села“, организована прошле и ове године којом је додатно поспешено оживљавање села културним и спортским садржајима.

Општина Димитровград донела је одлуку да, поводом дана Општине 21. септембра 2022. године, додели Министарству за бригу о селу и министру Милану Кркобабићу „Признање за побољшање квалитета живота у селима са територије општине Димитровград“. Признање ће бити уручено на свечаној седници Скупштине општине Димитровград.

 Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?  Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?  Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?  Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?  Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?  Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?  Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?  Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?  Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?

08.09.2022.

Кркобабић: Још једна победа тихе, невидљиве Србије

„Још 100 празних сеоских кућа добило је нове, младе власнике. Међу њима свој кров над главом стекло је и 82 деце, а Кумане у Новом Бечеју добија породицу са деветоро деце. То је права победа тихе, невидљиве Србије“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас, након што је комисија одобрила нових 100 захтева за куповину кућа на селу.

 Кркобабић: Још једна победа тихе, невидљиве Србије

Овога пута просек година добитника кућа је невероватних 29. Најмлађи супружници имају 18 и 23 године и живеће у селу Бошњане општине Варварин.
Највећа кућа, која стаје максималних 1,2 милиона динара, налази се у апатинском селу Пригревица, има 205 м2 стамбеног простора и исто толико квадрата помоћних објеката, на 14 ари плаца.  
Кућа са највећом окућницом од 1,3 хектара налази се у општини Шабац у селу Придворина.
Најјефтинија некретнина стаје 539 хиљада динара и уједно је и најмања – 39 м2 и 8 ари плаца у селу Илинци општине Шид.

На данашњој седници комисије додељено је 100 сеоских кућа које се налазе у 35 општина Србије и 77 села. Након одлуке комисије, уследиће потписивање тројног Уговора између Министарства за бригу о селу, јединице локалне самоуправе и корисника бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.
Тако ће нови дом добити 60 младих парова, 13 пољопривредника и пољопривредница и 27 самохраних родитеља са територије читаве Србије.
Већина ових људи је већ живела на селу те су, решавањем стамбеног питања, решили да тамо и остану, док се 13 подносилаца пријаве на овај конкурс одважило да замени градску средину сеоском.

 Кркобабић: Још једна победа тихе, невидљиве Србије

„Интересовање за овај програм не јењава и невероватан је утисак када одете на терен и видите те младе људе који су обезбедили кров над главом и виде шансу да, бавећи се разним делатностима на селу, обезбеде и егзистенцију својој породици. Верујем да ће овај програм у наредном периоду имати још већу подршку и у Влади и у буџету Републике Србије “ изјавио је Милан Простран, заменик председника комисије за доделу средстава по овом програму и члан Националног тима за препород села Србије.

До сада је из овог програма, током прошле и ове 2022. године, додељена 1.101 сеоска кућа са окућницом.
01.09.2022.

Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање

Први школски дан за децу из околине Бабушнице ове године протекао је у знаку новог превозног средства које ће од данас бити редовна линија до центра општине за све ђаке, али и остале становнике села ове општине.

“Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање. Од данас ће имати обезбеђен редован, бесплатан и сигуран превоз до школе. Настојаћемо да деца у свим селима Србије буду поштеђена бриге о томе како стићи у школу. Њихово је да се посвете учењу” изјавио је данас у Бабушници министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

 Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање

После радног састанка са руководством Oпштине, министар је са ђацима пошао у прву вожњу минибусем за превоз сеоског становништва купљеним средствима Министарства за бригу о селу.
Минибус ће служити за превоз свог сеоског становништва, али ће највише значити најосетљивијим категоријама - најмлађима и најстаријима. Редовна кружна линија у овој општини од данас ће саобраћати на релацији Бабушница – Стол – Вава – Бабушница.
На првој станици на повратку из школе у селу Александровац, ђаке су сачекали родитељи, а министра Кркобабића окупљени мештани.
„Имам два ђака у кући и ово нам заиста много значи. Деца ће касније кретати, а раније стизати кући, не морам више да бринем како су стигли у школу или какве су временске прилике“ изјавила је мама мале Дуње и Андрије из Александровца.

„Мени овај минибус значи заиста много. До сада сам у школу ишла пешке и по киши и по снегу и да се будим рано”, рекла је ученица Дуња Тодоровић, а Андрија Живковић додаје да ће бити лакше и за његове родитеље, јер су га до сада по лошем времену довозили колима или таксијем.

Из програма Министарства за бригу о селу до сада је додељено 35 оваквих возила за најугроженије општине, од којих 28 припада IV групи развијености и девастираним подручјима, а нека села у Србији су на овај начин по први пут добила везу са градом/општином. Дневно ће се овим минибусевима у Србији превозити око 3.800 путника, а први минибусеви су почели да стижу и саобраћају по селима.

Председница општине Ивана Стојичић захвалила је министру на посети и изјавила да се Бабушница са 1200 запослених становника у четири активна привредна субјекта и великим приливом радне снаге из Пирота развија много више него претходних деценија.

„Наша општина има 52 села и то раштрканих по терену различите конфигурације. Имамо 70 ђака који путују, много родитеља и наставника. Целокупна брига државе види се и осећа у овом крају и убеђена сам да ће допринети да младе људе који изађу из ових школа задржимо овде“ рекла је Љиљана Станковић, директорка О.Ш. Деспот Стефан Лазаревић.

До сада је преко различитих програма Министарства за бригу о селу у Пиротском округу додељено скоро 100 милиона динара, од чега  23,4 милиона у општини Бабушница.
Тако су из програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама помогнуте две задруге од којих је женска воћарска задруга Дарови Лужнице добила 7,2 милиона динара за набавку савремене линије за прераду и паковање воћарских производа и веома добро послује.
У бабушничким селима Извор, Звонце, Калуђерево и Сурачево за 2,7 милиона динара купљене су 4 сеоске куће са окућницом, чиме је четири породице са петоро деце добило нови дом. Две породице су из урбаних средина Ниша и Бабушнице решиле да досадашњи живот у заједници са више генерација замене самосталним животом на селу. 

У селима Звонце и Љуберађа општине Бабушница прошлог лета као и ове 2022. године организована је манифестација „Михољски сусрети села“, финансирана такође средствима Министарства за бригу о селу. Циљ овог програма је неговање традиције, културе и друштвеног живота у локалним срединама, а стотине учесника и посетилаца из бабушничких села памтиће их по атрактивним спортским надметањима и богатом културно-уметничком програму.

 Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање  Кркобабић: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање

22.08.2022.

КРКОБАБИЋ: „МЕРОШИНА ЈЕ ПРОБУЂЕНА!“

„Мерошина је пробуђена! И задруге и куће са новим младим људима, обезбеђен превоз, а ево нас и на Михољским сусретима села. У припреми су и велики инфрастуктурни пројекти, путеви, водовод и канализација. Ово је пример успешне сарадње Владе Републике Србије, Министарства за бригу о селу и локалне самоуправе.“ - изјавио је данас Милан Кркобабић, министар за бригу о селу приликом отварања манифестације Михољски сусрети села у Мерошини.

 Кркобабић: „Мерошина је пробуђена!“

Министар је посету Мерошини започео радним састанком са руководством Општине Мерошина коме је присуствовао и члан Националног тима за препород села Србије, агроекономиста Милан Простран, на коме се говорило о практичним резултатима програма Министарства за бригу о селу који су спроведени у општини али и о даљим плановима за развој мерошинских села.

Министар се потом упутио у село Балајнац, где је отворио манифестацију „Михољски сусрети села“. У име житеља 27 мерошинских села, заменица председника општине Мерошина, Емилија Петковић уручила је Милану Кркобабићу, министру за бригу о селу плакету – захвалницу за допринос развоjу ове општине.

„Министарство за бригу о селу је спровело сва четири програма у општини Мерошина, осам напуштених кућа је добило нове житеље: четири породице са укупно осморо деце и четири млада пољопривредника су сада имају нови дом. Одобрена су нам средства за куповину минибуса који ће превозити школарце, спортисте и најстарије мештане из забачених села до центра општине где могу да задовоље се своје потребе које до сада нису могли. Значајним бесповратним средствима Министартва за бригу о селу помогнуте су четири задруге које чине окосницу будућег привредног развоја наше општине. Такође добили смо средства за организацију Михољских сусрета села – манифестације која омогућава људима из свих 27 села да се сусрећу, упознају, друже и лепо забаве. Мештани мерошинских села и млади и стари осећају снажну подршку коју нам је у име Републике Србије, у име председника Александра Вучића и Владе Ребуплике Србије, пружио министар Милан Кркобабић, и то нама заиста много значи посебно јер буди наду и стабилност која ће, верујем, младе мотивисати да остану да живе у селима, овде на југу Србије“ изјавила је Емилија Петковић, заменица председика Општине Мерошина.

Након пригодне добродошлице, химне и кола, Михољски сусрети села настављени су спортским надметањем у три дисциплине: повлачење конопца, бацање камена с рамена и скскање у џаковима.

Међу посетиоцима који су навијали и уживали у спортским надметањима била је и породица која је на конкурсу Програма доделе бесповратних средстава које спроводи Министарство за бригу о селу добила кућу.

„Ми смо се са троје деце уселили у кућу коју смо добили од министарсва за село. За нас је то није само ветар у леђа већ велика, животна ствар. И ова манифестација је предивна, веома нам значи да се у нашој општини овако нешто огранизује где можемо да дођемо да се провеселимо, да се деца играју и учествују у нашим традиционалним надметањима. Чула сам да ће нам ускоро стићи и минибус који је од министарства за село добила наша општина и то за нас много значи посебно због превоза деце у школу током зиме. – била је искрена Ниносава Јанковић.

Младим и сада самосталним домаћинима том приликом се обратио и члан националног тима за препород села Србије, Милан Простран који је изразио велико задовољство чињеницом да Министарство следи трасу Националног програма за препород села Србије и да су резултати синергије струке и министарства очигледни.

„Програм Министарства за бригу о селу којим је додељено више од 1000 сеоских кућа створени су примарни услови за живот младих људи на селу. У наредном периоду ћемо се трудити да им створимо економске услове за оснаживање тих домаћинства кроз будуће програме које ће министарство сопрводити.“ – истакао је Простран.

Надметање у надвлачењу конопца отворило је спортси програм, а организатор овог такмичења истакао је колико су традиционалне домаће спортске игре популарне међу младима и значајне за сеоско становништво.

„Волео бих да се ова манифестација постане традиционална јер се на тај начин мотивишу млади да остану у селима.“ – рекао је Владица Миладиновић, организатор спортског такмичења.

Обилазећи изложбу производа од старих заната и традиционалне кухиње, министар Кркобабић се зауставио на штанду пчеларске задруге „Би Купер“, која је 2017. године од Министарства за бригу о селу бесповратно добила 6.243.200. динара за унапређење и технолошки развој своје задруге. Програмом подршке развоју задругарства бесповратна средства у укупном износу од 28. 341.213 динара добиле четири задруге које послују у селима општине Мерошона.

„Подршка коју смо добили те 2017. године учинила је да нас осам задругара константо унапређујемо производњу меда и да опстајемо све ове године на тржишту“. – изјавио је директор задруге Би Купер, Саша Милосављевић.

Спортска такмичења, игра Културно–уметничких друштава из јужне Србије, песма домаћих етно бендова уз домаћу кухињу и мирис пите од Облачинске вишње учиниле су да мештани уживају у Михољским сусретима током целодневног програма.

 Кркобабић: „Мерошина је пробуђена!“  Кркобабић: „Мерошина је пробуђена!“  Кркобабић: „Мерошина је пробуђена!“  Кркобабић: „Мерошина је пробуђена!“  Кркобабић: „Мерошина је пробуђена!“  Кркобабић: „Мерошина је пробуђена!“  Кркобабић: „Мерошина је пробуђена!“

07.08.2022.

Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност

„Ко заборави своју прошлост нема будућност“ поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић отворивши, у атмосфери с призвуком старина и обичаја, традиционалну манифестацију „Хајдучко вече“, у селу Црна Бара општине Богатић.

 Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста

Аутор: Амир Хамзагић, агенција Бета

Вожња фијакером у свадбеној колони и сватовима обученим у традиционалну мачванску ношњу била је и овога пута дочарана с изузетном лепотом и драматиком. Министар Кркобабић је са председником општине Богатић, након вожње фијакером посетио изложбу домаће радиности и гастрономских специјалитета, дела руку „Удружења жена Црнобарке“ које су овом приликом окупиле чланице још 20 удружења жена из читаве Мачве, али и суседних округа.

Манифестација „Хајдучко вече“ инпирисана је мотивима из романа о хајдуку Станку, Јанка Веселиновића и одржава се од 1966. године првог викенда у августу. Основна идеја је да се дочара живот предака, лепота некадашњег живота и старих обичаја. У том духу организују се Мачванска свадба, Хајдучка регата, такмичење ловаца и риболоваца, избор најлепшег фијакера, избор радова са ликовне колоније, изложба домаће радиности и богат културно - уметнички и забавни програм.

Председник општине Богатић Милан Дамјановић захвалио је министру на посети и на прилици да Мачва прикаже своју лепоту традиције и културног наслеђа.

Врхунац вечери као и увек било је такмичење за избор харамбаше. Младићи су се такмичили у прескакању пања, бацању камена с рамена, надвлачењу клипка, скоку у даљ, борби на брвну и пењању уз дрво. Најспретнији, најокретнији и најспремнији момак добија новчану награду, али и веома вредну хајдучку сабљу и звање харамбаше - хајдучког старешине.

 Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност  Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност  Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност  Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност  Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност  Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност  Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност  Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност  Кркобабић: Ко заборави своју прошлост нема будућност

22.07.2022.

Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста

Најврелији дан донео је данас минибус у Лебане, беспалатан превоз за становнике села, али и почетак “традиционалних” манифестација.

“Југ има ваљане људе, а од људи зависи све. Лебане имају будућност. Али заслужују да их не оставимо саме. Сваки уложен динар је сигурно добро уложен и сигурно ће се вратити” изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић у посети Лебану, где је после радног састанка са руководством Oпштине, заједно са председником Општине и људима из Академијског одбора за село САНУ, пошао у вожњу минибусем за превоз сеоског становништва, купљеним средствима Министарства за бригу о селу.

 Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста

Аутор: Амир Хамзагић, агенција Бета

Министар се зауставио у селу Гргуровце које је на овај начин први пут добило редован линијски превоз за своје становнике. Радост најмлађих и најстаријих у пробној вожњи од села до села, а онда велико окупљање испред воденице старе неколико векова. Најстарији се слажу да овакав скуп не памте.

„Идем у средњу техничку школу у Лебану и овај превоз нам много значи. Бесплатан је и не морамо да одвајамо месечно средства за одлазак и повратак из школе, а сада када нам је урађен и пут много мање мојих вршњака ће напуштати село. Ја своју будућност видим овде”, рекао је Никола Ђорђевић из села Гргуровце.

Из овог програма до сада је додељено 35 оваквих возила за најугроженије општине, од којих 28 припада IV групи развијености и девастираним подручјима, а нека села у Србији су на овај начин по први пут добила везу са градом/општином. Дневно ће се овим минибусевима у Србији превозити око 3.800 путника, а први минибусеви су већ почели да стижу и саобраћају по селима.

Председник општине Иван Богдановић захвалио је министру на посети и изјавио да општина Лебане учествује у свим програмима Министарства за бригу о селу и да је локална самоуправа увек ту да чује све проблеме мештана и месних заједница и да учини све што је могуће за њихово решавање.

Министар Кркобабић је у селу Бошњаце обишао воћарску задругу „Агро прима југ“. Ова стара задруга је из прошлогодишњег програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама добила 13,4 милиона динара за унапређење пословања набавком расхладног агрегата и савремене опреме за прераду воћа.

„Успешност задруге одређује број коопераната. Судећи по броју од 300 ово је једна од најуспешнијих. Средства која смо уложили у техничком, технолошком али и комерцијалном смислу имају пуно оправдање. А то потврђује овај број коопераната. И да будемо јасни ради се о три стотине породица“.

Основана 2006. године, задруга откупљује скоро све врсте воћа и поврћа и пласира на домаће и инострано тржиште. Захваљујући овој инвестицији и делимично сопственим улагањима, прошле године су достигли извоз у износу од 40 милиона динара. Задруга у 2 смене има 10 стално запослених радника и 20 сезонских.

У селу Бошњаце прошле године организовани су и „Михољски сусрети села“, такође средствима Министарства за бригу о селу, а исти сусрети са разним надметањима и културно-уметничким програмом одржаће се 28. августа ове године у селима Гргуровце, Пертате, Тогочевце, Коњино и Поповце.
Данас у Лебану почиње и Парадајз фест, тродневна манифестација у организацији Општине, посвећена пољопривредним произвођачима, едукацији и забави.

 Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста  Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста

07.07.2022.

Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина

„Бесплатан превоз за још 368 села. У 17 општина стиже нових 17 минибусева. Село и сељани су се очигледно покренули, а сада ће и да крену – од села до села, а онда и до вароши. Да потраже помоћ доктора, да оду до школе, да се спортски надмећу, да се друже али и обаве све оно што државни чиновници траже од њих“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након потписивања Уговора о додели бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва на територији Републике Србије.

 Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина

Аутор: Милан Обрадовић, агенција Бета

Данас су ове уговоре потписали и председници 17 јединица локалних самоуправа, које су према прописаним критеријумима и одлуци комисије биле најбоље рангиране на Јавном конкурсу.
„Ми смо мала општина, али имамо 30 села од којих је само једно на надморској висини испод 500 метара. Данас је радостан дан у општини Нова Варош јер ћемо на овај начин решити један од горућих проблема са којима се суочавамо. Успешно ћемо обезбедити све што је потребно: возача, сервис, гориво... “ изјавио је  Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Комисија, на челу са председником, деканом саобраћајног факултета проф.др Небојшом Бојовићем оцењивала је 50 пристиглих пријава које су испуниле услове, а за ове намене из буџета је и ове године одвојено 120 милиона динара.
„Ово је сјајан програм, драго ми је што смо многим локалним самоуправама помогли да омогуће мобилност сеоског становништва у својим срединама. У наредном периоду тражићемо још боље моделе  и начине да се овај проблем реши до краја“, изјавио је Бојовић и додао да су потребе велике, а средства ограничена и да комисији није било лако да направи рангирање пријава.
Критеријуми у одлучивању били су превасходно степен развијености јединице локалне самоуправе, удаљеност и број села која ће бити повезана са градским/општинским седиштем, као и припадност подручјима надморске висине преко 500 метара.

Догађају у Палати Србија присуствовали су и председник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић и заменик председника комисије проф. др Далибор Пешић.
Академик Шкорић изјавио је да га радује што наука и струка дају свој допринос у практичном решавању конкретних проблема.
Проф.др Далибор Пешић похвалио је програм речима „Овакве идеје и њихова реализација су основа за испуњавање загарантованих људских права - права на кретање, живот и рад. Оне омогућавају опстанак и развој сеоских средина. Све земље које имају бољу саобраћајну повезаност су и економски јаче, сматрам да степен мобилности становништва условљава и степен развоја друштва“, рекао је Пешић.

Минибусеви купљени овим средствима служиће искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у градско/општинско седиште. На овај начин становницима села омогућиће се обављање привредне активности, доступност адекватне здравствене заштите, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности. Ових 17 минибусева повезиваће 368 села, имаће 49 линија и превозиће дневно 1.330 путника.

Овогодишњи јавни конкурс је трајао до 21. априла, подносиоци пријаве биле су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, а максималан износ по једној пријави је, као и прошле године, био 7 милиона динара.

Прва на листи одобрених захтева ове године је Медвеђа, следе Пријепоље, Сврљиг, Тутин, Сурдулица, Нова Варош, Сјеница, Блаце, Бојник, итд.

Спровођењем овог програма у 2021. и 2022. години обезбеђен је редован превоз у 35 једниница локалних самоуправа, од којих 28 припада IV групи развијености и девастираним подручјима.

На овај начин  847 села од укупно 1508 које се налазе на територији ових 35  јединица локалних самоуправа добило је редован превоз, а нека села по први пут сада имају везу са градом/општином. Дневно ће се овим минибусевима превозити око 3.800 путника.

О  чињеници да се водило рачуна о становништву у удаљеним, неприступачним пределима наше земље говори податак да 517 од 847 села ових општина, припада подручјима надморске висине преко 500 метара.

 Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина  Бесплатан превоз за још 368 села у 17 општина

03.07.2022.

Кркобабић: Сусрет за памћење

„Ако постоје спонтани сусрети онда је то овај. Ово је сусрет за памћење. Пет стотина жена из свих крајева Србије. Велико срце и задивљујућа енергија. Спремне да несебично помогну увек и свима, овим показују да смо заједно и бољи и јачи“ изјавио је данас у Мислођину министар за бригу о селу Милан Кркобабић на Предмихољском сусрету села.

Ову манифестацију са изложеним бројним рукотворинама, домаћим производима, употпуњену народном ношњом и дечијим базаром организовало је удружење пензионера општине Обреновац по узору на предстојеће Михољске сусрете села. Учесници су хуманитарна удружења жена из читаве Србије, из општина Пландиште, Зрењанин, Пећинци, Костолац, Ариље, Пожега, Ваљево, Шабац, Чачак, Лозница и градских општина Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Барајево и Сопот. Гост из окружења било је удружење жена из Републике Српске.

 Кркобабић: Сусрет за памћење

У име организатора присутнима се обратила Софија Томовић која је истакла значај оваквих манифестација како за учеснике који се баве хуманитарним радом, тако и за све оне којима су ове активности намењене „У основи свега је љубав, добра воља и заједништво. А у резултатима после сви уживамо“.

Мирослав Чучковић, председник београдске општине Обреновац захвалио је министру Кркобабићу јер широм Србије чува традицију и све оно што је вековима уназад чувало нашу земљу.
„Овакви сусрети у малим срединама су душа Србије“ изјавио је Чучковић.

Догађају су присуствовали и потпредседник Народне скупштине Србије Стефан Кркобабић и народни посланик Драган Марковић Маркони.

Ове године „Михољски сусрети села„ одржавају се од 1. јула до 1. децембра, окупиће близу 1.300 села Србије у 87 локалних самоуправа, а у њима ће узети учешће и пратиће их око 150.000 људи.

Jединицe локалних самоуправа, које су средства до 500 хиљада динара добиле по Јавном конкурсу за организовање манифестације „Михољски сусрети села “. осмишљавају саме програм, датум, сатницу и место одржавања ове једнодневне или вишедневне манифестације.

Учесници - такмичари су становници села са територије једне јединице локалне самоуправе.
Активности у којима ће се опробати су шаролике, од културно-уметничких садржаја - фолклора, изворног певања, свирања разних инструмената, сликања, преко литерарних садржаја - рецитовања, писања песама и кратких народних форми, затим занатских и примењених уметности - израда рукотворина, сувенира, ткања, штрикања, веза, плетења, па до спортских активности – од савремених до традиционалних (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа, итд.). Велики број њих опробаће се у гастрономским такмичењима - прављењу традиционалних јела и колача.

 Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење Кркобабић: Сусрет за памћење

01.07.2022.

Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје

На начин како су се изборили да им ова жетва буде берићетна, верујем да ће се тако ратари изборити, сложно и аргументовано, за примерену цену. У свему томе могу да рачунају на своју државу, своју владу и на свог председника“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић отворивши манифестацију „Жетвени дани“ у селу Плавна општине Бач.
„Сад знамо шта значи пшеница, треба да се догоде неке геополитичке ствари да би смо размишљали о пшеници. Али немојмо да заборавимо - проћи ће ово као што је све пролазило.“ поручио је Кркобабић.
Манифестација је протекла у неформалној атмосфери и добром расположењу у ишчекивању првих плодова рада вредних ратара.

 Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје

Аутор: Драган Гојић, агенција Бета

„Захваљујући високим улагањима у производњу и свим примењеним агротехничким мерама, уз поштовање плодореда ми данас имамо приносе до 7 тона по хектару.“ изјавио је Јаника Месарош, директор земљорадничке задруге „Низине“ Плавна.

Председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ изјавила је да је цена коштања производње пшенице по хектару око 50 посто виша од прошлогодишње и да цена коштања која покрива трошкове производње за просечни принос од 4250 кг по хектару износи 38,53 динара по килограму за пшеницу рода 2022. године. “Као Задружни савез радимо на томе да се кроз државне мере обезбеди тржишна цена којом се најмање покривају трошкови производње, као и да се произвођачима обезбеди смањење трошкова будуће производње кроз регресирано дизел гориво и повећање подстицаја“.

Присутнима су се обратили и Покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Чедомир Божић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, а отварању је присуствовао председник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић, професори Зоран Кесеровић и Жарко Илин.

Овoj традиционалнoj манифестацији, 15. по реду, у организацији Задружног савеза Војводине, домаћини су биле задруге „Низине“ из села Плавна и „Ловренац“ оближњег села Младеново. Жетвени дани симболизују почетак жетве пшенице и доносећи прве резултате рада ратара представљају за њих значајне дане у години.
Овим догађајем скреће се и пажња на значај производње пшенице, као стратешког производа за националну прехрамбену сигурност, а будући да су задруге преко које се врши промет пшенице, окосница опстанка и развоја ових пограничних села, ово је важан дан за све задругаре и становнике села Плавна и Младеново. Обе ове задруге помогнуте су бесповратним средствима Министарства за бригу о селу за унапређење свог рада.

Из програма финансијске подршке задругама који је спроводио Кабинет министра Милана Кркобабића, а наставило Министарство за бригу о селу, у Јужнобачком округу уложено је 279 милиона динара у протеклих пет година. Само у овом управном округу помогнут је рад 19 земљорадничких, углавном старих задруга, које су окоснице опстанка ових сеоских средина.

 Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје Кркобабић: Све пролази, паори остају, пшеница остаје и држава Србија остаје

22.06.2022.

КРКОБАБИЋ – СУСРЕТИ СЕЛА ОД 1. ЈУЛА

„Ове године „Михољски сусрети села“ окупиће близу 1.300 села Србије у 87 локалних самоуправа, а у њима ће узети учешће и пратиће их око 150.000 људи. Манифестације ће се одржавати од 1. јула до 1. децембра ове године“ изјавио је у Палати Србија министар за бригу о селу Милан Кркобабић. Министар је данас потписао уговоре у укупном износу од 41,3 милиона динара са представницима 87 јединица локалних самоуправа, које су средства добиле по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села “.

 Кркобабић - сусрети села од 1. јула

„Да се у селима поново чује смех, вриска, радост победника. Да се чују гусле и хармоника али и џез музика.“ позвао је председник комисије за одобравање средстава по овом конкурсу, песник Љубивоје Ршумовић, истакавши да га радује што се после дуго времена смер село- град мења. „Коначно је дошло време да оно о чему говоримо, а односи се на села и сељане, почнемо да претварамо у видљиву, опипљиву и прихватљиву стварност“.

Ршумовић је свим учесницима предстојећих Михољских сусрета поклонио песму:

„Сељаку химна “

Рад ће нас да уједини
И љубав према отаџбини

То су знали наши преци
То је завет нашој деци

Деца, ред и слога
То је кућа Бога
У којој љубав влада
И радост од рада

Док је села и сељака Србија ће бити јака
Док је слоге, док је рада биће среће и награда

Док је села и сељана
Биће нама срећних дана.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић истакао је да је ова манифестација прошле године оживела пуста села Пријепоља, да се памти и о њој прича „Дошли су и наши људи из иностранства да учествују, а већ су увелико у току припреме за овогодишње сусрете.„ рекао је Бабић.

Активности које су подносиоци пријава ове године осмислили су шаролике. Такмиче се у културно-уметничким садржајима - фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању; литерарним садржајима - рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице); занатским и примењеним уметностима - изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу; спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и гастрономским специјалитетима - прављењу традиционалних јела и колача. Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

Средства, до 500 хиљада динара по пријави, додељују се према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.

Подносиоци пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које осмишљавају програм, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села“, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.

 Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула Кркобабић - сусрети села од 1. јула

15.06.2022.

Кркобабић: Партнерство урбаног и руралног – основ за опстанак села Србије

Данас је у Палати Србија одржан радни састанак којим је председавао министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић. Учесници састанка били су директори акредитованих Регионалних развојних агенција из целе Србије и чланови Националног тима за препород села Србије. Теме радног састанка биле су нова политика руралног развоја, програми Министарства за бригу о селу и сарадња са развојним агенцијама у њиховој реализацији.

 Кркобабић: Партнерство урбаног и руралног – основ за опстанак села Србије

Аутор: Амир Хамзагић, агенција Бета

Кркобабић је посебно истакао неопходност законски утемељеног партнерства урбаног и руралног дела Србије као основ за опстанак села у складу са концептом који дефинише „Лајпцишка повеља одрживих градова до 2030. године.“

Говорећи о програмима Министарства за бригу о селу Душица Павловић, директорка Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица изјавила је „Наша локална самоуправа је по Програму доделе средстава за куповину сеоске куће са окућницом добила до сада 22 куће, а надамо се да ту није крај. Морам да кажем да је осмех тих породица које се усељавају у своје нове домове најлепши део мог посла. Агенција ће наставити да пружа административну и логистичку подршку за све конкурсе Министарства за бригу о селу“.

Копредседник Националног тима за препород села Србије и председник Академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић истакао је значај науке, нових знања и технологија и поновио да Академијски одбор за село стоји увек на располагању за све стручне савете, помоћ и сарадњу на пројектима ревитализације села.

„Програми Министарства за бригу о селу су нешто што евидентно враћа живот у сеоске средине и радује ме што су у питању млади људи, који ће се у селима Србије бавити најразличитијим занимањима“ рекао је агроекономиста Милан Простран, члан  Националног тима за препород села Србије и заменик председника комисије за доделу средстава за куповину сеоских кућа са окућницом, обраћајући се присиутнима.

Проф.др Зорица Васиљевић, члан Националног тима за препород села Србије и председница комисије за доделу средстава задругама, нагласила је да је интересовање за овај програм огромно и да су пројекти којима задруге конкуришу веома добри, па комисија има тежак задатак у одабиру. Она је посебно истакла импозантан податак од 1100 новооснованих задруга од почетка спровођења програма финснсијске подршке задругама 2017. године.

Регионалне развојне агенције део су Развојне агенције Србије (РАС), агенције Владе Републике Србије која нуди широк спектар услуга, укључујући подршку директним улагањима, подстицај конкурентности и промоцију извоза, као и спровођење пројеката који имају за циљ да побољшају репутацију и углед Србије и позитивно утичу на економски и регионални развој.

РАС у својој мрежи има 16 акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА), и то: у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Панчеву, Руми, Пожаревцу, Лозници, Крагујевцу, Зајечару, Ужицу, Краљево, Крушевац, Ниш, Нови Пазар, Лесковац и РАС интензивно сарађују са њима у спровођењу различитих програма.

 Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу

14.06.2022.

Кркобабић - задругарство Србије на европском путу

“Задруге су императив који произилази из малог, а уситњеног поседа. Задругарство Србије као сектор, али и као шири друштвени покрет, у целости баштини европске задружне стандарде и вредности. Трансфер одговарајућих знања и нових технологија уз не мала државна улагања и пуну политичку подршку председника Александра Вучића, представљају реалан оквир за убрзан развој задруга, које чине окосницу опстанка села Србије“ изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић у банатској општини Житиште где је, у Српском Итебеју, отворио „Другу летњу задружну школу“.

 Кркобабић - задругарство Србије на европском путу

Аутор: Амир Хамзагић, агенција Бета

Кркобабић је додао да “наша задружна традиција датира из 1846. године и наш дух задругарства је иманентан европском задругарству. „И ми ту настављамо, прешли смо хиљаду новооснованих задруга и у наредном периоду у плану је да из тог квантитета пређемо у нови квалитет, правих специјализованих задруга хоризонтално и вертикално повезаних.“ нагласио је министар Кркобабић.

Тродневну школу са стручним предавањима, у организацији Задружног савеза Војводине, која се одржава у земљорадничкој задрузи „Мркшићеви салаши“ пратиће и практични обиласци неколико угледних задруга Војводине. Похађаће је 50 учесника из 20 задруга са територије читаве АП Војводине и намењена је свим члановима задруга који желе да своје знање обогате практичним стручним саветима.

Председник Академијског одбора за село САНУ академик Драган Шкорић подсетио је на значај едукације, предавања, стручних скупова, летњих и зимских практичних школа са различитим темама „Морамо довршити рејонизацију, мењати структуру усева и увести нове технологије у производњи“ био је јасан академик.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов-Бизоњ истакла је да је ова летња школа намењена пре свега младим људима који раде у задругама, са циљем да обогате своја знања, стекну контакте, размене искуства и примене их у својим задругама и срединама из којих долазе.

„Задругама су најважније инвестиције у технолошки развој, а задругарство је у данашњем аграрном миљеу свакако доживело прави препород. Све више је младих људи који се удружују и увиђају предности оваквог пословања“ изјавио је Нандор Вереш, полазник школе и директор задруге Агросој из Неузине.

ЗЗ „Мркшићеви салаши“, задруга домаћин ове летње школе, послује већ 28 година, има 21 члана, 307 коопераната и чак 330 запослених. Данас ово банатско место има 1900 становника и скоро трећина становништва је на неки начин економски везана за задругу, а ако се том броју додају и чланови њихових породица може се рећи да место опстаје захваљујући задрузи. „Ми смо успели да задржимо живот на селу, имамо 300 ђака у сеоској школи, а запошљавамо и стручне људе из града. Српски Итебеј је специфично село, које је имало чак осам задруга до Другог светског рата” објаснио је директор Војислав Мркшић.

 Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу Кркобабић - задругарство Србије на европском путу

09.06.2022.

Кркобабић – Михољски сусрети села Србије по други пут

„Чак 1289 села из 87 општина учествоваће у предстојећим Михољским сусретима села 2022, са око 150 хиљада учесника и посетилаца“ изјавио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу у Палати Србија након данашње седнице комисије за доделу бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.

 Кркобабић – Михољски сусрети села Србије по други пут

Аутор: Ненад Петровић, агенција Бета

„Селу и сељанима насушно је потребно да се срећу и сусрећу“ рекао је наш велики песник Љубивоје Ршумовић – Ршум, који је на челу комисије и истакао да ће сељани узети учешће у различитим активностима. „Такмичиће се у културно-уметничким садржајима - фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању; литерарним садржајима - рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице); занатским и примењеним уметностима - изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу; спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа…) и гастрономским специјалитетима - прављењу традиционалних јела и колача.
Деца ће се такмичити у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку“  објаснио је Ршумовић

Одобрено је 87 захтева јединица локалних самоуправа по Јавном конкурсу за доделу бесповратних средства који предвиђа до 500 хиљада динара за организовање ове манифестације у селима на територији једне јединице локалне самоуправе. Једнодневни или вишедневни сусрети одржаваће се од 28. јуна до 1. децембра 2022. године.

Укупан износ данас додељених средстава је 41,3 милиона динара, а већина јединица локалних самоуправа учествоваће и сопственим средствима. Од 87 јединица локалних самоуправа, које ће организовати ове манифестације, 31 је из IV групе развијености и девастираних подручја.

Подносиоци пријаве на овај јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које су саме осмислиле програм, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села“, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.
Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа.

У прошлогодишњим „Михољским сусретима села“ учествовало је 961 село Србије и окупили су готово 100. 000 учесника и посетилаца.

 Кркобабић – Михољски сусрети села Србије по други пут Кркобабић – Михољски сусрети села Србије по други пут

08.06.2022.

Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије

„Радимо на новом програму помоћи задругама, вредним пола милијарде динара. Хоћемо да чујемо праве информације са терена, нико не може да зна боље ситуацију од самих задругара и људи који раде у задругама – какво је стање, који су изазови и који проблеми. Ако на овакав начин прикупимо информације онда ће наш програм доделе средстава који задругари очекују бити усмерен на праве пројекте. Нови програм стартује од јесени“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас у посети Свилајнцу, у склопу најаве новог програма финансијске подршке задругама.

 Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије

Аутор: Милош Мишков, агенција Бета

„Тек смо почели са радом, млади смо и помоћ министарства нам је веома значила и убрзала процес производње и излазак на тржиште“ изјавио је директор пчеларске задруге „Свиламед“ Драган Милосављевић. Ова новооснована задруга, коју је данас министар обишао, из програма финансијске подршке задругама 2021. године, добила је 7,5 милиона динара за набавку опреме и механизације за пчеларство - 600 пчелињих ројева, 300 пластичних кошница, самоходни утоваривач кошница и другу опрему, уложила је и својих 5,8 милиона динара. Ове године учествују у пчелињој паши са око 300 кошница и планираних 3-4 тоне багремовог меда, исто толико сунцокретовог меда и очекиваним приходом од 30.000-40.000 евра.

У посети Свилајнцу са министром су боравили и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије, као и члан Националног тима за препород села Србије, агроекономиста Милан Простран.
Академик Шкорић подсетио је на значај науке и на њену примену у пракси и нагласио да су задруге окосница опстанка и развоја села.
„Задругарство Србије има перспективу и у овом времену тешке глобалне кризе сваки мали произвођач нам је важан, а већина њих опстаће само уз помоћ задруге“ изјавио је Простран.

Кркобабић је посету наставио у старој ратарској задрузи „Свилајнац“, којој је из истог програма 2019. године додељено 15 милиона динара за набавку сушаре за житарице. Ова задруга основана је давне 1897. године, данас има 34 задругара и 12 запослених радника и бави се ратарством и живинарством.  
Инвестиција финансирана бесповратним средствима Министарства за бригу о селу 2020. године донела им је сушару капацитета 60 тона за сушење житарица, превасходно кукуруза, а смештена је у склопу бетонског силоса. У зависности од потреба она, на годишњем нивоу, осуши између 500-700 тона влажног кукуруза.
Сви производни капацитети су у власништву задруге и у функцији су заједничке производње. Славољуб Петровић, в.д. директора ове задруге захвалио је министру на посети и нагласио да је задруга набавком сушаре добила још коопераната и послује још стабилније.

Ове године за програм финансијске подршке задругама опредељено је пола милијарде динара. Претходних година по Јавном конкурсу су новоформираним земљорадничким и пољопривредним задругама, додељивана бесповратна средстава у износу до 7,5 милиона динара за унапређење пословања. За старе земљорадничке и пољопривредне задруге  издвајано је до 15 милиона динара по задрузи. Прошле 2021.године право на бесповратна средства по истом Јавном конкурсу имале су и земљорадничке и пољопривредне задруге са претежном делатности из области туризма, занатства и задруге чији су оснивачи социјално угрожене групе становништва.

 Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије Кркобабић најавио нови програм подршке задругама Србије

01.06.2022.

ДОГОВОР У ВОДЕНИЦИ
Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици

„Идемо у нови програм, програм покретања привредних активности на селу. Држава Србија је ту и обезбедићемо новац. Председник Републике Александар Вучић је јуче, приликом полагања заклетве, поновио опредељење да се велика пажња посвети селу и та политичка воља је пресудна. Уз нас су и струка и наука - људи из Академијског одбора за село. Трећи чинилац је локална самоуправа - људи који раде за своја села и који су на терену. Само заједно можемо да правимо помаке“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на сусрету са Друштвом воденичара Србије у Кумовој воденици у Лајковачком селу Маркова црква.

Обративши се великом броју чланова Друштва воденичара и окупљеним мештанима, Кркобабић је нагласио да је обнова и стављање у функцију старих воденица у Србији вишеструко користан пројекат: „Воденице поточаре као особен део материјалне културе Србије, поред егзистенцијалног, имају и историјски и социјално-друштвени значај. Данас воденице поточаре могу да имају видљив значај у оквиру сеоског туризма. Посебно су пожељне за мељаву житарица јер не загађују околину и не троше електричну енергију. Ваља их обнављати тамо где су биле одвајкада. Воденице су геостратешки веома значајне због могућности производње брашна и у ванредним околностима и кризним ситуацијама“. истакао је Кркобабић.

 Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици

Аутор: Милан Обрадовић, агенција Бета

Милан Павловић, сувласник Кумове воденице у Марковој цркви и председник Друштва воденичара Србије, наводи да су воденице потпуно еколошке творевине, савршени спој природе и човековог изума, љубави и упорности да се опстане. Оне, поред производње квалитетног брашна од целог зрна житарица, могу да буду изазов за дужи боравак туриста за шта је потребно у близини воденице изградити и адекватно опремљене туристичке објекте.

Неформалном скупу у Кумовој воденици присуствовао је и академик Драган Шкорић који је изјавио да би, по узору на ову, требало обновити све старе воденице поточаре у Србији и ставити их у функцију егзистенције сеоског становништва и туризма.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић захвалио је министру на посети и изјавио да га радује што је држава препознала значај села, као и старих заната, оних које чувају традицију али имају и значај за егзистенцију људи у сеоским срединама.

У области обезбеђивања егзистенције на селу, поред већ успешних програма обнове задругарства и доделе празних сеоских кућа, Министарство за бригу о селу припрема нови програм који ће имати за циљ покретање привредних активности на селу - старе и нове занате, трговинске и услужне делатности, сеоски туризам и слично.

Пример старог заната је воденичарство, са вишевековном традицијом из времена Немањића. Према подацима из 1867. године, код нас је било 7.125 воденица, а подаци Друштва воденичара Србије говоре да је 1948/49 године у Србији било нешто више од 7.500 воденица. Данас их има значајно мање, али се многи враћају овим традиционалним млиновима на води, у којима се прерађују житарице и производи интегрално брашно посебног квалитета.

Министар Кркобабић је са својим сарадницима обишао и оближњу Сретеновића воденицу, где се налази и ваљарица сукна, једина у Србији.

 Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици Сусрет министра и воденичара у Кумовој воденици

24.05.2022.

ПЕТ МЛАДИХ ЖЕНА У ВОЋАРСКОЈ ЗАДРУЗИ
НИШТА ОСИМ ВОЋА

“Нема ништа боље од доброг примера. А ова задруга управо то може да буде. Воћарска у воћарском крају, а притом и женска задруга. И воћарство и женско задругарство заслужују пуну подршку државе Србије”, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у данашњој посети Косјерићу.

Министар је са копредседником Националног тима за препород села Србије, председником Академијског одбора за село САНУ, академиком Драганом Шкорићем, у присуству председника општине Косјерић, посетио женску воћарску задругу „Косјерка“.

 Пет младих жена у воћарској задрузи

Аутор: Емил Ваш, агенција Бета

Задругу је основало пет младих жена које своју будућност виде у Косјерићу.

Њихови производи – сокови и џемови, по њиховим речима, у шта смо се и лично уверили, не садрже ништа осим воћа. Све што произведу намењено је познатим купцима.

Задрузи „Косјерка“ је из програма Владе Србије намењеног задругама 2019. године додељено 7,5 милиона динара за набавку опреме за прераду воћа.

Данас ова задруга прерађује око 1000 литара воћног сока на дан или око 500 килограма џема од најквалитетнијег воћа са Повлена и Маљена. Производи су потпуно природни, без додатка адитива и шећера и налазе своје место у хотелским понудама, а ускоро ће према свим стандардима, бити спремни и за извоз.

Директорка задруге Марија Благојевић изјавила је „Наши снови су били само на папиру док није стигла подршка државе. Ова сјајна опрема нам је била ветар у леђа да кренемо да прерађујемо производе из наше најближе околине - малине, јагоде и црне рибизле. Наш слоган је 100 % воће и ништа осим воћа!“

Академик Драган Шкорић изјавио је да овај крај красе воће и младост који, употпуњени знањем, дају овакве производне погоне који су прави пример за Србију и њен наступ у свету.

Председник општине Косјерић Жарко Ђокић изјавио је да је ова женска задруга окосница развоја села Косјерић и подстрек за нове младе људе да развијају своје послове и остају на селу. „Спрега државе и локалне самоуправе једини је начин да сачувамо село и живот у њему“ рекао је Ђокић.

 Пет младих жена у воћарској задрузи Пет младих жена у воћарској задрузи Пет младих жена у воћарској задрузи Пет младих жена у воћарској задрузи Пет младих жена у воћарској задрузи Пет младих жена у воћарској задрузи Пет младих жена у воћарској задрузи Пет младих жена у воћарској задрузи

23.05.2022.

КРКОБАБИЋ: У СЕЧЊУ ПЛАНУЛЕ КУЋЕ

„У селима општине Сечањ овога пута чак 13 кућа ће добити нове власнике„ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас, након што је комисија одобрила нових 107 захтева за куповину кућа на селу.

Презентујући рад комисије Кркобабић је навео „У општини Параћин три куће добијају нове власнике. Овога пута највећа кућа налази се у селу Гајдобра у општини Бачка Паланка, има 320м2 и 7,7 ари плаца и стаје 1,17 милиона динара. Кућа са највећом окућницом од 55 ари налази се у општини Зрењанин у селу Михајлову и стаје максималних 1,2 милиона динара„

 Кркобабић: у Сечњу плануле куће

Аутор: Бета

На данашњој комисији додељено је 107 сеоских кућа и то за 10 младих пољопривредника и пољопривредница, 13 самохраних родитеља и 84 породица са територије читаве Србије.

Општина Кнић у Шумадијском округу добиће нове станаре у селу Топоница, нову породицу чека и село Доњи Катун општине Варварин, а на југу Србије оживеће сеоске куће у општинама Мерошина и Блаце.

Подсећамо,средства за куповину сеоских кућа се додељују по редоследу пристиглих пријава, до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

За бесповратна средстава за куповину сеоске куће могу да се пријаве млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и млади пољопривредници/це до 45 година живота. Кућа, према условима конкурса, може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима и њена вредност може максимално износити 1,2 милиона динара.

За ове намене у буџету Републике Србије ове године предвиђено је укупно 500 милиона динара.

 Кркобабић: у Сечњу плануле куће

11.05.2022.

Село је поново „ин“

„За непуних годину дана оживело је више од 800 кућа у селима Србије. Интересовање је огромно, јављају се све млађи људи“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас у Палати Србија где је одржано потписивање уговора за куповину сеоске куће са окућницом, за оне захтеве које је комисија одобрила 26. априла ове године.
На поменутој седници одлучено је о додели бесповратних средстава за куповину још 90 сеоских кућа и то за 64 породице, 13 младих пољопривредника и пољопривредница и 13 самохраних родитеља са територије читаве Србије.

 Село је поново „ин“

Аутор: МБС / Синиша Ђукић

Министар Кркобабић потписао је данас тројне уговоре са градоначелницима /председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Најповољнија изабрана кућа налази се у селу Торак у општини Житиште, има 64 м2 и 7 ари плаца и стаје 399 хиљада динара.
Максималан износ од 1,2 милиона динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин, Ада и Бач, где се овог пута у селу Плавна налази и највећа сеоска кућа од 268 м2.
У општини Пирот, где су се процењене вредности кућа кретале од 800 хиљада до 1,1 милиона динара, додељена су средства за 2 куће, од 103 м2 у селу Блато и 75 м2 у селу Извор.

У прошлогодишњем циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у чак 100 јединица локалних самоуправа, а са кућама које су додељене до маја ове 2022. године, број сеоских кућа у свим деловима Србије које су добиле нове станаре, прелази осам стотина.

На овај Јавни конкурс могу да се пријаве млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и млади пољопривредници/це до 45 година живота.
Изабрана кућа може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима и њена вредност може максимално износити 1,2 милиона динара.
Средства за куповину сеоских кућа се додељују по редоследу пристиглих пријава, до утрошка 500 милиона динара - колико износе опредељена средства Министарства за бригу о селу за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

 Село је поново „ин“ Село је поново „ин“ Село је поново „ин“

05.05.2022.

КРКОБАБИЋ: БРЖЕ, ЛАКШЕ И ПОТПУНО БЕСПЛАТНО ПО ЈЕДНОЈ ОД НАЈЛЕПШИХ ОПШТИНА У СРБИЈИ - РЕКОВЦУ

„ Брже, лакше и наравно потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу. За најмлађе али и оне најстарије, ово је дар државе Србије„ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас у Рековцу у првој вожњи минибусом за превоз сеоског становништва, купљеним средствима Министарства за бригу о селу.

 КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу

Аутор: Агенција БЕТА / Амир Хамзагић

Кркобабић је, после краћег састанка са руководством општине, кренуо у прву вожњу минибусом, трасом којом ће ово возило свакодневно саобраћати и зауставио се у селима Драгово и Белушић, како би поразговарао са мештанима који су га срдачно дочекали.

Татјана Антонијевић, учитељица у основној школи у селу Драгово, истакла је да овај минибус много значи мештанима, као и деци која су до сада пешачила километрима до школе.

Председник месне заједнице Драгово, Небојша Ђурђевић захвалио се министру Кркобабићу и у име становника и ђака истакао колико ће овај вид превоза олакшати живот у селу.

Са 120 милиона динара које је Министарство за бригу о селу прошле године одвојило за ове намене, набављено је 18 возила, а међу првима је после општоне Куршумлија стигао минибус и у општину Рековац.

Председник општине Рековац др Александар Ђорђевић, изјавио је да општина Рековац има планинска села удаљена и до 30 километара. Овај минибус ће служити за бесплатан превоз тих становника и зато је ово значајан дан за општину. Исказао је задовољство што ће нека насељена места која никада нису имала организован превоз, сада бити укључена у линијски превоз организован овим минибусом.

Средства су обезбеђена из прошлогодишњег програма доделe бесповратних средстава за куповину минибуса са 20+1 седиштем за превоз сеоског становништва из једног села у друго или из села у градско/општинско седиште. Циљ овог програма је да се сеоском становништву у тешко доступним и лоше повезаним селима, нарочито онима преко 500 метара надморске висине, учини доступним обављање привредне активности, адекватну здравствену заштиту, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.

На овај начин, само средствима издвојеним прошле године, допринеће се решавању проблема превоза у укупно 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

И ове године на располагању је за исте намене издвојено 120 милиона динара. Јавни конкурс трајао је до 21. априла 2022. године и ускоро се очекује додела средстава најбоље рангираним јединицама локалних самоуправа.

КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу КРКОБАБИЋ: Брже, лакше и потпуно бесплатно по једној од најлепших општина у Србији - Рековцу

04.05.2022.

У Рековац стигао минибус за превоз сеоског становништва

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетиће у четвртак, 5. маја 2022. године општину Рековац, где ће после краћег састанка са руководством Општине (зграда Општине, Светозара Марковића бр.2), планираног за 11.00 часова, поћи у прву вожњу минибусом за превоз сеоског становништва, који је купљен средствима Министарства за бригу о селу.

Средства су обезбеђена из прошлогодишњег програма доделe бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва из једног села у друго или из села у градско/општинско седиште. Са 120 милиона динара набављено је 18 оваквих возила.

На овај начин, само средствима издвојеним прошле године, допринеће се решавању проблема превоза у укупно 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

Циљ је да се сеоском становништву у тешко доступним и лоше повазаним селима, омогући обављање привредне активности, адекватна здравствена заштита, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.

И ове године је за исте намене на располагању 120 милиона динара, а јавни конкурс трајао је до 21. априла 2022. године.

Министар ће након састанка обићи села Белушић и Драгово, а изјаве за медије и разговор са становницима ових села планиране су на обе локације.

27.04.2022.

Минибусом кроз куршумлијска села

„Путеви су кључна ствар, али оно што ми радимо је решавање проблема мобилности сеоског становништва – одласка из једног у друго село, или из села у општинско и градско седиште, до лекара, у школу, пошту или на неку спортску манифестацију. Омогућићемо оваквим видом превоза - минибусевима, бесплатан превоз људи у овим подручјима. Куповину финансира Министарство за бригу о селу - држава Србија, а локална самоуправа обезбеђује возача, региструје, одржава и плаћа гориво “ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас у Куршумлији, у првој вожњи минибусом за превоз сеоског становништва, купљеним средствима Министарства за бригу о селу.
Кркобабић је најавио да ће у наредном периоду Саобраћајни факултет Београдског универзитета урадити целовит програм којим ће се покрити све 44 општине IV групе развијености.

 Минибусом кроз куршумлијска села

Аутор: Агенција БЕТА / Саша Ђорђевић

Кркобабић је, после краћег састанка са руководством општине, пошао у прву вожњу минибусом предвиђеном трасом којом ће ово возило свакодневно саобраћати и зауставио се у селима Коњува и Бело Поље како би поразговарао са великим бројем мештана који су га дочекали.

На питање министра Кркобабића да одмах каже једну своју жељу десетогодишњи Андреја из села Коњува је измамио осмех и одобравање свих присутних одговоривши кратко и без размишљања „Да нас у селу буде више!“
Председник месне заједнице Коњува Томислав Ђорђевић изјавио је да ће после скоро десет година, села овог подручја бити повезана са центром Куршумлије, што ће свима много значити, јер ретко ко је имовинског стања да може да приушти такси, а десет километара није мало прећи.

Са 120 милиона динара које је Министарство за бригу о селу прошле године одвојило за ове намене, набављено је 18 оваквих возила, а први минибус стигао је у општину Куршумлија.
Председник општине Куршумлија Војимир Чарапић изјавио је да је ово значајан дан за ову општину, помоћ државе која је била преко потребна и исказао задовољство што ће нека насељена места која никада нису имала организован превоз, сада бити укључена у линијски превоз организован овим  минибусом. Чарапић је додао да се нада да ће општина моћи да учествује у још оваквих Јавних конкурса јер је неразвијеним општинама помоћ државе најпотребнија.

Средства су обезбеђена из прошлогодишњег програма доделe бесповратних средстава за куповину минибуса са 20 + 1 седиштем за превоз сеоског становништва из једног села у друго или из села у градско/општинско седиште. Циљ овог програма је да се сеоском становништву у тешко доступним и лоше повезаним селима, нарочито онима преко 500 метара надморске висине, учини доступним обављање привредне активности, адекватну здравствену заштиту, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.
На овај начин, само средствима издвојеним прошле године,  допринеће се решавању проблема превоза у укупно 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

И ове године на располагању је за исте намене издвојено 120 милиона динара. Јавни конкурс трајао је до 21. априла 2022. године и ускоро се очекује додела средстава најбоље рангираним јединицама локалних самоуправа.

 Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села Минибусом кроз куршумлијска села

26.04.2022.

Кркобабић: Кућа у Житишту за 399 хиљада динара и још 89 кућа широм Србије добиле су нове станаре

„Још 90 кућа на селу данас је добило станаре. Изабрана кућа у селу Торак општине Житиште има 64 м2 и 7 ари плаца и стаје 399 хиљаде динара. Нови захтеви стижу свакодневно“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након што је у Палати Србија одржана друга седница комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у 2022. години.
На данашњој комисији додељено је 90 сеоских кућа и то за 13 младих пољопривредника и пољопривредница, 13 самохраних родитеља и 64 породица са територије читаве Србије.

 Кркобабић: Кућа у Житишту за 399 хиљада динара и још 89 кућа широм Србије добиле су нове станаре

Аутор: Ристо Костов


Максималан износ од 1.200.000 динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин (село Купусина и Сонта), Ада (села Утрине, Мол) и Бач где се овог пута у селу Плавна налази и највећа сеоска кућа од 268 м2.

У општини Пирот, где су се процењене вредности кућа кретале од 800.000 до 1,1 милиона динара, додељена су средства за 2 куће, од 103 м2 у селу Блато и 75 м2 у селу Извор.

Из Власотинца једна породица је отишла у село Ладовица где је за 1,1 милиона динара нашла кућу од 56м2 и 4 ари плаца.

Средства за куповину сеоских кућа се додељују по редоследу пристиглих пријава, до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.
За бесповратна средстава за куповину сеоске куће могу да се пријаве млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и млади пољопривредници/це до 45 година живота. Кућа, према условима конкурса, може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима и њена вредност може максимално износити 1,2 милиона динара.
За ове намене у буџету Републике Србије ове године предвиђено је укупно 500 милиона динара.

У прошлогодишњем циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у чак 100 јединица локалних самоуправа.

22.04.2022.

Ускршња честитка

Министар за бригу о селу и председник ПУПС-а Милан Кркобабић упутио је честитку Његовој светости патријарху српском господину Порфирију.

 Ускршња  честитка

Аутор: Агенција БЕТА / Милош Мишков

Ваша светости,

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, Вама, владикама Српске православне цркве, свештенству и верницима упућујем најискреније честитке.

Нека Васкрс протекне у знаку хришћанске љубави, здравља, слоге, мира, радости и среће. Великим искушењима савременог света можемо достојанствено да одолимо само уз искрено међусобно поштовање, ојачани вером и снагом које доноси најрадоснији хришћански празник.

Васкрс нас изнова инспирише да праштамо али не заборављамо. Наша снага ће бити већа ако свакодневно показујемо истинску међугенерацијску солидарност и толеранцију, како бисмо смањили разлике, поделе и напетости, посебно међу социјално угроженим групама.

Верницима који живе и раде у селима Србије желим да буду сложни и удружени и да уз поштовање националних, верских и политичких различитости сложно наставе мисију јачања породице и очувања Републике Србије.

19.04.2022.

Успешна задруга значи живот за село

„Велики број коопераната, примењено знање и савремене технологије рецепт су за успешно пословање. То је онда добра задруга, а село у коме се она налази има будућност“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у обиласку земљорадничке задруге Агросој у селу Неузина.

„Имамо такве задруге и имамо таква села. Ако желимо да наставимо европски пут онда су задруге - кооперативе императив“ додао је Кркобабић.

 Ускршња  честитка

Аутор: Агенција БЕТА / Милан Обрадовић

Из прошлогодишњег Програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама, задрузи Агросој у општини Сечањ додељено је 15 милиона динара бесповратних средстава за унапређење пословања набавком линије за прање, калибрирање и паковање повртарских производа.

Директор задруге Нандор Вереш изјавио је да је линија набављена средствима Министарства за бригу о селу сада ради без прекида и да само инвестицијама у свој развој мале, али и веће задруге имају перспективу. „Ови производи ће већ сутра бити у ланцима маркета широм Србије“ рекао је Вереш.

Ова задруга послује од 2002. године, бави се производњом ратарских култура на 650 хектара, узгојем повртарских и воћних култура на 52 хектара земље, откупом и трговином меркантилном робом, као и пласманом репороматеријала пољопривредницима.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњ истакла је да је ово прави пример како је једном озбиљном инвестицијом једна задруга од произвођача примарних производа постала произвођач финалних производа за малопродајно тржиште, што и јесте суштина задружног организовања.

Несторов је истакла да удруживање добија посебан квалитет код произвођача са интензивним производњама у повртарству, воћарству и сличним културама, јер се трошкови овако најефикасније смањују, а самим тим и повећава се продуктивност и сама добит.

Од почетка спровођења програма подршке задругарству од 2017. године закључно са 2021. годином издвојено је 2,13 милијарде динара за 207 задруга, а ове године Министарство за бригу о селу за ове намене издвојило је нових 500 милиона динара.

 Успешна задруга значи живот за село Успешна задруга значи живот за село Успешна задруга значи живот за село Успешна задруга значи живот за село Успешна задруга значи живот за село Успешна задруга значи живот за село Успешна задруга значи живот за село Успешна задруга значи живот за село

15.04.2022.

Ускршња честитка

Министар за бригу о селу у Влади Републике Србије Милан Кркобабић упутио је честитку београдском надпискупу монсињору Станиславу Хочевару, свештенству и свим верницима који Ускрс славе по Грегоријанском календару:

„Нека домови верника у време најрадоснијег хришћанског празника буду испуњени љубављу, радошћу и срећом.

Обновљена вера и снага које Ускрс доноси дају нам нову енергију да сачувамо мир, међусобно поштовање и међугенерацијску солидарност као највише вредности које се рађају и трајно чувају у духовно здравој породици.

 Ускршња  честитка

Аутор: Агенција БЕТА / Милош Мишков

Најрадоснији хришћански празник нас упућује да све проблеме решавамо разумно, у толерантном дијалогу, поштујући основне цивилизацијске вредности. Тиме, уз уважавање свих националних, верских и политичких разлика, још једном доказујемо да Србија није подељено друштво.

Верницима који живе у селима Србије желим да успешно развијају своја породична газдинства, економски стално напредују и тако јачају и чувају Републику Србију.

07.04.2022.

Потписани уговори за још 65 кућа у селима Србија

„Сваки млади човек у Србији који жели да живи на селу, имаће прилику да добије свој кров над главом. Позивамо их да се одваже, да потраже кућу код комшија, пријатеља, у завичају..Локалне самоуправе ће их подржати, а држава ће одобрити средства. У наредном периоду помоћи ћемо им и да крену да привређују“ изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић у Палати Србија након потписивања уговора о додели бесповратних средстава за куповину првих 65 сеоских кућа са окућницом у 2022. години.

Кућа са највећом окућницом од чак 1,88 хектара налази се у Мионици у селу Планиница.     
Најјефтинија некретнина, од сада додељених, стаје 588.168 динара, налази се у селу Бачко Градиште у општини Бечеј. Непокретност има 67м2 и окућницу од 2,64 ара.
Максималан износ од 1.200.000 динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин (село Свилојево), Бач (села Селенча, Вајска, Плавна, Бачко Ново Село и Бођани) и Бачка Паланка (села Товаришево и Силбаш).
Највећа сеоска кућа овог пута налази се у Оџацима, у селу Бачки Брестовац и има 336м2.

 Потписани уговори за још 65 кућа у селима Србија

Аутор: Милан Обрадовић / Агенција БЕТА

Министар Кркобабић потписао је тројне уговоре са градоначелницима /председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Двадесетогодишња Анастасија Чакаревић, која ће са својим партнером живети у Мионичком селу Планиница, рекла је да је ово подстрек младим брачним паровима и породицама да одлуче да живе на селу у здравом и природном окружењу.
"На нашем имању гајићемо малину, купину и аронију и желимо да наша деца буду румена и да имају доста слободног простора за игру", казала је Чакаревић.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић изјавио је да ће локална самоуправа радо давати подршку младима да се осамостале и заснују своје породице на селу и похвалио идеју министра Кркобабића о решавању стамбеног питања ових младих људи, као основном предуслову за њихову будућност.

У 65 сада додељених сеоских кућа које се налазе на територији 17 општина живеће 8 младих пољопривредника и пољопривредница, 12 самохраних родитеља и 45 породица са територије читаве Србије.

"Презадовољни смо одзивом. Овај програм треба да траје дуго, не пет него десет и више година. Желимо вам сву срећу, пуно деце и родне године, за оне који ће се бавити пољопривредом. Живот на селу је некада леп, некада тежак али у њему је свакако будућност Србије" поручио је младим потписницима агроекономиста Милан Простран, заменик председника комисије за оцену и контролу реализације пројекта.

Као и прошле године, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

За ове намене у буџету Републике Србије ове године предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.
Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

У прошлом циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у чак 100 јединица локалних самоуправа.

 Потписани уговори за још 65 кућа у селима Србија Потписани уговори за још 65 кућа у селима Србија Потписани уговори за још 65 кућа у селима Србија Потписани уговори за још 65 кућа у селима Србија Потписани уговори за још 65 кућа у селима Србија

31.03.2022.

Кркобабић: Кућа у Мионици у селу Планиница, са готово 2 хектара окућнице и још 64 куће широм Србије добиле су нове станаре

„Још 65 кућа на селу добило је станаре. Прва за коју су у овом циклусу додељена средства налази се у селу Жељуша, у општини Димитровград, има 52м2 и окућницу од 4,8 ари плаца. Просек година станара ових кућа на селу је још нижи него прошле године и износи 29,6 година живота.“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након што је у Палати Србија одржана прва седница комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у 2022. години.

 Кркобабић: Кућа у Мионици у селу Планиница, са готово 2 хектара окућнице и још 64 куће широм Србије добиле су нове станаре

Аутор: Агенција БЕТА

На првој овогодишњој комисији додељено је 65 сеоских кућа и то за 8 младих пољопривредника и пољопривредница, 12 самохраних родитеља и 45 породица са територије читаве Србије.

Најјефтинија некретнина, од сада додељених, стаје 588.168 динара, налази се у селу Бачко Градиште у општини Бечеј. Непокретност има 67м2 и окућницу од 2,64 ара.

Максималан износ од 1.200.000 динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин (село Свилојево), Бач (села Селенча, Вајска, Плавна, Бачко Ново Село и Бођани) и Бачка Паланка (села Товаришево и Силбаш).

У Мионици је за исти износ од 1,2 милиона динара, у селу Планиница купљена кућа са највећом окућницом - 1,88 хектара.

Највећа сеоска кућа овог пута налази се у Оџацима, у селу Бачки Брестовац и има 336м2.

Као и прошле године, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

За ове намене у буџету Републике Србије ове године предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.
Интересовање је огромно, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

У прошлом циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у чак 100 јединица локалних самоуправа.

 Кркобабић: Кућа у Мионици у селу Планиница, са готово 2 хектара окућнице и још 64 куће широм Србије добиле су нове станаре Кркобабић: Кућа у Мионици у селу Планиница, са готово 2 хектара окућнице и још 64 куће широм Србије добиле су нове станаре Кркобабић: Кућа у Мионици у селу Планиница, са готово 2 хектара окућнице и још 64 куће широм Србије добиле су нове станаре Кркобабић: Кућа у Мионици у селу Планиница, са готово 2 хектара окућнице и још 64 куће широм Србије добиле су нове станаре Кркобабић: Кућа у Мионици у селу Планиница, са готово 2 хектара окућнице и још 64 куће широм Србије добиле су нове станаре Кркобабић: Кућа у Мионици у селу Планиница, са готово 2 хектара окућнице и још 64 куће широм Србије добиле су нове станаре

29.03.2022.

Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете

„961 село које је учествовало и сва она која ће учествовати ове године, добијају до 500.000 динара и могу да почну са припремама“– изјавио министар за бригу о селу Милан Кркобабић поводом данас објављеног конкурса.

 Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете

Аутор: Агенција БЕТА / архива МБС

Министарство за бригу о селу данас је званично расписало још један јавни конкурс за доделу бесповратних средстава, и то за организовање манифестације под називом „Mихољски сусрети села“.

Једнодневна или вишедневна манифестација може се одржати у свим насељеним местима - селима на територији Републике Србије (изван градских, општинских седишта и приградских насеља)

Подносилац пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, које саме осмишљавају програм трајање и место одржавања за манифестацију „Mихољски сусрети села“, Предвиђено је да се манифестације одржавају од 28. јуна до 1. децембра 2022. године.

За овај програм у буџету Републике Србије опредељено је укупно 43 милиона динара, а максималан износ који се одобрава по једној пријави износи 500 хиљада динара.

Конкурс траје до 29. априла 2022. године.

У 2021. години за овај програм издвојено је 30,5 милиона динара и 68 јединица локалних самоуправа добиле су средства за одржавање ове манифестације у својим селима.

Чак 961 село се такмичило и дружило у најразличитијим дисциплинама, а о томе колико је ова манифестација наишла на изузетно позитиван пријем сведочи број од око 100.000 учесника и посетилаца.

Активности, у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе, могу бити из области драмских уметности, књижевности, литерарних вештина и других уметности (такмичења у певању, рецитацији, глуми, сликању, итд.), одржавања спортских такмичења, промовисања очувања и унапређења старих заната и културно-уметничке баштине, израде уметнина и предмета домаће радиности, као и остале активности у којима становници села могу показати своја знања и вештине и у њима се такмичити.

Циљ је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа.

 Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете  Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете  Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете  Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете  Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете  Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете  Кркобабић: Селима по 500.000 за Михољске сусрете

23.03.2022.

Кркобабић: Jош 500 села добија бесплатан превоз

„Један од наших приоритета у овој години је решавање мобилности људи у селима Србије. Предност ће имати рубна и брдско-планинска подручја, људи у тим срединама су слабијег имовинског стања и желимо да им омогућимо да могу да оду из свог села у друго село или општинско место - да стигну у школу, код лекара, на неку спортску или културну манифестацију. Превоз овим минибусевима биће потпуно бесплатан“– изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након што је данас званично расписан Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину минибусева за потребе превоза сеоског становништва на територији Републике Србије.

 Кркобабић: Jош 500 села добија бесплатан превоз

Аутор: Амир Хамзагић / Агенција БЕТА

За овај програм, као и прошле године, опредељено је у буџету Републике Србије укупно 120 милиона динара, до 7 милиона динара по возилу. Бесповратна средства додељују се јединицама локалних самоуправа за куповину минибуса са 21 седиштем, који ће служити искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у градско/општинско седиште. Право учешћа на јавном конкурсу имају јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, али ће предност бити дата неразвијенијим, рубним и брдскопланинским подручјима.

Конкурс траје до 21. априла 2022. године.

Из овог Програма у 2021. години средства је добило 18 јединица локалних самоуправа, од чега чак 13 јединица локалних самоуправа припада IV групи развијености и девастираним подручјима.

На овај начин доприноси се решавању проблема превоза у чак 479 села, а овај вид превоза широм Србије користиће 17.000 - 18.000 путника недељно.

03.03.2022.

Стигли први захтеви за куповину куће на селу
Кркобабић: Најбржи су Димитровград и Бач

„Нема стајања, настављамо пуном паром! Куће су ту, њих 150.000. Колико год буде интересовања држава ће излазити у сусрет и издвајати средства за те намене“ изјавио је данас Милан Кркобабић, министар за бригу о селу на радном састанку са челним људима јединица локалних самоуправа са читаве територије Републике Србије.

„Интересовање је огромно. Млађи људи су храбрији, одлучнији, спремнији на изазов и тражење нових извора прихода и нових занимања...али ово је позив и за оне који су мало старији - Немојте да чекате са вишечланим породицама, у изнајмљеним становима са високим киријама, одважите се и вратите у завичај или у неки други део Србије који одаберете“ позвао је Кркобабић.

 Стигли први захтеви за куповину куће на селу

Министарство за бригу о селу предложило је, а Влада Србије у јануару ове године, донела Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину, по којој је 22. фебруара расписан Јавни конкурс.

Програмом је, као и прошле године, предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Председник академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић оценио је да је ово један од најбољих пројеката у Србији који је коначно покренуо процес повратка првенствено младих људи на село „Радује нас што је воља ту, сада је потребно да наука и струка дају праве савете за нова занимања и интензивну производњу која би дала добре приходе за живот породица на селу“
Заменик председника Комисије и члан Националног тима за препород села Србије Милан Простран изјавио је да је прошлогодишњи пилот пројекат наишао на огромно интересовање и афирмацију и комисија до сада није имала примедби. „Куће које смо доделили активирале су и 300 хектара земље која се налази уз те куће, а која се сада користи и обрађује“ истакао је Простран.

Спровођење овог Програма је од националног значаја, примењује се на читавој територији Републике Србије и за његову реализацију од посебне важности је ангажовање јединица локалних самоуправа.

Мита Лачански, заменик председника општине Бачка Паланка која је претходне године имала највише реализованих захтева, чак 48 изјавио је „Трудимо се да задржимо младе људе на селу јер наша општина претежно пољопривредна. И ове године од расписивања конкурса до данас већ се 13 породица интересовало за ова бесповратна средства“  

Према подацима Академијског одбора за село у Србији има 200.000 празних кућа - 150.000 кућа чији је власник познат и 50.000 кућа којима се не зна власник.

За овај програм опредељено је пола милијарде динара, а средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава – до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

 Стигли први захтеви за куповину куће на селу Стигли први захтеви за куповину куће на селу Стигли први захтеви за куповину куће на селу Стигли први захтеви за куповину куће на селу Стигли први захтеви за куповину куће на селу Стигли први захтеви за куповину куће на селу Стигли први захтеви за куповину куће на селу Стигли први захтеви за куповину куће на селу

01.03.2022.

Од пола хектара малине пристојан живот

„Рејонизација - мапа рејона Србије и адекватно смештено воћарство и виноградарство представља развојну шансу Србије уз незаобилазно удруживање, трансфер знања и нових технологија, као и озбиљна државна улагања“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић свечано отворивши XVI међународни конгрес воћара и виноградара. „Мали и уситњен посед, прилагођен тамо где је могуће воћарству и виноградарству, може и мора да буде далеко продуктивнији. Од само пола хектара одређене сорте малине, једна четворочлана породица може солидно да живи“ изјавио је Кркобабић.

 Од пола хектара малине пристојан живот

Овај конгрес, који се у организацији Пољопривредног факултета у Новом Саду и Научног воћарског друштва Србије ових дана одржава у Врднику, представља најзначајнији научни скуп у области воћарства и виноградарства у Србији, организује се сваке четврте године и окупља еминентне светске стручњаке предметних области.

На свечаном отварању присутнима су се обратили и декан пољопривредног факултета у Новом Саду проф.др Недељко Тица, државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић и помоћник покрајинксог секретара за пољопривреду Младен Петреш као и проф.др Драгослав Иванишевић.
Проф.др Зоран Кесеровић је у пленарном излагању изложио стање у воћарству и тендеције развоја уз конкретне предлоге за улагања. Четворочлана породица која у пластеничким условима на пола хектара гаји двородну сорту малине „Ерсандира“ или на једном хектару боровницу сорте „Јук“, може пристојно да живи.“ био је конкретан проф. др Кесеровић.

Воћари у Србији показали су и развијену свест о потреби удруживања. Програм финансијске помоћи задругама и подстицања удруживања који је од 2017. године спроводио, по идеји министра Милана Кркобабића, а у сарадњи са Академијским одбором за село САНУ, Кабинет министра за регионални развој а сада Министарство за бригу о селу, дао је у области воћарства можда своје најбоље резултате.
Тако је од укупно 207 помогнутих задруга (од 2017. до 2021. године), чак 69 воћарских, што чини тачно трећину. Од четири сложене задруге које су добиле средства 2 су воћарске и једна је воћарско-повртарска.

Програм финансијских подстицаја за задруге Министарство за бригу о селу наставиће и током 2022. године.

 Од пола хектара малине пристојан живот  Од пола хектара малине пристојан живот  Од пола хектара малине пристојан живот  Од пола хектара малине пристојан живот Од пола хектара малине пристојан живот

 Од пола хектара малине пристојан живот
22.02.2022.

Кркобабић: Спремно 500 милиона за још 500 кућа

„Још 500 породица може да рачуна да ће ове године добити свој дом на селу.“ поручио је данас у Палати Србија министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић.

„Ова акција наишла је на изузетан пријем грађана, драго нам је што многи свој живот виде у селима Србије. Онолико колико буде захтева, колико буде интересовање младих људи за живот на селу, толико ће и држава бити спремна да издваја средства за те намене“ изјавио је Кркобабић.

 Кркобабић: Спремно 500 милиона за још 500 кућа

Аутор: Милан Обрадовић / Агенција БЕТА

Министарство за бригу о селу расписало је данас Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину.
За куповину празних кућа, програм Министарства за бригу о селу, ове године опредељено је 500 милиона динара, а максимални износ по једној некретнини износи 1,2 милиона динара.
После веома успешног програма спроведеног у 2021. години, бесповратна средства се и ове године додељују младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом.

Председник Академијског одбора за село и копредседник Националног тима за препород села Србије академик Драган Шкорић оценио је да је ово историјски моменат повратка људи из градова у села Србије „Жеља нам је да села поново оживе и ми који се бавимо науком и струком треба да помогнемо колико год можемо младим људима да се активирају запуштени ресурси на селу“
Члан Националног тима за препород села Србије, агроекономиста Милан Простран изразио је задовољство што ово постаје дугорочан пројекат који треба да врати младе у село, али и помогне им да тамо и економски опстану.  

У 2021.години је за овај програм издвојено 686,5 милиона динара,купљена је 651 сеоска кућа са окућницом у 100 јединица локалних самоуправа, па је свој дом на селу добило је 515 брачних и ванбрачних парова, 81 млади пољопривредник/ца и 55 самохраних родитеља.

Највеће интересовање до сада је било у Бачкој Паланци, Апатину, Кикинди, Кули, Сомбору, а на југу у Пироту, Алексинцу, Димитровграду, Свилајнацу...

Текст јавног конкурса за куповину сеоске куће са окућницом објављен је данас у гласилима са националном покривеношћу и на сајту Министарства за бригу о селу www.mbs.gov.rs.

 Кркобабић: Спремно 500 милиона за још 500 кућа  Кркобабић: Спремно 500 милиона за још 500 кућа  Кркобабић: Спремно 500 милиона за још 500 кућа  Кркобабић: Спремно 500 милиона за још 500 кућа

01.02.2022.

Шанса за опстанак

“Шанса за опстанак највећег броја породичних пољопривредних газдинстава, а има их у Србији 570.000 је удруживање. Мали, а уситњен посед их тера на то. Задруге као организациони облик немају ваљану алтернативу ни у Европској унији, а ни код нас”, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на Округлом столу на тему задругарства, који је данас одржан у оквиру Зимских сусрета пољопривреде на Златибору.

 Шанса за опстанак

Аутор: Амир Хамзагић / Агенција БЕТА

„Очекујем да ћемо у наредном периоду приступити систематично, али и системски – целовито. Фискална политика, инвестициона политика, знање и едукација, удружени домаћини – то скупа даје резултат. Успешна задруга даје успешно село, а успешно село успешну Србију “ изјавио је Кркобабић.

На Округлом столу „Земљорадничко задругарство - стање, потребе и могућности развоја“, у организацији Пољопривредног факултета у Новом Саду, Националног научног друштва за пољопривредну технику и Задружног савеза Војводине учествовали су и председници Задружних савеза Србије и Војводине, професори пољопривредног факултета у Новом Саду, директори и чланови задруга и пољопривредници.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов-Бизоњ истакла је значај оваквих скупова јер „само када знамо какво је стање и какве су нам потребе можемо да определимо адекватна будућа улагања. Људи се све више организују у задруге и то изискује улагања у механизацију, складишне капацитете и нове људе. Задруге дају допринос буџету Републике Србије, доприносе економској одрживости својих задругара а тиме и одрживости села, па треба обратити пажњу на њихове потребе“, изјавила је Несторов-Бизоњ.

Председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић рекао је да је задругарство у успону и да је у наредном периоду у плану формирање задружног фонда, повећање броја задругара и што већа синергија са струком и науком.

На скупу је посебно истакнуто да је од 2017. године за задругарство из програма подршке задругама „500 задруга у 500 села“ Кабинета министра Кркобабића, а који је сада наставило да спроводи Министарство за бригу о селу, издвојено 2,2 милијарди динара за унапређење пословања и технолошки развој 207 новооснованих и старих земљорадничких и пољопривредних задруга на читавој територији Републике Србије.

 Шанса за опстанак Шанса за опстанак Шанса за опстанак Шанса за опстанак Шанса за опстанак

 Шанса за опстанак Шанса за опстанак

21.01.2022.

КРКОБАБИЋ: ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЗА ЈОШ ПЕТ СТОТИНА КУЋА У СЕЛИМА СРБИЈЕ

„Пола милијарде динара за још пет стотина кућа у селима Србије“ најавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

"Без одлагања настављамо са доделом кућа, минибусева и сусретима села“ изричит је Кркобабић након што је Влада Републике Србије, на јучерашњој седници, на предлог Министарства за бригу о селу, усвојила одговарајуће програме. Министар најављује да ускоро следе и програми везани за задругарство, мултифункционалне објекте - домове култура и подршку привредним активностима - „Ово је прави одговор на бројне захтеве и огромно интересовање људи који своју будућност виде у селима Србије“

 Кркобабић: пола милијарде за још пет стотина кућа у селима Србије

Аутор: Милош Мишков / Агенција БЕТА

На седници одржаној 20. јануара 2022. године Влада Републике Србије усвојила је:

1. Програм доделe бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину
За овај програм издвојено је 500 милиона динара, а циљ је мотивисање сеоског становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село, решавањем стамбеног питања.

2. Програм доделe бесповратних средстава за куповину минибусева за потребе превоза сеоског становништва на територији Републике Србије за 2022. годину
За овај програм издвојено је 120 милиона динара, а циљ је допринос решавању проблема превоза становништва у сеоским срединама.

3. Програм доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“ за 2022. годину
За овај програм издвојено је 43 милиона динара, а циљ је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа.

Министарство за бригу о селу ће у наредном периоду расписати Јавне конкурсе по овим програмима.

27.12.2021.

Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу

На скупу Министарства за бригу о селу данас уприличеном у Палати Србија на коме су представљени резултати рада Министарства у 2021. години, министар Милан Кркобабић истакао је неопходност нове територијалне организације Републике Србије која у фокусу треба да има локалну заједницу и њено законом утврђено неприкосновено право да сеоске општине самостално договарају, планирају и одлучују и да могу да рачунају на сопствена изворна средства и на трансфер одговарајућих средстава из Републике „Само тако ће људи бити задовољни, решаваће своје проблеме и ту ће хтети да остану“ изјавио је Кркобабић.

Академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник  Националног тима за препород села Србије изјавио је „Знање, знање и знање. Академици, научни радници и професори факултета треба да својим радом допринесу бољем животу у селима Србије, а тако и самом напретку Србије“.    

Министарство за бригу о селу је током 2021. године успешно спровелo 4 програма којима је обухваћено 129 јединица локалних самоуправа у Србији (од укупно 179).

 Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу

Аутор: Амир Хамзагић / Агенција БЕТА

Програм који се најдуже спроводи, већ пету годину, Програм подршке развоју задругарства у Србији доделом бесповратних средстава за унапређење пословања задруга ове године је предвиђао 500 милиона динара, 15 милиона динара по пријави за старе и 7,5 милиона динара за нове задруге, па је 57 задруга добило је средства за унапређење свог пословања.
Проф.др Зорица Васиљевић, председница комисије за доделу средстава по овом програму, изјавила је „Просек од 5 хектара по поседу у Србији мало је за конкурентност на сваком тржишту и наши сељани су свесни да је једини прави пут удруживање. Надам се да ћемо и наредних година наставити да промовишемо и помажемо задруге за добробит села Србије“.

За Програм доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом издвојено је укупно 686,5 милиона динара. Максималан износ по пријави био је 1,2 милиона динара и откупљена је 651 сеоска кућа са окућницом које се налазе у 100 јединица локалних самоуправа.
„Желим да овај програм живи још дуго. Село и млади људи који у њему живе највећа су вредност Србије“ изјавио је члан Националног тима за препород села Србије и заменик председника комисије за доделу средстава по овом програму агроекономиста, Милан Простран.

Програм доделе бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва решава проблем превоза сеоског становништва у 479 села Србије, а недељно ће га користити 17.000 - 18.000 путника. 120 милиона динара издвојено за овај програм расподељено је на 18, по том питању најугроженијих, јединица локалних самоуправа.
Председник комисије по овом програму, декан Саобраћајног факултета проф.др Небојша Бојовић изјавио је да је комисија имала у виду критеријум мобилности сеоског становништва као важан фактор очувања села. „Ово су само први кораци, радо ћу бити део овог програма у наставку његове реализације“ рекао је проф.др Бојовић.

 Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу

Аутор: Амир Хамзагић / Агенција БЕТА

За Програм доделе бесповратних средстава за организацију манифестације „Михољски сусрети села“ издвојено је 30,5 милиона динара (500 хиљада динара био је максималан износ по пријави) и 68 јединица локалних самоуправа добило је средства за одржавање ове манифестације у својим селима. У најразличитијим дисциплинама такмичило се и дружило 961 село, а  100.000 учесника и посетилаца ове манифестације подржало је неговање културе и традиције, допринело обогаћењу друштвеног и спортског живота у селима широм Србије.
Председник комисије за доделу средстава по овом програму био је песник Љубивоје Ршумовић.
„Ова мозаична, културна и спортска манифестација на велика врата вратила је у селима Србије човека човеку, његово достојанство, међусобно поштовање и међугенерацијску солидарност“ изјавио је Ристо Костов, заменик председника комисије по овом програму и секретар Националног тима за препород села Србије.

Свечаном скупу присуствовали су чланови Српске академије наука и уметности, чланови Националног тима за препород села Србије, народни посланици, професори београдског и новосадског универзитета, председници Задружних савеза Србије и Војводине, градоначелници, председници општина, директори задруга, а присутнима су се обратили и добитници средстава по наведеним програмима.

 Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу Представљање резултата рада Министарства за бригу о селу

20.12.2021.

Прва регионална канцеларија Министарства за бригу о селу у Прокупљу

„Отварање регионалне канцеларије значи да се Министарство за бригу о селу приближава људима са села. Град и округ уступиће нам све потребне ресурсе, неће бити додатних трошкова, а ми ћемо имати ваљане информације и целовит увид у реално стање на терену.“ изјавио је данас у Прокупљу министар за бригу о селу Милан Кркобабић и додао „За сагледавање реалног живота са свим оним што он носи, пре свега мислим на кључне проблеме, нужан нам је непосредни увид. И управо је то пун смисао ових планираних регионалних канцеларија“

 Прва регионална канцеларија Министарства за бригу о селу у Прокупљу

Повод данашње посете министра Кркобабића Прокупљу је потписавање споразума о сарадњи Министарства за бригу о селу са Топличким управним округом. На овај начин Министарство за бригу о селу ће отворити регионалне канцеларије по управним окрузима чијим селима је потребна додатна подршка у виду теренског рада представника Министарства, пријема становништва и координације активности у сеоским подручјима.

Начелник Топличког округа Златан Миљковић је оценио отварање ове регионалне канцеларије као први корак приближавања државе становницима села Топличког управног округа.

Градоначелник града Прокупља Милан Аранђеловић захвалио је министру на посети и појаснио да ће ове просторије бити смештене у Граду Прокупљу, згради где је иначе смештена администрација и јавне комуналне службе, а становници села моћи ће да се распитају о свим програмима Министарства за бригу о селу, као и да пренесу све проблеме са којима се сусрећу.
Министарству за бригу о селу биће, без накнаде, уступљен адекватан простор за рад на подручју овог управног округа и пружена сва потребна административно-техничка и логистичка подршка у раду са сеоским становништвом.

Општине Топличког округа – Прокупље, Блаце, Куршумлија и Житорађа учествовале су на свим конкурсима Министарства за бригу о селу - конкурсу за доделу средстава за куповину сеоске куће са окућницом, конкурсу за доделу средстава за унапређење пословања задруга, манифестација „Михољски сусрети села“, финансирана средствима овог Министарства одржана је ове јесени у и општинама Топличког управног округа, а прва на ранг листи на конкурсу за куповину минибуса за превоз сеоског становништва била је управо општина Куршумлија.

 Прва регионална канцеларија Министарства за бригу о селу у Прокупљу  Прва регионална канцеларија Министарства за бригу о селу у Прокупљу  Прва регионална канцеларија Министарства за бригу о селу у Прокупљу  Прва регионална канцеларија Министарства за бригу о селу у Прокупљу

7.12.2021.

Пут села крећу први минибусеви

„Минибусеви су ту, обезбедили смо средства. Сада је све на људима из локалних самоуправа - да рационално газдују, да одржавају возила, да обезбеде гориво и возача. А сељани нека оцењују. Ово је само први корак. И зато ће нам од посебног значаја бити њихово мишљење“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након потписивања Уговора о додели бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва на територији Републике Србије.

 Пут села крећу први минибусеви

Министар је најавио свеобухватан програм решавања горућег проблема превоза за житеље села Србије, посебно у рубним и девастираним општинама. У изради програма активно учешће имаће Саобраћајни факултет Универзитета у Београду и релевантне научне установе. „Оно што ме држи у уверењу да ћемо ово реализовати је пуна подршка коју је председник Републике Александар Вучић дао овој идеји.“ додао је Кркобабић.

Први подељени минибусеви у 18 јединица локалних самоуправа директно ће допринети решавању проблема превоза у чак 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

Данас су ове уговоре потписали и председници јединица локалних самоуправа, које су према критеријумима јавног конкурса и одлуци комисије биле најбоље рангиране на Јавном конкурсу.
Комисија, на челу са председником, деканом саобраћајног факултета проф.др Небојшом Бојовићем оцењивала је 81 пристиглу пријаву која је испунила услове, а 120 милиона динара колико је из буџета одвојено за ове намене, расподељени су на 18 најбоље рангираних јединица локалних самоуправа.

„Министарство за бригу о селу је овим програмом показало да савршено разуме реалност села Србије и пружа подршку срединама које не могу самостално да обезбеде адекватне системе превоза. Мобилност подразумева измештање људи и добара, и ако она није омогућена доводи се у питање егзистенција људи. Ово је један сјајан инструмент да се до тог циља дође. “ изјавио је Бојовић.

Минибусеви купљени овим средствима служиће искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у градско/општинско седиште. На овај начин становницима села омогућиће се обављање привредне активности, доступност адекватне здравствене заштите, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић похвалила је досадашњу сарадњу и програме Министарства за бригу о селу и истакла да ће минибус купљен овим средствима превозити становнике свих 39 села на територији Града Ужица „Једино удруженим снагама државе и локалних самоуправа можемо обезбедити бољи и квалитетнији живот сеоског становништва“ истакла је Раковић Радивојевић.

У одлучивању се водило рачуна о најугроженијим подручјима Србије, па тако 13 од 18 јединица локалних самоуправа које су добиле средства припадају четвртој групи развијености и девастираним подручјима.
Прва на листи одобрених захтева је Куршумлија, а следе Босилеград, Трговиште, Црна Трава, Гаџин Хан, Лебане, Бабушница, Рековац, Александровац итд.

Конкурс је трајао до 3. септембра ове године, подносиоци пријаве на јавни конкурс биле су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, а максималан износ по једној пријави  је 7 милиона динара.

 Пут села крећу први минибусеви Пут села крећу први минибусеви Пут села крећу први минибусеви Пут села крећу први минибусеви

3.12.2021.

Подељена чак 651 сеоска кућа

„Враћен је живот у 651 сеоску кућу. Од тога су чак 132 породице решиле да се из градских и приградских средина врате на село“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на данашњем потписивању уговора за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на читавој територији Републике Србије.

„У великој сеоби Чарнојевић је повео 30.000 породица. Ми смо успели за сада да задржимо и вратимо 651. Ово је фундаментална идеја за опстанак села Србије и саме Србије. Циљ нам је да у наредних пет година по 6.000 породица населимо у сада празне сеоске куће. Тиме бисмо број породица довели на онај почетни број од 30.000 из Велике сеобе.
За то су нам потребна десетоструко већа средства у идућој години. Рачунамо на државу Србију, на Српску православну цркву, али и на успешне домаће корпорације и имућне појединце, као и на дијаспору која је најавила да ће се озбиљно укључити.
Ова мисија има подршку председника Републике Александра Вучића, Српске академије наука и уметности-одбора за село на челу са академиком Драганом Шкорићем, али и свих добронамерних грађана Републике Србије“ изјавио је министар Кркобабић.

 Подељена чак 651 сеоска кућа

До сада је из овог програма Министарства за бригу о селу додељено 651 кућа на територији читаве Републике Србије. Највеће интересовање је у општинама Бачка Паланка, Апатин, Кикинда, Кула, Сомбор, а на југу су то Пирот, Алексинац, Димитровград, Свилајнац...

Конкурс је трајао до 1.новембра, стигло је 945 пријава, а према условима прописаним Уредбом Владе РС, подносиоци пријаве на конкурс били су брачни и ванбрачни парови, млади пољопривредници и пољопривреднице и самохрани родитељи, до 45 година старости који желе да започну свој живот на селу тако што ће се осамосталити из родитељских домова или из градова прећи да живе на село.
„Дуго смо размишљали да одемо да живимо на село, а период короне и изолације, па рад од куће само су појачали ту нашу жељу и почели смо да тражимо за себе идеалну сеоску кућу. На овај начин смо то и успели. Живећемо у здравијој средини, посветићемо се и гајењу хране, а жеља нам је да у нашој оази угостимо и пријатеље“ рекла је Драгана Катић, која са својим партнером Борисом прелази да живи из Београда у Ваљевско село Таор.

Вредност сеоске куће са окућницом, коју су заинтересовани сами проналазили, није могао бити изнад 1,2 милиона динара (10.000 евра), а цео програм се спроводи у сарадњи са јединицама локалних самоуправа које врше процену тржишне вредности и проверавају да ли су регулисани имовинско-правни односи те непокретности.

Првобитно је за овај Програм опредељено 500 милиона динара али је, због веома великог интересовања тај износ увећан, на предлог Министарства за бригу о селу увојен од стране Владе, на 686,5 милиона динара.

Новац се додељује како је прописано Уредбом, до утрошка средстава, по редоследу пристиглих пријава.

22.11.2021.

Кркобабић: Пола милијарде за задругарство Србије!

„Овим средствима још 57 фабрика под отвореним небом добило је нови импулс за раст, развој и унапређење свог пословања, а јединице локалне самоуправе нове замајце привредног развоја“ изјавио је након потписивања уговора са задругама министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Данас је у Палати Србија потписано 57 уговора за доделу бесповратних средстава за унапређење пословања задруга из читаве Републике, тачније из Јужне, Централне, Источне и Западне Србије, као и АП Војводине и Косова и Метохије.

 „Захвални смо министарству на овим средствима, имамо сопствену производњу, развијамо кооперацију са другим произвођачима и овај вид подршке значи нам како бисмо своје пословање подигли на један виши ниво, наступили на новим тржиштима и остварили што бољу цену“ изјавио је Дарко Гавриловић, директор ЗЗ „Зрењанин“ из Зрењанина која је добила 13 милиона динара за набавку савремене опреме и механизације у ратарству,  док ће задруга сопственим средствима финансирати изградњу складишта, а у плану је и запошљавање нових радника.

 Кркобабић: Пола милијарде за задругарство Србије!

Свој потпис на уговоре данас су, као и претходне четири године, ставили и градоначелници или председници општина, дајући тако подршку јединица локалне самоуправе реализацији овог програма од националног значаја на територијама својих општина.
„Ово је велики дан за општину Медвеђа. Младу задругу „Реткоцерски мед“ из наше општине чини 6 младих људи, од којих су 4 жене, баве се производњом меда и овом инвестицијом од готово 7 милиона динара успеће сигурно да пласирају свој производ и донеће много нашој општини.“ изјавио је др Небојша Арсић председник општине Медвеђа изразивши велику захвалност Министарству за бригу о селу јер је општина Медвеђа конкуришући за Програме овог Министарства добила бесповратно и средства за куповину сеоске куће са окућницом и новац за организацију манифестације „Михољски сусрети села“ чиме се, осим на егзистенцију утицало и на побољшање друштвеног живота у селима ове општине која се налази на административној линији са АП Косово и Метохија. „Сви ови програми доприносе опстанку наших села и ми то препознајемо“ закључио је Арсић.

Подршку задругама југоисточне Србије дао је и народни посланик Милија Милетић који је данас похвалио рад министра Милана Кркобабића и Министарства за бригу о селу које, кроз веома успешне програме, даје значајан допринос опстанку села Србије. Милетић је истакао да је ове године око 20 задруга са југоистока Србије добило средства, од којих 6 из Нишавског округа и да је то значајан економски допринос удруженим произвођачима овог дела Србије.

Комисија,  на челу са проф.др Зорицом Васиљевић,  је 1.новембра одобрила 57 захтева за бесповратна средства намењена унапређењу пословања 18 старих задруга за које је издвојено до 15 милиона динара по задрузи и 39 нових задруга, којима је додељен износ до 7,5 милиона динара.

Тако ће наредних месеци своје пословање унапредити 15 ратарских, 21 воћарска, 6 сточарских, 4 повртарске, 4 виноградарске, 4 пчеларске, једна задруга која се бави производњом лековитог биља, а средства су ове године по први пут добиле једна туристичка и једна социјална задруга.
Посебно радује чињеница да су две задруге са крајњег југа Србије, из Бујановца добиле средства, као и две ратарске задруге са Косова и Метохије, једна из села Станишор, а друга из Лапљег села.

Према Уредби Владе Републике Србије, за Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга издвојено је ове године 500 милиона динара, што укупно чини готово 2,2 милијарде динара уложених у задругарство у Србији од 2017. године, захваљујући Програму „500 задруга у 500 села“ насталог у сарадњи министра Милана Кркобабића и Академијског одбора за село на челу са академиком Драганом Шкорићем.

 Кркобабић: Пола милијарде за задругарство Србије! Кркобабић: Пола милијарде за задругарство Србије! Кркобабић: Пола милијарде за задругарство Србије! Кркобабић: Пола милијарде за задругарство Србије!

1.11.2021.

Најбоља вест за задругаре – 57 задруга добило је пола милијарде динара!

Комисија, на челу са проф.др Зорицом Васиљевић, одобрила је на данашњој седници 57 захтева за бесповратна средства намењена унапређењу пословања задруга у овој години на читавој територији Републике Србије.

 Најбоља вест за задругаре – 57 задруга добило је пола милијарде динара!

Новац је добило 18 старих задруга за које је издвојено до 15 милиона по задрузи и 39 нових задруга, којима је био намењен износ до 7,5 милиона динара.

Тако ће своје пословање унапредити 15 ратарских, 21 воћарска, 6 сточарских, 4 повртарске, 4 виноградарске, 4 пчеларске, једна задруга која се бави производњом лековитог биља, а новина овогодишњег конкурса је да су средства добиле једна туристичка и једна социјална задруга.

Посебно радује чињеница да су две задруге са Косова и Метохије, једна из села Станишор, а друга из Лапљег села испуниле услове конкурса и добиле средства за набавку механизације у ратарству.

За Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга издвојено је ове године 500 милиона динара.

1.11.2021.

Јуриш на сеоске куће се наставља

На данашњој седници комисије одобрена су средства за куповину још 115 сеоских кућа са окућницом на територији читаве Републике Србије.

Предњаче брачни и ванбрачни парови, њих 89, а заједно са самохраним родитељима, они ће нови живот почети са своје 125 деце.

 Јуриш на сеоске куће се наставља

Најнижи износ данас додељен је 420.000 динара породици са четворо деце у општини Сечањ, за некретнину у селу Јарковац, а по најскупљим непокретностима од 1,2 милиона динара издвајају се села општина Жагубица, Кула, Бач, Нови Бечеј, Инђија...

Рок за подношење пријава на Конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021.годину истиче данас, 1. новембра.

Са данашњим даном стигло је 800 пријава, а до сада је одобрен новац за куповину 352 сеоске куће с окућницом.

30.10.2021.

Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије

„Успели смо да пробудимо села Србије! 961 село се договорило, организовало, дошли су да се виде, да се друже, да се такмиче, да кажу да постоје, да кажу свима у Србији- Да, и ово је Србија! “ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић свечано отворивши у селу Кремна у Ужицу манифестацију „Михољски сусрети села“, која се од октобра до децембра ове године одржава у чак 68 села широм Србије, чије су локалне самоуправе добила средства по Јавном конкурсу Министарства за бригу о селу.

Кркобабић је изјавио да је у протеклом периоду у сарадњи са Академијским одбором за село САНУ разматрао идеју о новој територијалној организацији Републике Србије.         „Идеја је да успоставимо реално партнертво  урбаног и руралног дела Србије по европском моделу. То значи да омогућимо људима у селима да самостално договарају, планирају и одлучују, наравно уз помоћ државне касе. Имамо иницијативу људи из Кремна да ово постане прва сеоска општина. Покушаћемо у наредном периоду учинимо прве кораке у том смеру,  биће то кораци ка реалном уважавању људи који живе и раде у селима Србије“

 Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије

Данас је на првим „Михољским сусретима села“ у Кремнима било 250 учесника и око 800 посетилаца, а учешће је узело свих 23 села ове општине. 
Манифестација у Кремнима подељена је у више целина - спротско надметање у шест дисциплина, надвлачење конопца, скок у даљ, бацање камена са рамена, шах, стони тенис и мали фудбал. Други део манифестације тиче се најмлађих ученика сеоских основних школа. Спроведен је ликовни и литерални конкурс на тему “Моје село” и са сјајним одзивом малишана, стигло је око 70 радова. Поред такмичарског данас је уприличен и ревијални део где су наступиле певачке групе које су бројне у селима овог краја, а учествовала је и секција Музичке школе. Организована је и изложба слика у холу основне школе, као и излагачки део који се тиче традицоналних производа домаће радиности и старих заната.

По речима домаћина Мирољуба Поповића председника МЗ Кремна, мештани овог села су за задовољством и одушевљењем прихватили да буду домаћини Михољских сусрета села “Више од деценије у Кремнима није одржан овакав забавно-рекреативни садржај. Ово је добра порука и од стране државе и локалне самоуправе да становништво у сеоским срединама није заборављено и да млађе генерације могу да рачунају на подршку, да се определе да остану да живе на селу и ту стварају породице”.

Драгољуба Стојадиновића, заменика градоначелнице Ужица, град је добио максималних 500 хиљада динара, а уложио је и додатна средства “Ми смо за ову намену издвојили још 400 хиљада динара, да би се све оно што је замишљено организовали што боље. Ово су први сусрети који се организују на овакав начин са идејом да постану традиционални. Циљ ове манифестације је што већи друштевени допринос, дружење људи у селима, чување традиције и историјског наслеђа, које је у нашим селима велико”

У овим сусретима у току ова три месеца, од октобра до краја децембра учествоваће преко 961 село са територије општина из читаве Србије, а манифестације ће широм Србије имати око 96.000 учесника и посетилаца.

Овог викенда „Михољски сусрети села“ одржавају се, поред Ужица, у Голупцу, Ћуприји, Смедеревској Паланци, Белој Паланци, Врању, Медвеђи, Бајиној Башти и Сечњу.

 Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије Кркобабић: На прагу пророка Тарабића почиње буђење села Србије

15.10.2021.

Поводом међународног дана жена са села

Гарантована –социјална пензија, наша обавеза

„Наш задатак као друштва у целини је да у наредном периоду сви старији од 65 година, међу којима је највише жена и то жена са села, а који немају пензију ни друга примања, добију могућност да буду корисници социјалне-гарантоване пензије. То је нешто што држава Србија мора да уведе, то је императив времена у коме живимо и нешто што раде земље у окружењу.

 Гарантована –социјална пензија, наша обавеза

Аутор: Драган Гојић / Агенција БЕТА

Женама на селу минималан износ од 100 евра који предлажемо биће од користи, али ће им пре свега, потврдити неопходно лично достојанство. Биће то  потврда да  друштво вреднује њихов рад и да се одужује за све што су му током свог животног века дале гајећи и васпитавајући децу, радећи у домаћинству и бринући о својим породицама “ изјавио је министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић на скупу организованом у Новој Црњи поводом Међународног дана жена са села, који се сваке године обележава 15. октобра.
„Судбина села Србије зависи од жена. Ако младе жене и девојке реше да остану у селима, да ту заснују породице, онда смо добили битку, онда ће село живети“ – рекао је Кркобабић и додао "Уколико желимо да село живи, треба да створимо амбијент да се младе жене баве предузетништвом, сеоским туризмом, да оснивају задруге, да имају сопствене изворе прихода и буду у позицији да планирају, договарају и одлучују"

Скупу су се обратили академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије, као и  чланови Националног тима за препород села Србије, агроекономиста проф.др Зорица Васиљевић и проф.др Владимир Гоати, директорке удружења жена са села из више општина и руководство ове општине и Средњобанатског управног округа.

Конференцију је обогатио пригодан културно-уметнички програм, а у салама дворца изложени су домаћи производи и народна радиност жена са села.

Међународни дан жена са села, који пада уочи Светског дана хране, обележава се од 2008. године и одаје почаст улози жена на селу 15. октобра сваке године. Тог дана препознаје се важност сеоских жена у унапређивању пољопривредног и руралног развоја широм света.

 Гарантована –социјална пензија, наша обавеза Гарантована –социјална пензија, наша обавеза Гарантована –социјална пензија, наша обавеза Гарантована –социјална пензија, наша обавеза Гарантована –социјална пензија, наша обавеза Гарантована –социјална пензија, наша обавеза Гарантована –социјална пензија, наша обавеза Гарантована –социјална пензија, наша обавеза

08.10.2021.

„Михољски сусрети села“ данас у Тополи

У селу Овсиште, у родној кући нашег славног сатиричара Радоја Домановића, адаптираној у завичајни дом отворен за посетиоце, становници пет села општине Топола учествовали су у манифестацији „Михољски сусрети села“, финансираној бесповратним средствима Министарства за бригу о селу.

 „Михољски сусрети села“ данас у Тополи

У богатом програму приказане су различите кореографије традиционалних игара, као и вокални облици традиционалног музичког наслеђа Шумадије.  Учесници су показали своја знања и вештине у области старих заната- плетењу, везу, ткању, опанчарству, а удружења жена из више села такмичила су се за награде у најкреативнијем и најукуснијем прављењу традиционалних јела и обредних хлебова.
У кући Радоја Домановића постављена је изложба слика које сведоче о изгледу Тополе с почетка 20. века, где је уприличено и надметање наших сатиричара.

Снежана Петровић, в.д. секретара Министарства отворила је ову манифестацију речима „ Све оно што чини живот на селу биће приказивано кроз Михољске сурете. Драго нам је што се живот враћа на село, што је устало и решило да живи.  Ових дана ће се у разним крајевима Србије такмичити сви, од најмлађих до најстаријих и на најлепши могући начин приказаће историју, културу и традицију нашег народа“

Председник општине Топола Игор Петровић изјавио је да су програми Министарства за бригу о селу препознати као адекватни управо за људе који живе у нашим селима и истакао чињеницу да су сви досадашњи програми које ово Министарство спроводи подржани од стране струке, Академијског одбора за село САНУ и Националног тима за препород села Србије.

Према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“, коју је Влада Републике Србије донела 29. јула 2021. године, место одржавања ове манифестације може бити у свим насељеним местима-селима на територији Републике Србије, а одржава се у периоду  од 1.октобра до краја 2021. године.
Подносиоци пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, а председник Комисије за доделу ових средстава је наш славни песник Љубивоје Ршумовић.

Додељено је до 500.000 динара по пријави, а активности у којима учествује становништво више села са територије једне јединице локалне самоуправе имају за циљ обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа.

У овим сусретима учествоваће преко 900 села са територије општина из читаве Србије, а у току ова три месеца, од октобра до краја децембра, ове манифестације имаће готово 100.000 учесника и посетилаца.

На Карађорђевом тргу у Тополи, Снежана Петровић отворила је и 58. Опленачку бербу, традиционалну манифестацију која се већ четири деценије организује у славу грожђа, вина, винограда и винара.

 „Михољски сусрети села“ данас у Тополи

06.10.2021.

Кркобабић у Перлезу

„Кров над главом и до 50 хектара слободне државне земље на коришћење младим пољопривредницима су гаранција да Банат неће остати празан“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у посети Перлезу, селу на територији Града Зрењанина.

 Кркобабић у Перлезу

Аутор: Ненад Петровић / Агенција БЕТА

Млади Милан Мишковић, добитник средстава за куповину сеоске куће с окућницом, пронашао је своју самосталност два километра од родитељске куће и наставиће да се на својих 15 хектара земље бави ратарством. „Ово је нешто о чему сам могао само да сањам. Сопствено домаћинство омогућиће ми да са својом вереницом заснујем своју породицу, а наставићу да обрађујем земљу као и до сада са оцем. Волим село и сигурно ћу овде остати.“ изјавио је овај добитник бесповратних 1.200.000 динара за које је купио кућу од 85 м2 са окућницом од 8 ари са помоћним објектима.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изјавио је да је на крилима идеје Министарства за бригу о селу Град Зрењанин пружио сваку помоћ и подстицај младим пољопривредницима да остану у сеоским срединама. „Путеви који полако долазе у ове крајеве, уз инфраструктуру коју се трудимо да омогућимо - гасовод, школе, вртићи, спортски садржаји и остала комунална инфраструктура за коју се трудимо да буде све боља, уз овакве програме привућиће младе људе који једини могу да оживе наша села“ рекао је Салапура.

Министар Кркобабић је нагласио да интересовање за овај програм превазилази сва очекивања и да је сада већ извесно да ће се са доделом празних кућа наставити и у наредном периоду.

Министарство за бригу о селу, поред овог, спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села удруживањем у задруге, доделу средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва до обогаћења културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.
Кркобабић је данас говорио и о иницијативи да се слободна државна земља, које у Србији према подацима Академијског одбора за село има око 200.000 хектара, уступи под одређеним условима на коришћење онима који су заинтересовани да је обрађују.

 Кркобабић у Перлезу Кркобабић у Перлезу Кркобабић у Перлезу Кркобабић у Перлезу Кркобабић у Перлезу Кркобабић у Перлезу

28.09.2021.

Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије

Стихови Љубивоја Ршумовића „Док је села и сељака Србија ће бити јака“ које је изрекао Милан Кркобабић, министар за бригу о селу обележили су данашњи догађај у Палати Србија, потписивање уговора за доделу бесповратних средстава са представницима јединица локалних самоуправа које су данас добиле средства по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.
„Села Србије су данас, а то су била и јуче и остаће, највиталнији део Србије. Све добро, све снажно и виспрено управо стиже из села. Данас, оживљавањем ових манифестација, настављамо све оно добро и вредно што су неки пре нас чинили“ додао је Кркобабић.

 Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије

Аутор: Милош Мишков / Агенција БЕТА

У овим сусретима учествоваће чак 961 село на територији различитих општина из читаве Србије, а у току ова три месеца, од октобра до краја децембра, планирано је око 100.000 учесника и посетилаца.

Активности које су добитници средстава осмислили ове године су шаролике. Такмиче се културно-уметничким садржајима - фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању, литерарним садржајима - рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице), занатским и примењеним уметностима-  изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу, спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и гастрономским специјалитетима - прављењу традиционалних јела и колача.
Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.
Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа.

Градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић се у име свих потписника захвалила Министарству за бригу о селу на квалитетним програмима
“Сви имамо заједнички циљ, да оснажимо наша села, да вратимо и заинтересујемо младе људе да живе тамо. То ћемо успети и кроз овакав вид манифестација где ћемо показати шта умемо и знамо, али и шта имамо да понудимо другима”.

Представник Комисије за доделу средстава Љубивоје Ршумовић казао је да је ово прави корак у оживљавању културног живота села и да је и време право да се инфраструктура у сваком селу поправи и да песници и глумци посећују села и као и до сада, стварају у њима.

Подносиоци пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које осмишљавају програм, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села“, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.

Место одржавања ове манифестације може бити у свим насељеним местима-селима на територији Републике Србије, изван градских, општинских седишта и приградских насеља, а могуће је одржати је од 1.октобра 2021. године до краја 2021. године.

Укупан износ данас додељених средстава је 31.025.279,24 милиона динара, за 68 јединица локалних самоуправа од којих је 25 из IV групе развијености и девастираних подручја.

Додељује се до 500.000 динара по пријави, а већина јединица локалних самоуправа учествоваће и сопственим средствима у организацији манифестације.

Средства се додељују према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“ коју је  Влада Републике Србије донела 29. јула 2021. године.

 Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије Кркобабић - Oд стихова до Михољских сусрета села Србије

24.09.2021.

Уобичајени дан у министарству за бригу о селу

„У министарству се ради „као на траци“. Од 300 сеоских кућа које су људи широм Србије изабрали, данас је у Палати Србија потписан још 81 уговор за њихову куповину“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.
„Конкурс је у пуном јеку, захтеви свакодневно стижу, наставићемо са доделом истим ритмом“ додао је Кркобабић.

 Уобичајени дан у министарству за бригу о селу

Аутор: Синиша Ђукић / Министарство за бригу о селу

Насмејана лица младих парова, пољопривредника и пољопривредница била су украс сале у Палати Србија, а представници локалних самоуправа у које ови добитници иду, својим потписом дали су подршку враћању живота у сеоске средине својих општина.

„Желели смо да из Обреновца одемо у неку чистију средину и тамо живимо и проширимо своју породицу. После мало тражења изабрали смо Крупањ, кућа нам се одмах допала, пространа са великом окућницом. Ја сам од почетка веровала да ће бити наша! Радујемо се новом животу, узбуђени смо и уплашени у исто време, али мислимо да је прави живот управо на селу“ била је искрена добитница средстава Јована Аћимовић.

Четворочлана породица Михајловић која из Краљева одлази у село Јарчев има јасне планове „Корона нам је помогла да схватимо да се лепше живи у природи, на отвореном простору, у кући уместо у стану. Гајићемо за почетак шљиве, производити ракију и џем.“ изјавио је Александар Михајловић.

Међу данашњим потписницима је 65 брачних и ванбрачних парова, седам самохраних родитеља и девет младих пољопривредника и пољопривредница. Већина је до сада живела у заједници, али има доста њих који су за свој кров над главом плаћали месечни закуп.
Професије добитника су разне - од професора књижевности и филозофије, хемичара, архитекти, ветеринара, економиста, инжењера, програмера, учитеља, васпитача до медицинских радника, механичара, стаклорезаца, пољопривредних техничара, конобара, фризера, трговаца, кројача...

До сада је највише захтева стигло је из општина Бачка Паланка (села Гајдобра, Пивнице, Силбаш, Обровац и Товаришево) и Кикинда (Наково, Банатска Топола, Башаид, Руско село, Иђош, Нови Козарци) а за њима су села општина Шид, Кикинда, Алексинац, Пирот, Свилајнац, Житорађа...

Просек досадашњих подносилаца пријаве је 30 година живота, а просечна цена сеоске куће са окућницом је 1.081.159 динара.

Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Ова уредба Владе Републике Србије предвиђа 1,2 милиона динара као максималан износ за једну сеоску кућу са окућницом, а додељује се младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

 Уобичајени дан у министарству за бригу о селу Уобичајени дан у министарству за бригу о селу Уобичајени дан у министарству за бригу о селу

21.09.2021.

Кућа у Варварину за породицу Радосављевић

„Ово је једна од 300 до сада одабраних кућа. Породица је из овог краја и решена је да овде и остане. Добар пример, али и позив за младе људе из других делова земље да се овде настане“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у посети општини Варварин и породици Радосављевић која је добила средства из Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

 Кућа у Варварину за породицу Радосављевић

Аутор: Милан Обрадовић / Агенција БЕТА


Породица Радосављевић живела је до сада у заједници и радују се сопственом дому у коме ће, како прижељкују, њихов син Василије сачекати браћу и сестре. „Ова подршка државе много нам значи. Имамо своје домаћинство и сада ће све што смо као нашу будућност замислили бити лакше и остварити. Позивамо све младе људе који имају жељу, да заиста учествују у овом програму “ рекла је Јелена Радосављевић, добитница средстава по конкурсу за куповину сеоске куће са окућницом.

Министар Кркобабић је данас одржао радни састанак са руководством и председницима месних заједница ове општине Расинског управног округа на коме су разматране потребе сеоског становништва Варварина, као и актуелни и планирани програми Министарства за бригу о селу.

Председница општине Виолета Лутовац Ђорђевић изјавила је да и сеоско становништво и представници локалних самоуправа препознају значај и корист програма које спроводи Министарство за бригу о селу. Ђорђевић је истакла како су локалне самоуправе спој између Републичког нивоа и становништва којима су све мере и програми намењени, те да је на састанку било речи о тој важној сарадњи.

У посети Варварину данас је с министром Кркобабићем боравио и Бранислав Гулан, агроаналитичар и члан Националног тима за препород села Србије, као и секретар овог Националног тима Ристо Костов.

Министарство за бригу о селу спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села кроз задруге, доделу средстава за куповину сеоске куће са окућницом, доделу средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва до лекара, до школе или општинског и поштанског шалтера, као и подстцање културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.
У плану је и адаптација сеоских домова културе или задружних домова у мултифункционалне објекте, који ће сеоском становништву донети нове садржаје али и олакшати живот пружањем различитих услуга.

 Кућа у Варварину за породицу Радосављевић Кућа у Варварину за породицу Радосављевић Кућа у Варварину за породицу Радосављевић Кућа у Варварину за породицу Радосављевић Кућа у Варварину за породицу Радосављевић Кућа у Варварину за породицу Радосављевић Кућа у Варварину за породицу Радосављевић

17.09.2021.

Навала на куће

Комисија данас доделила још 81 кућу широм Србије

„Данас су одобрена средства за куповину још 81 куће на територији Републике Србије“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након што је данас у Палати Србија одржана још једна седница комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.
„Службеници Министарства су затрпани захтевима који свакодневно стижу у великом броју“ додао је Кркобабић.

Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава, а најкасније до 1. новембра 2021. године, а просек досадашњих подносилаца пријаве је 30 година живота.

 Навала на куће

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

Међу данашњим добитницима је 65 брачних и ванбрачних парова, седам самохраних родитеља. Међу онима који се одвајају из родитељских домова предњаче младе пољопривреднице. Највише захтева, који су од почетка доделе средстава до сада одобрени, стигло је из општина Бачка Паланка (села Гајдобра, Пивнице, Силбаш, Обровац и Товаришево) и Кикинда (Наково, Банатска Топола, Башаид, Руско село, Иђош, Нови Козарци) а за њима су села општина Шид, Кикинда, Алексинац, Пирот, Свилајнац, Житорађа...

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Уредба Владе Републике Србије предвиђа укупно 500 милиона динара за ове намене, а по једној кући максимално је могуће определити 1,2 милиона динара.

Најнижи износ до сада додељен је 460.245,05 динара породици у општини Пирот, за некретнину у селу Бериловац.

10.09.2021.

Живот се враћа у рубна подручја

„Првих десет породица у Новој Црњи. Средњи Банат очито нећи остати празан.изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у посети селу Српска Црња.

„Министарство нам је обезбедило кућу, ми ћемо од ње направити дом. Желимо да направимо самоодрживо домаћинство са соларним панелима за независни извор енергије, да засадимо воће, поврће... да направимо идеалан дом за свог сина. А ако буде још деце лако ћемо доградити још једну просторију.“ изјавио је Борис Миучин, добитник средстава по конкурсу за куповину сеоске куће са окућницом. Његова супруга, професор филозофије по струци каже да је ова кућа била увек заједнички сан који су после много времена, успели да остваре.

 Живот се враћа у рубна подручја

Аутор: Драган Гојић / Агенција БЕТА


Министар Кркобабић је данас одржао радни састанак са председницима свих месних заједница и руководством општине Нова Црња, како би заједнички сагледали и размотрили потребе и чули сугестије сељана ове општине као и актуелне и планиране програме Министарства за бригу о селу.
Председник општине Владимир Бракус изјавио да општина Нова Црња, као  свака општина у Србији, има одређене проблеме да обезбеди све што је потребно својим месним заједницама, али да су узели активно учешће у досадашњим програмима овог Министарства „Првих 10 захтева за бесповратна средства за сеоску кућу са окућницом су решена позитвно, а конкурисали смо и за минибус за превоз сеоског становништва, као и за доделу средстава за одржавање манифестације „Михољски сусрети села“. Улажемо и средства из општинског буџета и верујемо да наши мештани већ осећају бољитак”
На територији Средњобанатског округа до сада је из програма финансијске подршке задругама, који још увек спроводи Министарство за бригу о селу, издвојено 70 милиона динара .

Кркобабић је у селу Српска Црња у Кући Ђуре Јакшића раније данас отворио и међународни фестивал уметности Литера Арс који се одржава на више локација у Војводини и на коме учествују писци, кантаутори, музичари, сликари, глумци и књижевни преводиоци из земље и иностранства. Овакви догађаји представљају допринос култуном животу сеоских средина и оживљавању села у целини.

У посети Новој Црњи данас је боравио и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и агроекономиста Милан Простран, члан Националног тима за препород села Србије и члан комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.
„Заједно са Министарством за бригу о селу радимо на програмима за побољшање живота и повратку Србије у српска села. Предлагаћемо и, дубоко верујем, и реализовати најразличитије програме из области остваривања егзистенције до културе на селу, јер без културе нема ни живота“-  изјавио је академик Шкорић

 Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја Живот се враћа у рубна подручја

07.09.2021.

Пут води и на југ

Усељена прва кућа и у Владичином Хану

„Постоји снажна политичка воља за наставак овога што радимо, која ће бити преточена у буџет за наредну годину. Ово није пројекат већ мисија за коју ће бити издвојена додатна средства. Попуњаваћемо празне сеоске куће докле год постоји интересовање.“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у посети Владичином Хану.

 Усељена прва кућа и у Владичином Хану

„Да сте закаснили годину дана са овим програмом, ми не бисмо били овде“ -овим речима дочекала је министра Биљана Раденковић, професорка филозофије која је за своју четворочлану породицу добила нови дом у селу Репинце. Узбуђене девојчице Ива и Мила радују се дуго жељеном кућном љубимцу кога ће напокон моћи имају у свом дворишту.

Министар Кркобабић је данас одржао радни састанак са председницима свих месних заједница и руководством општине Владичин Хан, Пчињског управног округа. Тема састанка били су актуелни програми овог Министарства, искуства са терена, потребе и сугестије становника села.

У посети Владичином Хану данас је боравио и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ који је изјавио „Уз науку и нове технологије можемо да искористимо све потенцијале које нам село пружа. Да наши сељани буду модерни фармери, поносни на свој рад и задовољни својим приносима. Не заборавимо да и градови опстају захваљујући управо селима“.

Програм куповине празних сеоских кућа спроводи се на територији читаве Републике Србије, али се посебна пажња усмерава на пет јужних управних округа у којима је највише приметно пражњење и одумирање села. – Пчињски, Пиротски, Јабланички, Нишавски и Топлички. 

Председник општине Горан Младеновић изјавио да су после задруга, за чији рад је ова општина већ добила бесповратна средства, аплицирали и за остале програме које спроводи ово Министарство и да су поносни што је прва кућа усељена на југу Србије управо из њихове општине.

Уредбом коју је донела Влада Републике Србије ове године издвојено је 500 милиона динара за ове намене, а вредност једне некретнине може ићи до 1,2 милиона динара. Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.
Средства се додељују младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Министарство за бригу о селу спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села кроз задруге, доделу средстава за куповину сеоске куће са окућницом, доделу средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва до лекара, до школе или општинског и поштанског шалтера, као и подстцање културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.
У плану је и адаптација сеоских домова културе или задружних домова у мултифункционалне објекте који ће сеоском становништву пружити задовољење друштвених и адмистративних потреба.
Подсетимо, до сада је само из програма подршке раду задруга на територији Пчињског управног округа додељено готово 42 милиона динара, од чега је 6,1 милиона динара општини Владичин Хан.

 Усељена прва кућа и у Владичином Хану Усељена прва кућа и у Владичином Хану Усељена прва кућа и у Владичином Хану

02.09.2021.

Кркобабић у посети Бачкој Паланци

Усељене прве куће

„Прве празне сеоске куће добиле су прве станаре. Људи су задовољни и то им много значи. Настављамо, средства која будемо издвајали биће знатно већа. Ово је мисија. Грудва је бачена, следи лавина“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у посети првим породицама које су се уселиле у сеоске куће за које су бесповратна средства додељена из програма Министарства за бригу о селу.

 Усељене прве куће

Аутор: Милош Мишков / Агенција БЕТА


Министар је обишао породице Грујић и Попов, у селима Нова Гајдобра и Параге, које су добиле средства из Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину.
Отац младог и школованог Жарка Попова који је управо у моменту посете очекивао принову изјавио је да је одлазак његовог сина у иностранство спречио  корак државе који му је пружио осамостаљење и могућност да заснује своју породицу и изађе из заједнице са три генерације у којој тренутно живи.

Министар Кркобабић је са својим сарадницима данас одржао радни састанак са руководством општине oпштини Бачка Паланка, Јужнобачког управног округа и председницима месних заједница ове општине. Састанку је присуствовао и члан комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом и члан Националног тима за препород села Србије, агроекономиста Милан Простран.

Председник општине Бранислав Шушница изјавио је да општина Бачка Паланка учествује на свим конкурсима које расписује Министарство за бригу о селу и пружа сву неопходну подршку сеоском становништву којима су подстицајна средства намењена.

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Према Уредби коју је донела Влада Републике Србије ове године издвојено је 500 милиона динара за ове намене, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.
Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран, који је данас био у посети Бачкој Паланци са министром.

 Усељене прве куће Усељене прве куће Усељене прве куће Усељене прве куће Усељене прве куће Усељене прве куће

13.08.2021.

Кркобабић: На јесен Михољски сусрети села Србије

Министарство за бригу о селу јуче је званично расписало још један јавни конкурс за доделу бесповратних средстава, и то за организовање манифестације под називом „Mихољски сусрети села“.

„Егзистенција да, кров над главом и зарада нам је свима на првом месту, али човек је друштвено биће и живеће тамо где има контакт са себи сличнима и садржаје за своја интересовања. Желимо да, нарочито после тешког периода короне, кроз ове културне и спортске сусрете оживимо социјалне контакте у селима и обновимо покидане друштвене везе. Села ће живети колико и живот у њима.“– изјавио је тим поводом министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

 Кркобабић: На јесен Михољски сусрети села Србије

Аутор: Милош Мишков / Агенција БЕТА


Уредба предвиђа организовање једнодневне или вишедневне манифестације која се може одржати у свим насељеним местима - селима на територији Републике Србије, изван градских, општинских седишта и приградских насеља.
Подносилац пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, које саме осмишљавају програм трајање и место одржавања за манифестацију „Mихољски сусрети села“, коју је могуће одржати од 1. октобра 2021. до 31. децембра 2021. године.

Активности, у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе, могу бити из области драмских уметности, књижевности, литерарних вештина и других уметности (такмичења у певању, рецитацији, глуми, сликању, итд.), одржавања спортских такмичења, промовисања очувања и унапређења старих заната и културно-уметничке баштине, израде уметнина и предмета домаће радиности, као и остале активности у којима становници села могу показати своја знања и вештине и у њима се такмичити.

Циљ је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа.
За овај програм опредељено је у буџету Републике Србије укупно 43 милиона динара, а максималан износ одобрених средстава по једној пријави износи до 500 хиљада динара.

Конкурс траје до 3. септембра 2021. године.

10.08.2021.

Брига о селима почиње од крова

„Данас је велики дан за Републику Србију. Ови млади мушкарци и жене са својом децом који данас из ове Палате крећу у своје нове домове у селима Србије обликују једно ново лице Србије. Четрнаест кућа које смо данас доделили су прва етапа ка нашем жељеном циљу, а то је да наредних година и деценија попунимо свих 150.000 празних кућа у Србији.“ изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић након потписивања уговора о додели бесповратних средстава за првих 14 добитника сеоских кућа са окућницом.

"Оно што радује је што су то људи који ће отићи у различите делове Србије, а то је најбољи позив за све који желе да у наредном периоду узму учешће на овом конкурсу и реше да се осамостале или искусе нови живот на селу ", навео је министар.

 Брига о селима почиње од крова

Аутор: Милош Мишков / Агенција БЕТА


Тројни уговор потписао је данас у Палати Србија министар Милан Кркобабић, градоначелници/председници општина, на чијим се територијама налазе куће и  добитници бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.
Новац је додељен према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021.годину.

Председница општине Трстеник Милена Турк изјавила је да су средства Министартва за бригу о селу карика у напорима локалних самоуправа да оживе и развијају села и унапреде квалитет живота у њима.
"Морамо да мотивишемо људе да се врате у села и да ту заснивају своје породице. Овај пројекат је јасан показатељ решености Владе да развоја села и да их оживи, јер су она наш велики потенцијал и богатство", истакла је Турк.

Биљана Раденковић из Владичиног Хана, која ће са породицом живети у селу Репинце, рекла је да је ово подстрек младим брачним паровима и породицама да одлуче да живе на селу у здравом и природном окружењу.
"Треба да се вратимо природи и да се бавимо пољопривредним занатима и традицијом. Идеја Министарства и јесте да се вратимо коренима", казала је Раденковић.   

Од 12 парова из града у село прелази њих 5  - 2 породице из Пирота, 1 пар из Београда, 1 породица из Владичиног Хана, 1 породица из Бачке Паланке. Најбројнија породица је из Пирота која има четворо деце и одлази у село Бериловац.

Просек година подносилаца пријаве је 35, а професије првих 14 учесника конкурса који су добили куће су разнолике- професори (филозофије, информатике), пољопривредници, ит стручњаци, хемичар, економисти, аутоелектричари, пројектант, васпитач, прерађивач млека, итд. 

Највећи износ је за некретнину у вредности од 1.200.000,00 динара додељен је у општини Кикинда – село Наково за објекат површине 98 m2, и парцелу од 1746m2.У рангу највећег износа је и кућа у општини Бач у селу Вајска где породица са двоје деце постаје власник парцеле површине 420m2, са земљиштем под зградом 60m2 и другим објектом површине 18m2.Најнижи износ је за некретнину у вредности од 834.848,07 динара и додељен је супружницима у општини Пирот - село Власи за парцелу површине 409 m2, кућу од 82m2 са помоћном зградом од 52m2.

Подсећамо, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.
Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

 Брига о селима почиње од крова Брига о селима почиње од крова Брига о селима почиње од крова Брига о селима почиње од крова Брига о селима почиње од крова Брига о селима почиње од крова Брига о селима почиње од крова

          
06.08.2021.

Првих 14 кућа на селу добијају нове станаре

„Србија је кренула у одлучну битку за насељавање празних сеоских кућа. Програм који смо најавили данас је заживео. Прва седница комисије и прве добре вести –14 кућа у Србији добиле су нове власнике. Данас је укупно одобрено 16 милиона динара, а вредност кућа ишла је од 835.000 динара у Пироту, у селу Пољска Ржана, до пуног износа од 1.200.000 у селу Васка општине Бач. Предњаче парови са децом, доста је младих пољопривредника, али и оних коју су решили да напусте градске средине и почну нови живот у селу“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након што је данас у Палати Србија одржана прва седница комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

 Првих 14 кућа на селу добијају нове станаре

Аутор: Ристо Костов


Свој нови кров над главом данас је добило 12 породица са територије читаве Србије и два млада пољопривредника, решена да започну самостално живот. Највише захтева, који су и одобрени, стигло је из општина Пирот (села Пољска Ржана, Велики Суводол, Бериловац) и Нова Црња (села Српска Црња и Тоба), а за њима су села општина Бачка Паланка, Лучани, Владичин Хан, Бач, Кикинда, Пећинци. Леп пример је и пар из Београда, систем администратор и архитектонски пројектант који ће радити од куће и свој нови живот започети надомак Трстеника у селу Дубље.

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Интересовање је велико, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године. Министар је изнео да је за сада просек подносилаца пријаве на овај конкурс 35 година живота, али да се интересују и они који нису пунолетни, а који ће још коју годину морати да се стрпе у родитељским домовима.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

Подсетимо, уредба о утврђивању Програма доделе бесповратних финансијских средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину, коју је донела Влада Србије и по којој је 28. јуна 2021. године расписан јавни позив, предвиђа укупно 500 милиона динара за ове намене, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

 И корпорације у откупу празних кућа И корпорације у откупу празних кућа И корпорације у откупу празних кућа

29.07.2021.

Влада Републике Србије, на иницијативу Министарства за бригу о селу, усвојила је на седници 29. јула 2021. године

 Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“

Уредба предвиђа једнодневну или вишедневну манифестацију која се може одржати у свим насељеним местима-селима на територији Републике Србије, изван градских, општинских седишта и приградских насеља.

Подносилац пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, које саме осмишљавају сам програм ове манифестације, трајање и место одржавања (манифестацију је могуће одржати од 1. октобра 2021. до 31. децембра 2021.године).

Активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе могу бити из области драмских уметности, књижевности, литерарних вештина и других уметности (такмичења у певању, рецитацији, глуми, сликању, итд.), одржавања спортских такмичења, промовисања очувања и унапређења старих заната и културно-уметничке баштине, израде уметнина и предмета домаће радиности, као и остале активности у којима становници села могу показати своја знања и вештине и у њима се такмичити.“

За овај програм опредељено је у буџету Републике Србије 43 милиона динара,  циљ је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа, а максималан износ одобрених средстава по једној пријави износиће до 500.000 динара.

29.07.2021.

Влада Републике Србије, на иницијативу Министарства за бригу о селу, усвојила је на седници 29. јула 2021. године

Уредбу о утврђивању програма доделe бесповратних средстава за куповину мини бусева за потребе превоза сеоског становништва на територији Републике Србије

Уредба предвиђа доделу бесповратних средстава за куповину мини бусева који ће служити искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у градско/општинско седиште.

За овај програм опредељено је у буџету Републике Србије 120 милиона динара, а његовом реализацијом решавају се основне потребе кретања сеоског становништва, у циљу омогућавања квалитетнијег живота у руралним срединама, боље повезаности и задовољења потреба становништва административног, образовног и медицинског карактера.

Подносилац пријаве на јавни конкурс је јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, има право само једне пријаве, а износ средстава за ове намене по пријави је до 7 милиона динара.

23.07.2021.

И КОРПОРАЦИЈЕ У ОТКУПУ ПРАЗНИХ КУЋА

Министар Кркобабић упутио је апел друштвено одговорним корпорацијама да сагледају могућност да за своје запослене који раде од куће откупе празне куће у селима Србије. „Покажите висок степен интерне и екстерне корпоративне друштвене одговорности и уступите те куће младим људима. Сигуран сам да ће они вредно радити и да ће се улагање исплатити“ изјавио је Кркобабић после радне седнице Националног тима за препород села Србије која је одржана у Палати Србија.

 И корпорације у откупу празних кућа

Национални тим за препород села Србије јединствен је у подршци програму доделе бесповратних средстава за куповину сеоских кућа с окућницом, који је изазвао огромно интересовање јавности.

Седницом су председавали копредседници овог тима - министар за бригу о селу Милан Кркобабић и председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности, академик Драган Шкорић.

Академик Шкорић је изјавио да сви чланови Академијског одбора за село САНУ својим знањем, свако из своје области, активно доприносе у замашном послу да села у Србији поново оживе.

Састанку су присуствовали чланови Националног тима за препород села Србије Проф.др Владимир Гоати, проф.др Зорица Васиљевић, проф.др Зоран Кесеровић, проф.др Жарко Илин, Мр Јелена Несторов Бизоњ, секретар тима Ристо Костов, као и представници Министарства за бригу о селу – секретар Министарства Снежана Петровић, државни секретар Светозар Алексов, помоћник министра Тијана Нешић и сарадници.

 И корпорације у откупу празних кућа И корпорације у откупу празних кућа И корпорације у откупу празних кућа

21.07.2021.

Министар Кркобабић и академик Шкорић са Патријархом српским господином Порфиријем

Патријарх Порфирије и министар Кркобабић - заједно за спас села Србије!

Патријарх српски Порфирије састао се данас у Патријаршији са министром за бригу о селу Миланом Кркобабићем и председником Академијског одбора за село САНУ, академиком Драганом Шкорићем. Главна тема овог сусрета била је наставак сарадње Српске Православне Цркве, Министарства за бригу о селу и Српске академије наука и уметности на реализацији мисије од посебног значаја за препород села Србије.

 Откуп сеоских кућа узима маха - укључује се и дијаспора

„Данашња посета Патријарху Порфирију наставак је једне успешне сарадње Националног тима за препород села Србије и Српске Православне Цркве. У први план смо ставили управо тесну сарадњу државе Србије, на челу са институцијом председника Републике, врха Српске Православне Цркве и Српске академије наука и уметности. Управо то тројство гарант је да концепт препорода села може бити остварен“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након данашњег састанка у Патријаршији.

08.07.2021.

Откуп сеоских кућа узима маха - укључује се и дијаспора

„Наши људи у расејању су изразили спремност да формирају фондације и узму активно учешће у откупу празних сеоских кућа у Србији, са намером да их користе лично али и са спремношћу да их уступе нашим младим људима који би желели да се у њима трајно настане“ - истакао је данас на Радио телевизији Србије министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

 Откуп сеоских кућа узима маха - укључује се и дијаспора

Аутор: Милош Мишков / Агенција БЕТА


Истовремено, Кркобабић је позвао имућне појединце, власнике успешних компанија да покажу висок степен друштвене корпоративне одговорности, прикључе се овој акцији и такође откупе један број сеоских кућа које би уступили на коришћење онима који су заинтересовани да у њима живе.

„Или ћемо сачувати села или се Србији лоше пише. Морамо сви да будемо свесни да је ово патриотски задатак и спремни да делујемо јединствени“ поручио је Кркобабић.

06.07.2021.

Кркобабић отворио „Жетвени дан“ у Неузини

Први откоси и велика очекивања

„Да жетва буде берићетна, а Војводина равна и мирна. Биће довољно за нас у Србији, а моћи ћемо да нахранимо и друге.“ поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић отворивши манифестацију „Жетвени дан“ у присуству академика Шкорића, у селу Неузина општине Сечањ.
Манифестација је протекла у неформалној атмосфери и добром расположењу у ишчекивању првих плодова рада вредних ратара.
„Очекујем да откупна цена буде примерена. Ову пшеницу ће неко да откупи, неко ће да складишти, неко ће да извезе и неко ће добро да заради. Али у тој заради не сме да заборави на произвођача. Јер следеће године, ако тих произвођача не буде, тешко да ће моћи и да откупи, и да складишти и да извезе.“ био је јасан Кркобабић.

 Први откоси и велика очекивања

Аутор: Ристо Костов


Присутнима су се обратили и Покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Чедомир Божић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, председник општине Сечањ Предраг Рађеновић, а отварању је присуствовао председник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић, професори Зоран Кесеровић и Жарко Илин.

Академик је поручио „Приноси су добри, што значи да се поштује препорука струке и да треба и даље да радимо на трансферу знања и технологија“

Ова традиционална манифестација, у организацији Задружног савеза Војводине, симболизује почетак жетве пшенице, јер доносећи и прве резултате рада ратара представља за њих значајан дан у години.

Овим догађајем скреће се и пажња на значај производње пшенице, као стратешког производа за националну прехрамбену сигурност, а будући да је задруга ЗЗ„Агросој Неузина“ преко које се врши промет пшенице, окосница развоја овог банатског села, ово је важан дан за све задругаре и становнике Наузина.

Из програма „500 задруга у 500 села“ који је спроводио Кабинет министра Милана Кркобабића, а сада наставило Министарство за бригу о селу, у Средњобанатском округу уложено је 70 милиона динара у протекле четири године. Бесповратним средствима помогнут је рад пет земљорадничких задруга, од којих су две из општине Сечањ.

 Први откоси и велика очекивања Први откоси и велика очекивања Први откоси и велика очекивања

05.07.2021.

Челници градова и општина са Кркобабићем и Шкорићем - Решени да оживе села Србије!

„Ово је мисија - надстраначка, надполитичка, наднационална. Мисија иза које стоје највећи ауторитети ове земље и ове нације -  Српска православна црква, све верске заједнице, Српска академија наука и уметности и кључна институција ове, као и сваке друге земље, институција председника Републике“ изјавио је данас Милан Кркобабић, министар за бригу о селу на радном састанку са челним људима свих јединица локалних самоуправа са територије Републике Србије.

 Челници градова и општина са Кркобабићем и Шкорићем - Решени да оживе села Србије!

Аутор: Милан Обрадовић / Агенција БЕТА


„Сви заједно, са представницима локалних самоуправа, крећемо у један изузетно важан посао – враћање живота у напуштена сеоска домаћинства. Ова мисија ће трајати. Ја се надам да ће ово што данас отпочињемо, радити и генерације после нас, а циљ је један једини - вратити живот у села Србије. Ако живе села Србије живеће и Србија.“ рекао је Кркобабић.

Министарство за бригу о селу предложило је, а Влада Србије у јуну ове године, донела „Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину.“

Програмом је предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Председник академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић био је децидиран „Српска академија наука и уметности пружа безрезервну и снажну подршку. Наша порука је сажета у три речи- знање знање и знање, а све у служби препорода села Србије.“

Спровођење овог Програма је од националног значаја, примењује се на читавој територији Републике Србије и за његову реализацију од посебне важности је ангажовање јединица локалних самоуправа.

Председник Општине Ражањ Добрица Стојковић изјавио је да је овај програм позив за све представнике локалних самоуправа „да немамо више на својим територијама ни једно девастирано село и напуштена сеоска домаћинства“.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић изразио је задовољство што је формирано Министарство за бригу о селу и додао „Изузетно нам је драго што ћемо сада конкретно радити на овако важним проблемима који муче сигурно сваку општину у Србији“.

Према подацима Академијског одбора за село у Србији има 200.000 празних кућа - 150.000 кућа чији је власник познат и 50.000 кућа којима се не зна власник.

За овај програм опредељено је пола милијарде динара, а средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава – до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

 Челници градова и општина са Кркобабићем и Шкорићем - Решени да оживе села Србије! Челници градова и општина са Кркобабићем и Шкорићем - Решени да оживе села Србије! Челници градова и општина са Кркобабићем и Шкорићем - Решени да оживе села Србије!

01.07.2021.

Кркобабић младим стручњацима: Кућа на селу, посао и дупле плате!

„Заједно с другим министарствима, радићемо на програмима да младим стручњацима на селу: лекарима, стоматолозима, агрономима, ветеринарима, технолозима... обезбедимо запослење, и да њихова плата у пограничним и брдскопланинским крајевима буде двоструко већа од зарада њихових колега у другим деловима земље.“

Ово је истакао министар за бригу о селу Милан Кркобабић поводом недавно расписаног Конкурса за доделу празних сеоских кућа са окућницом.

Кркобабић је посебно нагласио да је у рубним и брдскопланинским крајевима Србије, по принципу позитивне дискриминације, неопходно умањити или укинути поједине порезе, доприносе, таксе, што би све заједно допринело нормалном животу и стимулисало људе да остану, а неке из града дођу да живе на селу.

25.06.2021.

Битка за повратак почиње на Видовдан

„Србија коначно креће у одлучну битку насељавања празних сеоских кућа. То је историјски битан датум и кључна ствар. Желимо да правцу југ-север лагано али сигурно променимо смер: да људи не одлазе, већ остају и враћају се на село. Желимо да у тим кућама свој кров над главом нађу млади људи који се баве пољопривредом и који живе у заједничким домаћинствима, али и неки млади људи који желе да свој подстанарски или отежани животни проблем у приградским или градским насељима замене сопственом кућом и окућницом.

Програм доделе средстава за откуп празних кућа треба да подржимо сви – безрезервно! Ово је апел за све посланике, чланове Владе и све политичке партије у опозицији или на власти. То је наш заједнички патриотски чин и мисија која ће трајати“– поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић посланицима и грађанима Србије на седници Народне скупштине Републике Србије, након што је  Влада Србије донела уредбу о усвајању Програма доделе бесповратних финансијских средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину.

Кркобабић је потврдио да ће јавни конкурс о додели празних кућа, како је раније најавио, бити расписан на Видовдан - у понедељак 28. јуна 2021.
За куповину празних кућа Министарство за бригу о селу определило је 500 милиона динара. Максимални износ за куповину куће износи 1,2 милиона динара.

22.06.2021.

Конкурс за сеоске куће – на Видовдан!?

Реално је очекивати да ће Јавни конкурс за доделу бесповратних финансијских средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије бити расписан 28. јуна - на Видовдан 2021. године, најавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић. Он је, гостујућу у јутарњем програму Пинк телевизије, казао да очекује да ће претходно Влада Републике Србије усвојити тај програм који доноси много лепе симболике.

-Знамо шта је следило после Видовдана и Косовског боја 1389. Ми сада крећемо у супротном смеру. Хајде да видимо да више не празнимо куће, да нам људи са Косова и Метохије, из јужне Србије, из Медвеђе, Црне Траве и других крајева не „беже“ за Београд, и даље. Хајде да учинимо све што можемо да тај пут буде у обрнутом смеру! Да покушамо да их задржимо тамо, у тим кућама, а неке вратимо у те напуштене крајеве – казао је Кркобабић и објаснио.

- Да би неко остао на селу, прво и основно је зарада – сигуран посао, а затим – кров над главом. То је данас кључно питање! Држава Србија први пут јасно каже – имаш право да добијеш милион и 200 хиљада динара за откуп сеоске куће са окућницом и не дугујеш ником ништа, осим што имаш обавезу према држави Србији да останеш тамо да живиш.

Министар за бригу о селу је истакао да постоји велико интересовање за доделу празних кућа, којих према неким проценама у Србији има око 200.000. Нагласио је да на младима до 45 година остаје да се интересују има ли слободних кућа и у ком крају се оне налазе и да ли су њихови власници спремни да их продају. А на локалним самоуправама је да процене вредност празних кућа на њиховој територији.

Кркобабић је посебно нагласио да се данас, када у Народној скупштини Републике Србије расправљамо о Косову и Метохији, морамо више бавити узроцима како не бисмо убудуће морали и у другим крајевима да се бавимо последицама. Насељавање кућа и опустелих крајева Србије је национални задатак, који је недавно у разговору с министром за бригу о селу, епископ источно амерички Иринеј Добријевић с разлогом назвао патриотским задатком.

08.06.2021.

Село Мозгово у Алексинцу

Кркобабић и Хочевар: Јединствени у решености да се очувају села Србије

„У Србији имамо готово 200.000 празних кућа. То је ужасавајући податак за мене лично, превасходно са безбедносног, али и популационог и економског становништва. Хоћемо да те куће поново населимо. Ми ћемо као држава обезбедити средства младом пољопривреднику који живи овде или хоће да дође из других делова Србије да откупи празну кућу која има власника и који жели да прода ту кућу. Све у сарадњи са локалним самоуправама. Хоћемо да видимо где се те куће налазе, да ли су им правно-имовински односи чисти, а локалне самоуправе ће урадити ваљану процену вредности тих кућа. То је епохалан подухват у који улазимо. Ако бисмо имали 200.000 породица које ће те куће населити онда би питање - да ли села Србије опстају или не опстају, било излишно.“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић који је данас посетио, заједно са београдским надбискупом и председником хуманитарне организације Каритас Станиславом Хочеваром, село Мозгово у општини Алексинац.

 Кркобабић и Хочевар: Јединствени у решености да се очувају села Србије

Аутор: Саша Ђорђевић / Агенција БЕТА


У Дому културе у Мозгову министра и надбискупа дочекали су становници неколико околних села фолклорном тачком, а заједно са мештанима и руководством општине Кркобабић је разговарао о  програмима које Министарство реализује и планира у првој години свог постојања, а који за циљ имају управо останак становништва у селима или повратак људи из великих градских центара у сеоске средине, као што су подршка задругарству, откуп празних кућа, адаптација сеоских Домова културе...

“Залажемо се за партнерство урбаног и руралног. Али партнерство засновано на закону. Хоћемо да локалне самоуправе планирају, договарају се и одлучују самостално. Залажемо се за нову територијалну организацију Републике Србије - за самосталност у распоређивању средстава на локалу и тачно утврђен износ новца који иде са републичког нивоа. У томе ће нам помоћи искуства Европе, а када све то уредимо можемо да причамо са младим човеком на селу, тачније пре свега младом женом, да ли жели да остане у свом селу.“

Кркобабић је изјавио да ће у сарадњи са Академијским одбором за село размотрити могућност о давању конкретне иницијативе за поновно отварање рудника за експлоатацију индустријског мрког угља која је била основ привређивања становника овог краја „Али истовремено нећемо занемарити ни пољопривреду, ни туризам, ни занатство“ био је јасан министар.

Говорећи даље о пољопривредним произвођачима и потреби да се они са  својим уситњеним поседима удруже у задруге министар је најавио и програм едукације који ће Министарство за бригу о селу спроводити у сарадњи са Националним тимом за препород села Србије и који ће на практичан начин дати праве информације пољопривредницима о свему ономе што је потребно за успешно бављење било којом граном пољопривреде на савремен начин „Данас је кључ у знању. Без савремених технолошких искорака, поготово у пољопривреди, не можемо да напредујемо.“ рекао је министар.

Подсећамо, из програма намењеног задругама који је спроводио Кабинет министра Милана Кркобабића Нишавском округу већ је у протекле четири године упућено 178,7 милиона динара као директна бесповратна помоћ за рад 20 задруга различитих делатности.

Председник Каритаса, надбискуп Хочевар говорио је о програмима помоћи становништву алексиначке општине које је ова хуманитарна организација успешно реализовала у претходних година и подсетио све присутне „Вера нас учи да једино повезани можемо живети и у граду и у селу, а само здраво село омогућује живот и у градовима.“

Министар и надбискуп су се пре посете селу Мозгову, заједно са својим сарадницима, састали са руководством општине Алексинац. Разматрани су потенцијали развоја села алексиначке општине у светлу програма за побољшање услова живота и рада на селу, које спроводи Министрарство за бригу о селу, као и хуманитарне активности које би биле наставак помоћи делу становништва угроженом сиромаштвом.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић изјавио је да општина има велики изазов да обезбеди све што је потребно становницима 72 села ове општине. Он је  изјавио да је цео крај око Алексинца почивао на руднику, али да сада, осим његовог стављања поново у функцију, неопходно радити на свим осталим видовима привређивања становништва, нарочито на конкурентности пољопривредних произвођача, јер овај крај је познат по својој плодности за различите културе.

 Кркобабић и Хочевар: Јединствени у решености да се очувају села Србије Кркобабић и Хочевар: Јединствени у решености да се очувају села Србије Кркобабић и Хочевар: Јединствени у решености да се очувају села Србије Кркобабић и Хочевар: Јединствени у решености да се очувају села Србије

03.06.2021.

Кркобабић: У бици за села не сме бити дезертера

„Посветимо се узроцима да не бисмо, као на Косову и Метохији, морали да се бавимо последицама“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

 Кркобабић: У бици за села не сме бити дезертера

Аутор: М.Мишков / Агенција БЕТА


Министар је упозорио да не смемо да дозволимо да нам куће у рубним подручјима остану празне, јер је то између осталог и веома важно гео-стратешко питање од посебног значаја за безбедност и опстанак Србије.

Говорећи о најављеном програму доделе празних кућа, којих у Србији, према подацима Академијског одбора за село САНУ има око 200.000, а који ће спроводити Министарство за бригу о селу, Кркобабић је, гостујући на ТВ Хепи, појаснио:
„Пројекат доделе празних сеоских кућа са окућницом нам је преко потребан. Вредан је, за почетак, пола милијарде динара и ускоро ће бити пред Владом Србије. То је патриотски задатак за све нас у земљи, али и наше људе у расејању, одговорне појединце и корпорације. Очекујем да ћемо сви заједно учинити да те напуштене куће у различитим деловима Србије ускоро добију прве станаре, како бисмо из корена променили слику села Србије.“

31.05.2021.

Министар Кркобабић и владика Иринеј

Откуп празних кућа - патриотски задатак

„Откуп празних кућа је патриотски задатак“, сагласили су се министар за бригу о селу Милан Кркобабић и епископ источноамерички Иринеј Добријевић.

„Брига о селима Србије је заједнички задатак. Наши корени и наш национални идентитет нас подсећају на ту обавезу.“ изјавио је министар после сусрета са владиком у Палати Србија.

 Откуп празних кућа - патриотски задатак

„Захвалан сам владики на подршци концепту којим ово министарство настоји да успори или заустави одлазак људи из села у градове, а и даље њихов одлазак ван земље. Очекујемо да нам наши људи у расејању пруже пуну подршку и да узму учешће у оваквим програмима, а први корак је да очувамо и вратимо живот у напуштене куће у Србији.  Апелујемо на људе из наше дијаспоре да помогну код откупа тих празник кућа, да помогну да се у њима настане неки нови, млади пољопривредници, али и да и сами можда понекад у њих сврате. Ово је апел појединцима у расејању, али и одговорним компанијама и корпорацијама из Америке да узму учешће у програмима који имају за циљ да из корена промене слику села Србије“ изјавио је Кркобабић.

„Наши људи у Америци су итекако спремни да помогну опстанак села Србије. Већина тамошњих људи зна добро где су им корени. Сматрам да је повратак селу од изузетног значаја, јер она представљају, као и град, будућност Србије, а та права равнотежа нам је, као и у свему, потребна. Производ који људи на својим њивама произведу представља понос Србије и треба да буде познат широм света“ изјавио је владика Иринеј.

Састанку су присуствовали председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић и председник Српске лиге Александар Ђурђев.

Говорећи о најављеном програму куповине празних кућа, којих у Србији, према подацима Академијског одбора за село, има око 150.000, а још је 50.000 оних чији је власник непознат, министар Кркобабић је појаснио коме су намењене:
„Кроз програм финансијске помоћи за откуп, учинићемо да те празне куће у различитим деловима Србије учинимо доступним. Програм је намењен пре свега младим пољопривредницима и младим брачним паровима до 45 година старости који живе у заједничким домаћинствима на селу. Ово је шанса да добију свој кров над главом, да заснују сопствена домаћинства. Другу групу чине људи знања и вештина који желе да крену на село, лица са формалним образовањем из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине, просветни радници, али и занатлије. Трећа група људи којој је овај програм намењен су они који тренутно живе у градовима, а имају намеру да оду на село и баве се пољопривредним или непољопривредним делатностима, или им пак природа посла омогућава рад од куће.“

Министар је најавио да ће се овај програм ускоро наћи пред Владом Србије.

 Откуп празних кућа - патриотски задатак Откуп празних кућа - патриотски задатак

24.05.2021.

Врбовац и Бачевица у подножју Ртња

„Празне куће у селима морају да оживе. То је императив за државу Србију“

изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у данашњој радној посети седишту општине Бољевац и селима Врбовац и Бачевица.

Министар је том приликом рекао да јe нови програм куповине празних кућа у припреми “Више од 150.000 кућа је празно, имају власнике, али у њима нико не живи. Императив је да те куће оживимо и не смемо да размишљамо колико то кошта. Кошта онолико колико је неопходно да ту људи живе. Не смемо да дозволимо да те куће остану празне”.

 Празне куће у селима морају да оживе. То је императив за државу Србију

Аутор: М.Мишков / Агенција БЕТА


Министар се посебно осврнуо на улогу жене на селу „Ако хоћемо да добијемо битку за села ту битку могу да изнесу само жене. Наш задатак је да створимо услове да оне могу да бирају, да остану да живе овде, да заснивају породицу“.

Кркобабић је истакао да је основно питање у селима, питање егзистенције, да људи са села желе редовну и сигурну зараду и добру инфраструктуру.
“Људи желе путеве, добар напон струје, мобилни сигнал, водовод, канализацију, здравствену заштиту, образовање, али и културне и спортске садржаје. Списак жеља је велики, а мало је пара у локалним самоуправама.”, навео је Кркобабић.
Према његовим речима потребан је адекватан трансфер средстава са ребубличког нивоа ка локалним самоуправама.

Председник општине Бољевац Небојша Марјановић захвалио је министру истакавши да је ово важна посета за становнике Бољевца и да локална самоуправа чини све да основна питања инфраструктуре и егзистенције буду решена у спрези са државним програмима.

Подаци говоре да Бољевац има око 12.000 житеља, углавном српске и влашке националности, у 1 градском и 19 сеоских насеља. Пољопривредом се бави око 7.000 људи у 3.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а најзаступљеније су сточарство, повртарство, воћарство, лековито биље. Последњих година, захваљујући планини Ртањ, Бољевац постаје добар пример развоја сеоског туризма.

Министар је са својим сарадницима у селима Врбовац, претежно насељеном становницима српске националности и Бачевица, у коме су већински живаљ Власи, обишао Домове културе и школу.

 Празне куће у селима морају да оживе. То је императив за државу Србију Празне куће у селима морају да оживе. То је императив за државу Србију Празне куће у селима морају да оживе. То је императив за државу Србију

18.05.2021.

Министар Кркобабић у посети Пчињском управном округу

Требешиње: Животна утакмица село - град за сада нерешено

Из ових подручја одлазе сировине и производи, али још важније од тога одлазе млади, образовани и талентовани људи који у великим градовима стварају нове материјалне и културне вредности. Део тих вредности треба да се врати. То дугујемо онима који остају, али тако стварамо и реалне могућности да неко почне да размишља и о повратку. изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у данашњој посети седишту Пчињског управног округа, Граду Врању и околним селима.

 Требешиње: Животна утакмица село - град за сада нерешено

Аутор: Саша Ђорђевић / Агенција БЕТА


Министар је посебно истакао значај партнерства урбаног и руралног на коме ће Министарство за бригу о селу инсистирати у наредном периоду, између осталог иницијативама за увођење појма сеоске општине у законским оквире.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић захвалио је министру на посети истакавши да локална самоуправа у последње три године доста улаже у инфраструктуру села на својој територији, али да ништа мање пажње посвећује културним и друштвеним садржајима у тим срединама.

Тема састанка са руководством града Врања био је и актуелни „Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије“, као и развојни потенцијали ове области у светлу овог и осталих програма Министарства за бригу о селу.

Ове године за програм намењен старим и новооснованим земљорадничким, пољопривредним, као и задругама са регистрованом делатношћу из области туризма, занатства или онима чији су оснивачи социјално осетљиве групације, опредељено је чак пола милијарде динара. Јавни конкурс Министарства за бригу о селу је тренутно у току и траје до 24. маја 2021. године.

Пчињски управни округ има 57 задруга, а у Врању их послује 15. У претходном периоду укупно је за задруге Пчињског округа из државног програма помоћи задругама издвојено готово 42 милиона динара за унапређење пословања пет задруга са територија општина Врање, Босилеград, Владичин Хан, Трговиште и Сурдулица.

Кркобабић је своју посету Пчињском округу завршио обиласком оближњег села Требешиње, где је обишао Дом културе, чију реконструкцију је локална самоуправа већ започела. Министар је разговарао са мештанима о свим темема од значаја за квалитетан живот – изворима егзистенције, здравственој заштити, образовању, спортским и културним садржајима и ђацима основне школе у Требешињу, након чега је изразио велико задовољство због чињенице да много младих људи своју будућност види у селу из ког су потекли.

 Требешиње: Животна утакмица село - град за сада нерешено Требешиње: Животна утакмица село - град за сада нерешено

12.05.2021.

Научно-стручни скуп у Српској академији наука и уметности

Сточарство - развојна шанса Србије

„Надам се да овај научни скуп представља прекретницу и да сточарство после вишедеценијског суноврата коначно постаје императив развоја пољопривреде. Домаћини Србије удружени у сточарске задруге могу да постану значајни робни произвођачи. Не смемо дозволити да се понови 2013. година, када је вредност од извоза меда из Србије била већа од вредности извоза меса. Нема одрживог села без продуктивне пољопривреде, што подразумева развијено сточарство, а мапа Србије сама говори да имамо изузетно добре услове за његов развој.“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на отварању научно-стручног скупа „Значај сточарства у производњи хране и одрживом развоју села“ који се одржава данас у Српској академији наука и уметности у организацији Академијског одбора за село.

 Сточарство - развојна шанса Србије

Кркобабић је нагласио да је ово скуп научног карактера, али да је изузетно важно што ће одатле отићи практични савети онима којима су намењени, а то су управо пољопривредни произвођачи и додао да Министарство за бригу о селу у сарадњи са Академијским одбором САНУ припрема низ практичних едукација како би домаћини имали веће приносе и приходе и тако квалитетнији живот на селу.

Председник Српске академије наука и уметности, академик Владимир Костић истакао је да је сарадња Министарства за бригу о селу са Академијским одбором за село САНУ прави пример успешне синергије и вишегодишње плодоносне сарадње науке и државних институција, што треба да буде образац за решавање свих важних питања у друштву.

На скупу су учествовали, осим председника Академијског одбора за село академика Драгана Шкорића, чланови Српске академије наука и уметности и ресорних Института, професори пољопривредних факултета и други еминентни стручњаци из ове области.

Председник Одбора за село САНУ Драган Шкорић нагласио је како је нужно направити реорганизацију сточарства, размотрити да ли је потребно остати на домаћој генетици у сточарству или увозити друге расе стоке, али да је свакако неопходно даље радити на укрупњавању пољопривредних поседа и формирању задруга.

На данашњем скупу у САНУ разматрани су актуелни проблеми сточарске производње и пласмана, као и могући начини за њихово превазилажење из угла задовољења домаћих потреба али и потенцијалних нових тржишта за извоз.

 Сточарство - развојна шанса Србије Сточарство - развојна шанса Србије

6.05.2021.

Села на раскршћу - морамо одабрати прави пут

Сагласили су се данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић и београдски надбискуп и председник хуманитарне организације Каритас Србије, монс. Станислав Хочевар.

“Циљ свих наших напора је једноставан - да покушамо да се изборимо да млади без обзира на националност и верску припадност остану да живе и раде у селима Србије. То нећемо постићи ни молбом ни декретом, једино конкретном понудом и остављеном могућношћу да то сами изаберу” изјавио је Кркобабић и додао „Држава мора да издвоји велика средства, морамо да будемо активни и сви заједно опредељени за једну такву мисију – сви са исте стране стола. Циљ нам је један, а поверење се најбоље гради примерима добре праксе“ закључио је Кркобабић.

Села на раскршћу - морамо одабрати прави пут

Београдски надбискуп Хочевар захвалио је министру Кркобабићу и оценио програме Министарства за бригу о селу као свестрани интегрални приступ помоћи сеоском становништву „Изражавам жељу, наду и сигурност да ће ови програми доћи до оних којима су најпотребнији. Веома је важно да становништво у селима, нарочито старије, које није толико обавештено, без обзира да ли припада некој националној или конфесионалној мањини, добије све информације и могућност да користи државне програме“.

Тема првог радног састанка Министарства за бригу о селу и хуманитарне организације Каритас данас у Палати Србија били су програми Министарства за бригу о селу и сарадња на мерама и активностима које за циљ имају побољшање услова живота и рада у селима Србије, укључујући и села са мешовитим и католичким живљем. У разговору са осмочланом делегацијом Каритаса издвојена су подручја у којима би представљени програми Министарства били најсврсисходнији и очекује се ускоро наставак сарадње у конкретном правцу.

 Села на раскршћу - морамо одабрати прави пут Села на раскршћу - морамо одабрати прави пут

2.5.2021.

ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА 2021.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић упутио је честитку Његовој светости патријарху српском господину Порфирију.

Ваша светости,

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, Вама, владикама Српске православне цркве, свештенству и верницима упућујем најискреније честитке.

Нека Васкрс у домове верника донесе хришћанску љубав, слогу, здравље, мир, радост и срећу. Обновљена и ојачана вера и снага духа које најрадоснији хришћански празник доноси, потребнији су нам него икада како бисмо спасили животе наших суграђана у борби против Ковида 19, пошасти која је напала савремено човечанство.

Нека нас Васкрс испуни међугенерацијском солидарношћу и уједини да имамо снагу да смањимо разлике, поделе и напетости, посебно међу социјално угроженим групама.

Православним верницима који живе и раде у селима Србије желим да буду сложни и удружени, уз поштовање националних, верских и политичких различитости и да у миру и са међусобним разумевањем наставе мисију јачања породице и очувања Републике Србије.

30.04.2021.

100 милона евра за социјално предузетништво

„Потребно је најмање 100 милиона евра за покретање социјалног предузетништва, као трећег сектора привређивања у Србији, поред реалног и јавног. То је предуслов да социјалне задруге могу да заживе. Очекујем да ће овај сазив скупштине показати завидан степен друштвене одговорности и предвидети та средства у буџету за наредну годину. То од њих очекију особе са инвалидитетом, жене и мушкарци одређене старосне доби, избегла и расељена лица, и сви они који би да раде и живе од своје зараде. Запослење и зарада - да, милостиња – не!“ рекао је министар за бригу о селу Милан Кркобабић одговарајући на питања посланика о новчаној помоћи државе за остале облике задругарства, поред земљорадничког и пољопривредног.

Кркобабић је појаснио да јe социјално предузетништво корективни фактор несавршености тржишне економије и треба да представља, поред јавног и реалног, трећи сектор привређивања. Tај тип предузетништва има различите организационе облике и правне форме: предузетничка радња, друштво са ограниченом одговорношћу, акционарско друштво, задруга и запослио би све оне који су тренутно неконкурентни на тржишту рада: особе са инвалидитетом, избегла и расељена лица, мањинске групе, људи одређене животне доби, људе проглашене економским и технолошким вишком.

Запослење за њих није само извор егзистенције, већ и начин за враћање преко потребног достојанства, сматра Кркобабић.

15.04.2021.

Министар Кркобабић у посети Сјеници

Сјеница и млади- желе да остану

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио је данас Сјеницу и околна села једне од највећих општина у Србији, смештену у Сјеничко-Пештерској висоравни. Ова вишенационална средина богата природним лепотама и својих чак сто сеоских насеља која је окружују била је данас домаћин радне посете министра и представљања новог програма намењеног задругама који предвиђа пола милијарде динара ове 2021.године за удружене домаћине.

 Сјеница и млади- желе да остану

Аутор: Милош Мишков / Агенција БЕТА


 „Радује ме спремност ових људи да остану на својим пољопривредним газдинствима, да их унапређују, а посебно ме радује решеност младих, људи која је у овим крајевима изузетно изражена, да своју будућност виде овде.
Политичка воља постоји, средства су опредељена, сада морамо да имамо пуно ангажовање, без подела, да сви будемо са исте стране, а онда можемо да погледамо резултате.“ – поручио је министар.

У данашњој посети југозападном делу Србије са министром су био председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, а презентацији су присуствовали руководство општине Сјеница, пољопривредне службе општина Златиборског управног округа, власници пољопривредних газдинстава, директори и чланови задруга поменутог округа.

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио сточарску задругу „Голија“,  којој је из Програма Владе Србије намењеног задругама 2018. године додељено 7,4 милиона динара за набавку 30 јуница сименталске расе.
Задруга данас има 200 литара млека дневно и своје наредне кораке види у преради млека у готове производе.

Председник општине Муниб Мујагић изразио је велико задовољство што је министар посетио њихову општину и изјавио да је данашњи састанак био веома конструктиван и да је представљени нови концепт задругарства нешто што може да представља будућност за вредне и радне сјеничарце.

Пољопривредно земљиште у Сјеници простире се на 34.456 хектара, а сточарство и ратарство су доминантне пољопривредне гране.

 Сјеница и млади- желе да остану Сјеница и млади- желе да остану Сјеница и млади- желе да остану Сјеница и млади- желе да остану

14.04.2021.

Задруге у зеленом прстену око Београда

„Желимо да се пољопривредници Београда удруже, да свој мали, често и уситњен посед ставе у функцију и да постану део зеленог прстена око престонице. Циљ је да имамо производ цењен на трпезама Београђана, али и да га извеземо. Ту смо да им помогнемо, да буду робни произвочи, да имају сигурну будућност“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на данашњој промоцији овогодишњег програма за доделу бесповратних средстава задругама у свечаној сали Скупштине Града Београда.

 Задруге у зеленом прстену око Београда

Министар се, заједно са замеником градоначелника Гораном Весићем обратио председницима седам приградских општина престонице, а скупу су  присуствовали и председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић, председник задружног савеза Србије Никола Михаиловић, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга седам приградских општина Града Београда - Обреновац, Гроцка, Сурчин, Барајево, Лазаревац, Сопот и Сурчин.

Ове године према програму доделе бесповратне финансијских средстава за унапређење рада задругама опредељено је пола милијарде динара, а ових дана ће бити расписан Јавни конкурс за доделу тих средстава. Према условима програма новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге, оне формиране од 2017. године до дана расписивања Јавног конкурса, могу да рачунају на износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по задрузи. За старе земљорадничке и пољопривредне задруге, формиране до краја 2016. године, биће издвојено до 15 милиона динара по задрузи. Новина су земљорадничке и пољопривредне задруге са претежном делатности из области туризма, занатства и задруге чији су оснивачи социјално угрожене групе становништва, које такође могу да рачунају на бесповратна средства до 7,5 милиона динара.

Заменик градоначелника Горан Весић захвалио је министру што је представио програм градским општинама које су највише заинтересоване и изјавио да  пољопривреда треба да буде један од стубова развоја Града Београда.

Програм "500 задруга у 500 села" показао је да је јачање задругарства успешан модел за напредак ситних пољопривредних газдинстава, који удружени лакше опстају и имају шансу да стигну до сигурног пласмана производа, субвенција, повољних кредита за улагање у производњу, а у прилог том, и у свету популарном облику организовања, говори број од чак 859 новоосноване задруге у Србији од 2017. године до данас и 152 задруге помогнуте бесповратним средствима из Буџета Републике Србије.
Београдски регион располаже значајним земљишним потенцијалом од око 322.292 ҳектара пољопривредног земљишта, што чини 70% укупне територије Града Београда. У оквиру тога обрадиве површине износе 220.797 ҳектара, а ораничне површине 178.523 ҳектара.
Поред тога, београдско подручје располаже са значажним капацитетима у примарној сточарској производњи: 62.990 грла говеда и 190.220 свиња.

Пољопривредна производња на газдинствима земљорадника на територији Београда организује се у око 60.000 земљорадничких газдинстава, у 160 села и око 40 земљорадничких задруга.

Званични подаци кажу да се у Београду се просечно годишње потроши: 130.000 тона хлеба, 85 милиона литара свежег млека, 16.000 тона брашна, 18.000 тона уља, 24.000 тона шећера, 26.000 тона свежег меса, 5.200 тона свеже рибе, 100.000 тона свежег поврћа и чак 40.000 тона свежег воћа.       

Ови подаци довољно говоре како о потенцијалу да мали произвођачи пласирају своје производе тако и о потреби да уједиљени наступе на велико и изазовно тржиште престонице.

08.04.2021.

Кркобабић: За јак „зелени прстен“ око Београда

„Ускоро ћу са челницима Града Београда разговарати о томе како да оснажимо домаћине у 139 села на територији Града Београда. Идеја је да имамо јак и ефикасан „зелени прстен“ око српске престонице, који ће редовно и ефикасно производити и снабдевати свежим и здравим намирницима не само тржиште Београда, већ и друге градове Републике Србије. Подсетимо, још је књаз Милош око Београда досељавао повртаре и подстицао развој пољопривреде“ – истакао је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу данас у Јутарњем програму Пинк телевизије. 

 Кркобабић: За јак „зелени прстен“ око Београда

Аутор: Агенција БЕТА


Кркобабић је најавио да ће за око недељу дана бити расписан четврти по реду конкурс за доделу подстицајних средстава за помоћ задругама на читавој територији Републике Србије. Планирано је да буде додељено пола милијарде динара, а очекује се да 50-60 задруга добије бесповратна средства за набавку опреме и механизације, заснивање основног стада крава, коза и оваца, као и за вишегодишње засаде у воћарству и виноградарству. Такозване старе задруге, основане до краја 2016. године, моћи ће да конкуришу за добијање до 15 милиона динара, а новоосноване до 7,5 милиона динара. Очекује се да ће ове године бити створени услови да могу да конкуришу и задруге са територија Града Београда, којих укупно има 285, од чега су 67 земљорадничке.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић најавио је и програм доделе празних кућа, којих у Србији има око 150.000. Куће са окућницом, које ће Министарство за бригу о селу откупљивати и у сарадњи с локалним самоуправама додељивати заинтересованима, намењене су, пре свега, младима који живе у заједничком домаћинству и желе да се осамостале и имају свој кров над главом, затим стручњацима – агрономима, ветеринарима, лекарима, технолозима... за које ће држава настојати да обезбеди и стално запослење, док трећу групу чине људи из градова и одлуче да се баве пољопривредом и живе у селима Србије.

Кркобабић је нагласио да ће један од стратешких приоритета Министарства за бригу о селу бити да село, најзад, „сместимо“ у законске оквире и установимо нову територијалну организацију у којој ће централно место имати сеоска општина где ће људи моћи да се договарају, планирају и одлучују.

03.04.2021.

Ускршња честитка

Министар за бригу о селу у Влади Републике Србије Милан Кркобабић упутио је честитку београдском надпискупу монсињору Станиславу Хочевару, свештенству и свим верницима који Ускрс славе по Грегоријанском календару:
„Нека најрадоснији хришћански празник у домове верника донесе здравље, мир, срећу, радост и хришћанску љубав. Увек и изнова обновљена вера и снага духа коју Укскрс, као потврда хришћанског бивствовања носи са собом, даје нам снагу да се на достојанствен начин боримо против пошасти светских размера – пандемије Ковид 19.

Нека нас највећи хришћански празник испуни међугенерацијском солидарношћу и уједини како бисмо смањили разлике, поделе и напетости, посебно међу социјално угроженим групама.

Верницима који живе и раде у селима Србије желим да буду сложни и удружени, уз поштовање националних, верских и политичких различитости,  и да у благостању наставе мисију јачања породице и очувања Републике Србије.“

02.04.2021.

Кркобабић у посети Шумадијском управном округу

Жене Тополе: Удружени и умрежени можемо све

У данашњем сусрету са министром за бригу о селу Миланом Кркобабићем и представљању овогодишњег програма намењеног задругама, жене Тополе биле су јасне: „Удружени и умрежени можемо све! “

 Жене Тополе: Удружени и умрежени можемо све

Аутор: Милош Мишков / Агенција БЕТА


Министар Кркобабић посетио је Шумадијски управни округ где је на састанку одржаном у скупштинској сали Општинe Топола говорио о планираним програмима овог министарства и представио недавно усвојен „Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије“.

„Топола има особене и предузимљиве домаћине, очито решене да буду свој на своме. Зато је удруживање и развој специјализованих воћарских, виноградарских, повртарских, сточарских, а посебно сеоских туристичких задруга озбиљан посао који је пред њима. Помоћ државе не сме да изостане, мора да буде бар једнака напорима  који они сами улажу“ изјавио је Кркобабић.

Ове године за овај државни програм намењен задругама опредељено је пола милијарде динара, а ускоро ће бити расписан Јавни конкурс за доделу тих средстава. Према условима програма новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге, оне формиране од 2017. године до дана расписивања Јавног конкурса, могу да рачунају на износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по задрузи. За старе земљорадничке и пољопривредне задруге, формиране до краја 2016. године, биће издвојено до 15 милиона динара по задрузи. Новина су земљорадничке и пољопривредне задруге са претежном делатности из области туризма, занатства и задруге чији су оснивачи социјално угрожене групе становништва.

Радној посети Тополи и селима те општине присуствовали су председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић, председник задружног савеза Србије Никола Михаиловић, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Шумадијског управног округа.

Председник општине Топола Игор Петровић захвалио је министру на посети и нагласио да ова општина улаже значајна средства за развој пољопривредне производње у 30 села своје општине.
Пољопривредно земљиште у општини Топола простире се на 28.010 хектара, што је око 78% укупне површине те општине.

Министар је посету завршио обиласком сточарске задруге “Војковци 2018“, у селу Јарменовци, која је из програма за унапређење пословања задруга „500 задруга у 500 села“ добила 7,4 милиона динара за 25 стеоних јуница и сада веома успешно послује, а следећи корак је према речима младог директора Николе Мијаиловића производња млечних прерађевина.

 Жене Тополе: Удружени и умрежени можемо све Жене Тополе: Удружени и умрежени можемо све Жене Тополе: Удружени и умрежени можемо све

29.03.2021.

Кркобабић и Петковић: Бесповратна средства за задругаре с Косова и Метохије

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић састао се данас у Палати Србија са директором Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петром Петковићем.
На састанку је разматрана међусобна сарадња и овогодишњи програм за доделу подстицаја задругама, за који наредних дана Министарство за бригу о селу расписује јавни конкурс, а као и сваке године очекује се да задругари из јужне српске покрајине узму учешће.

 Кркобабић и Петковић: Бесповратна средства за задругаре с Косова и Метохије

Аутор: Младен Обрадовић / Агенција БЕТА


„Државна помоћ иде и ићи ће, али нужно је да наше људе на Косову и Метохији учинимо самосталним и економски независним.“ истакао је министар Кркобабић.

Програм предвиђа до 7,5 милиона динара за новоосноване и до 15 милиона динара за старе задруге, а добар пример успешног пројекта је ЗЗ Зубин поток на Косову и Метохији, која је из програма подршке задругама „500 задруга у 500 села“ подржана са 12,4 милиона динара.
Задруга је добијеним средствима набавила опрему за прераду и паковање воћа и захваљујући тој инвестицији повећала приход и зараду у 2020. у односу на 2019. годину за 40%. Поред Аустрије сада извозе полупроизводе и финалне производе у Италију и Немачку.

„Преко 80% српског становништва на Косову и Метохији живи у руралним подручјима што говори о томе колико је село значајно. Чинимо све да посебним, наменским програмима помогнемо српском сељаку на Косову и Метохији. Зато нам је изузетно важна сарадња са Министарством за бригу о селу и министром Кркобабићем, да видимо шта додатно заједнички можемо да урадимо да унапредимо српска села на Косову и Метохији.“ изјавио је Петковић.

Разматрани су и инфраструктурни програми са заједничким циљем - останка становништва и повратка на Косово и Метохију, а посебна пажња биће поклоњена културним манифестацијама и очувању културно-историјске баштине, који су незаобилазан део културног идентитета нашег народа.

Програми које ће Министарство за бригу о селу спроводити у току 2021. године имају за циљ конкретно побољшање услова живота и рада становника у селима на читавој територији Републике Србије, са нарочитом пажњом на погранична, брдско-планинска и неразвијена подручја.

 Кркобабић и Петковић: Бесповратна средства за задругаре с Косова и Метохије Кркобабић и Петковић: Бесповратна средства за задругаре с Косова и Метохије

12.03.2021.

Кркобабић у посети Моравичком управном округу

Задруга враћа живот у Шилопај

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас је посетио Моравички управни округ где је на састанку одржаном у Горњем Милановцу у сали Окружног начелства, говорио о планираним програмима овог министарства и представио недавно усвојен „Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије“.

 Задруга враћа живот у Шилопај

Ове године за Програм намењен задругама опредељено је пола милијарде динара, а ускоро ће бити расписан Јавни конкурс за доделу тих средстава. Према условима програма новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге, оне формиране од 2017. године до дана расписивања Јавног конкурса, могу да рачунају на износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по задрузи. За старе земљорадничке и пољопривредне задруге, формиране до краја 2016. године, биће издвојено до 15 милиона динара по задрузи. Новина су земљорадничке и пољопривредне задруге са претежном делатности из области туризма, занатства и задруге чији су оснивачи социјално угрожене групе становништва.

Говорећи о програму доделе празних кућа који ће ускоро бити пред Владом Републике Србије министар је изјавио „Млади који живе у заједничким домаћинствима а желе да се осамостале биће заинтересовани да конкуришу за неку од ових кућа. Исто тако млади стручни људи ветеринари, агрономи, технолози који могу и желе да свој посао обављају у сеоским срединама моћи ће да дођу до ових кућа са окућницама, а у сарадњи са другим  министарствима, јер ово је заједнички посао, ћемо се трудити да они дођу и до запослења. Не вреди да агроном или ветринар седи у Београду, Нишу или Новом Саду, када имамо стварне потребе за тим струкама на терену. Без њихових стручних савета на правом месту нема развоја ни задруга ни савремене пољопривредне производње“ закључио је министар.

Радној посети министра Горњем Милановцу и селима те општине присуствовали су председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Моравичког управног округа.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић захвалио је министру на поновној посети и нагласио да ова општина улаже значајна средства за развој пољопривредне производње у 62 села своје општине, чак 60 милиона динара ове године је издвојено за субвенције и да су међу првима увидели значај програма намењеног задругама и претходних година конкурисали и добили значајна средства.

Пољопривредну производњу општине Горњи Милановац карактерише уситњеност пољопривредних газдинстава, застарела пољопривредна механизација, мала примена агротехничких мера и ниска продуктивност у свим областима пољопривредне производње. Стога је задругарство управо на овим теренима најпожељнији модел организовања и подстицаји дати из програма „500 задруга у 500 села“ који за Моравички округ укупно износе 70,7 милиона динара (за 9 задруга) то и доказују.

Министар је посету завршио обиласком ЗЗ “Шилопај“, у истоименом селу исте општине.

Село Шилопај, са само 85 становника према попису из 2011. је 2018. године добило задругу која има 7 задругара и 4 кооперанта. Задруга је уз инвестицију из програма подршке задругама вредну 6,47 милиона динара за набавку сушаре, линије за дестилацију и хладњачу, за кратко време добила брендирану ракију од кајсије и шљиве коју пласирају градским малопродајама. Задруга је једино што покреће ово мало место, а неколико нових породица које су се овде настаниле, дају наду да ће и основна школа поново бити отворена.

 Задруга враћа живот у Шилопај Задруга враћа живот у Шилопај Задруга враћа живот у Шилопај Задруга враћа живот у Шилопај Задруга враћа живот у Шилопај Задруга враћа живот у Шилопај

08.03.2021.

Свечани пријем поводом дана жена

Кркобабић – заједно до бољег положаја жена у Србији

Министарство за бригу о селу је данас, поводом Међународног дана жена уприличило свечани пријем у Палати Србија за десет уважених дама, представница женских задруга које послују на територији Републике Србије.

 Кркобабић – заједно до бољег положаја жена у Србији

Аутор: Ристо Костов


Домаћин скупа био је министар за бригу о селу Миланом Кркобабићем, копредседником Националног тима за препород села Србије заједно са председником Академијског одбора за село САНУ и копредседником Националног тима за препород села Србије академиком Драганом Шкорићем.

Министарство за бригу о селу у првој години свог постојања припрема низ програма за побољшање услова живота и рада у селима Србије, а један од праваца деловања биће усмерен управо оснаживање драгоцене улоге жене у опстанку и ревитализацији сеоских средина.
Министар је појаснио да ће се брига о женама на селу пре свега заснивати на
изједначавању положаја жена које желе да заснују породицу на селу са женама које су у радном односу „да млада жена на трудничком и породиљском одсуству има иста права на припадајућа примања као млада жена у том статусу у радном односу.  Исто тако предложићемо сет економских мера које директно позитивно дискриминишу женске задруге и олакшавају им пословање - умањење стопе ПДВа, како би биле конкурентне, затим да неке задруге буду ослобођене свих пореза, доприноса, такси, сем доприноса за пензијско-инвалидско и социјално осигурање. Такође предложићемо мере из сфере друштвене одговорности, да одређени производи буду означени на посебан начин и да куповином тих производа дајемо „ветар у леђа“  формирању и успешном пословању тих задруга.“ рекао је министар.

Представнице женских задруга из села из околине Ражња, Бољевца, Бабушнице, Косјерића, Ужица, Пирота, Свилајнца, Инђије, Бачког Петровца захвалиле су министру, а директорка женске задруге из Бабушнице изјавила је „Нашој задрузи је помоћ државе била од изузетног значаја, жене из Бабушнице добиле су прилику да раде у својим домаћинствима и произведу органско поврће од кога праве финалне производе, које преко задруге сви заједнички пласирамо.“

Програм "500 задруга у 500 села" показао је да је јачање задругарства успешан модел за напредак ситних пољопривредних газдинстава, који удружени лакше опстају и имају шансу да стигну до сигурног пласмана производа, субвенција, повољних кредита за улагање у производњу, а у прилог том, и у свету популарном облику организовања, говори број од чак 828 новооснованих задруга у Србији од 2017. године до данас и 152 задруге помогнуте бесповратним средствима из Буџета Републике Србије.
Тим програмом са 14,7 милиона динара подржане су 2 женске задруге, од укупно 10 које активно послују у нашој земљи, а значајно је да тај број из дана у дан расте јер жене, које су стуб живота у сеоским срединама, кроз задругарство економски и социјално оснажују како свој положај, тако и локалну заједницу у целини.
Ове године наставља се подршка задругама недавно усвојеним ПРОГРАМОМ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ЗАДРУГАРСТВА ДОДЕЛОМ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСЛОВАЊА И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ ЗАДРУГА НА ЧИТАВОЈ ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ и очекује се да међу пројектима задруга буде што више женских земљорадничких, пољопривредних, социјалних, занатских и туристичких задруга.
Академик је на данашњи дан подсетио "Треба да омогућимо да жене буду срећне и остану вредне, да рађају и да их стимулишемо на то"

 Кркобабић – заједно до бољег положаја жена у Србији Кркобабић – заједно до бољег положаја жена у Србији Кркобабић – заједно до бољег положаја жена у Србији

Аутор: Ристо Костов


03.03.2021.

У завичају Бранка Миљковића

Гаџин Хан – буди се заборављена оаза

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио је данас општину Гаџин Хан и околна села те општине у Нишавском управном округу, једну од неразвијенијих општина Србије.

 Гаџин Хан – буди се заборављена оаза

Аутор: Саша Ђорђевић / Агенција БЕТА


Ова заборављена оаза природних лепота, завичај чувеног песника Бранка Миљковића била је данашњи домаћин представљања недавно усвојеног „Програма подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији  Републике Србије“, првог у низу програма које ће Министарство за бригу о селу спроводити у току 2021. године.
Ове године за Програм намењен задругама опредељено је пола милијарде динара, а према условима програма новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге, оне формиране од 2017. године до дана расписивања Јавног конкурса, могу да рачунају на максималан износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по задрузи. За старе земљорадничке и пољопривредне задруге, формиране до краја 2016. године, биће издвојено до 15 милиона динара по задрузи.

Говорећи о другом програму Министарства за бригу о селу који је у плану, а предвиђа доделу празних кућа,  министар Кркобабић је појаснио коме је програм намењен:
 „У Србији неретко три генерације живе под истим кровом, па ће овај програм бити намењен младима који намеравају да се осамостале, заснују сопствену породицу и пољопривредно газдинство. За доделу кућа моћи ће да конкуришу и млади незапослени стручњаци чије су професије дефицитарне у сеоским срединама: агрономи, ветеринари, лекари, стоматолози.. Али не заборављамо ни оне младе људе из урбаних средина који имају озбиљну намеру да се окушају као будући савремени пољопривредници – поручио је министар.

У данашњој посети југу Србије са министром су били члан Националног тима за препород села Србије проф.др Зоран Кесеровић, председник Задружног савеза јужне Србије Дејан Митић, руководство општине Гаџин Хан, пољопривредне службе општина Нишавског управног округа, власници пољопривредних газдинстава, директори и чланови задруга поменутог округа.

Након састанка министар је са својим сарадницима посетио ЗЗ „Заплањски засад“,  којој је из Програма Владе Србије намењеног задругама 2017. године додељено 5,9 милиона динара за производњу, прераду, паковање и пласман лековитог биља.
За три године вишим степеном прераде ова задруга је увећала профит за 4-5 пута, а чак три пута је повећана производња белог слеза.
Већ прве године интересовање за производњу лековитог биља у том крају нагло је порасло, тако да се задрузи придружило нових 50 породица - коопераната. Тиме задруга обезбеђује животну егзистенцију за око 2.000 грађана Гаџиног Хана.

 Гаџин Хан – буди се заборављена оаза

Аутор: Саша Ђорђевић / Агенција БЕТА


Председник општине Милисав Филиповић изразио је велико задовољство што је министар посетио поново њихову општину и изјавио да је пољопривреда значајан фактор за опстанак сеоских средина и да су улагања у задруге драгоцена.
Нова задруга око које се окупило двадесетак младих људи биће нови мотор развоја Заплања. По њиховим речима гајењем брдских жита створиће себи услове за останак на селу, а перспективу виде у прављењу органских безглутенских мешавина брашна за које већ виде тржиште.

Овај крај и Стара планина познати су по узгоју лековитог биља и воћарству.
Проф.др Зоран Кесеровић је позвао младе да се окрену воћарству за које је овај крај погодан и радно интензивној производњи на савременим засадима.

Гаџин Хан је једна од најнеразвијенијих општина у Србији са изразито јаким миграционим кретањима; према попису из 2011. године у тој општини живи 8.357 становника што је двоструко мање у односу на период од пре 35 година, а забрињавајуће је и мали број младих до 20 година, којих има свега 15 одсто. Овакви подстицаји државе су управо рецепт за постепено оживљавање замрлих средина на југу Србије и њихово претварање у пожељна места за живот.

 Гаџин Хан – буди се заборављена оаза Гаџин Хан – буди се заборављена оаза Гаџин Хан – буди се заборављена оаза Гаџин Хан – буди се заборављена оаза Гаџин Хан – буди се заборављена оаза

Аутор: Ристо Костов


23.02.2021.

Кркобабић у посети Јужнобачком управном округу

Конкурс за задруге крајем марта

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио је данас Бач, пограничну општину у Јужнобачком управном округу.

Радном састанку у општини Бач присуствовали су председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, професори Новосадског пољопривредног факултета проф.др Зоран Кесеровић, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, руководство општине Бач, пољопривредне службе општина јужнобачког управног округа, као и власници пољопривредних газдинстава, директори и чланови задруга поменутог округа.

 Конкурс за задруге крајем марта

Аутор: Емил Ваш / Агенција Бета


Непосредни повод било је представљање недавно усвојеног „Програма подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији  Републике Србије“
 „Ова мала погранична општина прави је пример, овде су већ уложена средства у три задруге и све одлично послују. Нови програм помоћи задругама биће објављен крајем марта, пола милијарде динара је на располагању за старе и новоформиране задруге. Задругари спремајте се!“ – поручио је министар.

Ово је први у низу програма које ће Министарство за бригу о селу спроводити у току 2021. године, а према условима програма и јавног конкурса који ће бити ускоро објављен новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге могу да рачунају на максималан износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по једној задрузи, док ће за старе земљорадничке и пољопривредне задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи.
Новина програма су земљорадничке или пољопривредне задруге чија је регистрована делатност бављење сеоским туризмом; земљорадничке или пољопривредне задруге чија је регистрована делатност производња предмета или делатност обављања старих и уметничких заната, односно послова домаће радиности као и задруге чији су оснивачи припадници осетљивих друштвених група, са регистрованом делатношћу из области земљорадње, пољопривреде, производње предмета, обављања старих и уметничких заната, односно послова домаће радиности. За ове три врсте задруга предвиђен је износ до 7,5 милиона динара.

Председник општине Стева Панић изразио је велико задовољство што је министар посетио општину Бач и изјавио да је пољопривреда значајан фактор за опстанак сеоских средина и да су улагања у задруге драгоцена.

Академик Шкорић је рекао да је дошло време да мењамо ствари на селу.“Треба да ставимо и пољопривреду и туризам и природне потенцијале у функцију развоја села Србије“

Након састанка министар је са својим сарадницима обишао задружне капацитете ЗЗ „Бач“ једне од три задруге у овој општини која је добила бесповратна средства из Програма Владе Републике Србије намењеног задругама. Овој задрузи основаној давне 1946. године, која има 78 чланова и чак 350 коопераната, а претежно се бави ратарством додељено је 11,2 милиона динара за добро осмишљен пројекат из области воћарства, набавку 5.500 садница четири сорте трешње и противградне системе заштите за 3 хектара засада.

Директор задруге Милош Вуковић захвалио је министру на посети и изјавио да им је помоћ веома много значила у преоријентисању пословања да на сопственим засадима обезбеде пристојну зараду, а овај крај је погодан за гајење трешње и профитабилније је од гајења других воћних врста.

Председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов подсетио је како и са малим површинама преласком на интензивну производњу може да се обезбеди егзистенција за своју породицу. „Струка и наука у функцији модерне производње рецепт су за будућност села Србије “

Министар за бригу о селу своју посету општини Бач завршио је у селу Селенча, где је посетио сеоски Дом културе. Ово погранично мултиетничко село, великим делом насељено Словацима  има 1223 домаћинства и 2601 пунолетног становника, а просечна старост становништва износи 40,6 година. Ово уредно и лепо уређено место понос је Бачке, мeђутим, ни њега нe мимoилaзи судбинa других мaњих срeдинa ширoм Србиje – нeгaтивни прирoдни прирaштaj и eкoнoмскa eмигрaциja.

 Конкурс за задруге крајем марта

Аутор: Ристо Костов


19.02.2021.

Саопштења

Председник ПУПС-а и министар за бригу о селу Милан Кркобабић упутио је честитку Његовој светости новоизабраном архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком и патријарху српском Господину Порфирију.

„Ваша светости,
У име старијих грађана Србије, као и свих православних верника који живе и раде у селима Србије, желим Вам да на Светосавском трону дуго и плодотворно радите на јачању јединства и слоге српског народа и покажете да нисмо подељено друштво.
Уверен сам да ћете, као осведочена саборна личност, и убудуће снажно делати на очувању мира, неговању дијалога и ширењу међунационалне и верске сарадње, што сте на харизматичан начин показали као митрополит загребачко-љубљански.
У својој досадашњој хришћанској мисији велику енергију и љубав посветили сте најугроженијим категоријама друштва. Тиме сте на делу показали, данас све неопходнију, међугенерацијску солидарност. Верујем да ћете, као искрени глас народа и његове мудрости, али и неопходне одлучности за очување српског идентитета и српских светиња на Косову и Метохији, развијати сарадњу са другим црквама и благословити људе на селу - да сарађују и удружују се ради свог и напретка Србије.“

09.02.2021.

Кркобабић у посети Власотинцу Села Стајковце, Орашје, Кукавица и Добровиш

Стајковце – 75 милиона евра од поврћа

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио је данас Јабланички округ и том приликом изјавио „Све је спремно за доделу бесповратних средстава задругама. Пола милијарде динара је на располагању“.

 Стајковце – 75 милиона евра од поврћа

Аутор: БЕТА


У селу Стајковце има десетак произвођача поврћа и Кркобабић их је, најавивши нови програм намењен задругама, позвао на удруживање.

Ове године за унапређење рада задругама предвиђено је чак 500 милиона динара које ће бити додељени у току 2021.године. Максималан износ бесповратних средстава предвиђен по једној задрузи, према условима конкурса који ће бити ускоро објављен, за новоформиране задруге  износи  7,5 милиона динара, док  ће за старе задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи. Приоритет остају југ Србије, неразвијена, мање развијена и девастирана подручја, као подручја којима је највише потребна брига државе, али ће се приликом одлучивања  о додели финансијских подстицаја водити рачуна о заступљености читаве територије. 

Будући да су Власотиначка села повртарски крај, у посети с министром био је и еминентни стручњак из области повртарства, професор пољопривредног факултета у Новом Саду и члан Националног тима за препород села Србије проф.др. Жарко Илин који је изјавио „Ово је прави пример који треба пресликати на целу Србију. У овом крају се годишње произведе 3 усева по хектару површине. Само село Стајковце има више од 400 хектара под пластеничком производњом што годишње створи 75 милиона евра чистог прихода. Морамо подржати пољопривредне произвођаче, нарочито задруге, повољнију набавку репро материјала, као и услове за откуп, калибрирање, паковање и коначни циљ пласман и извоз. Грађане Србије треба пре свега да снабдевамо домаћим и да смањимо увоз свежег поврћа “

Из програма „500 задруга у 500 села“ од 2017. - 2020. године издвојено је већ 108,8 милиона динара за 11 задруга са територије Јабланичког округа, за 6 новооснованих и 5 старих пољопривредних задруга.

Министар је са својим сарадницима и руководством општине Власотинце затим обишао Дом културе на међи два села Орашје и Кукавица, у коме су се некада налазиле и просторије старе задруге. Ова два села заједно имају око 1100 становника, користе исту школу, која броји 40 ученика и амбуланту у којој ординира општа пракса.
Председник општине Братислав Петровић захвалио је министру на посети и рекао да ће локална самоуправа подржати сваку иницијативу својих мештана за унапређење живота и рада и потрудити се да за то створи што боље услове.

Како ће обнова Домова културе у селима Србије бити још један од пројеката које Министарство за бригу о селу планира да спроведе у току ове године, са јасно прецизираним условима који ће бити дефинисани у Јавном конкурсу, а будући да мештани и локална самоуправа имају спреман пројекат за његову обнову, разматрана је могућност улагања у санацију и адаптацију тог објекта у мултифункционални објекат који би задовољио и друштвене и културне потребе становника ова два села.

Министар је своју посету Власотиначком крају завршио у брдско-планинском селу Добровиш, које броји тек 45 становника, али које је прави пример како су се две породице вратиле на имање свог деде и сами обновили цркву, сеоску школу,  задружни дом, сеоску воденицу, осветлили и уредили атарске путеве и направили прве кораке у бављењу сеоским туризмом.

 Стајковце – 75 милиона евра од поврћа Стајковце – 75 милиона евра од поврћа Стајковце – 75 милиона евра од поврћа Стајковце – 75 милиона евра од поврћа Стајковце – 75 милиона евра од поврћа

09.02.2021.

Кркобабић: Пола милијарде за задруге

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је да је усвојен нови програм подршке задругама за 2021. годину и истовремено позвао задругаре да се припреме.
За те намене издвојено је 500 милиона динара, старе задруге могу да рачунају на помоћ до 15 милиона, а нове на износ до 7,5 милиона динара.

„Програм је ту, сада је све на локалним самоуправама и задругарима“ – рекао је Кркобабић

 Кркобабић: Пола милијарде за задруге

Аутор: БЕТА


Влада Републике Србије на седници 4. фебруара 2021. године усвојила је Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије.
То је први у низу програма за побољшање услова живота и рада на селу које ће у току ове године спроводити Министарство за бригу о селу.

Програм подршке задругама практично представља наставак успешно реализованог пројекта популарно названог „500 задруга у 500 села“, у оквиру кога је са чак 1,7 милијарди динара подржан рад 152 земљорадничке и пољопривредне задруге.

Ове године за унапређење рада задругама предвиђено је чак 500 милиона динара које ће бити додељени у току 2021. године.
Максималан износ бесповратних средстава предвиђен по једној задрузи, према условима конкурса који ће бити ускоро објављен, за новоформиране задруге  износи  7, 5 милиона динара, док  ће за старе задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи.

Приоритет остају југ Србије, неразвијена, мање развијена и девастирана подручја, као подручја којима је највише потребна брига државе, али ће се приликом одлучивања  о додели финансијских подстицаја водити рачуна о заступљености читаве територије. 

Партнер у изради и реализацији програма је, као и до сада, Академијски одбор за село САНУ, предвођен председником академиком Драганом Шкорићем, а окосницу сарадње са Министарством чиниће едукација, трансфер знања и нових технологија, како би се земљорадничке и пољопривредне задруге у Србији у свом пословању приближиле онима у Европској Унији, биле адекватно позициониране на домаћем, али и конкурентне на страним тржиштима, у чему ће Академијски одбор за село имати кључну улогу.

21.01.2021.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОДУНАВЉУ

Млади из ратара - да се село пита!

„Покренућемо иницијативу за измену сета закона, пре свега о територијалној организацији Републике Србије, да вратимо појам сеоске општине. То је била највећа тековина Србије. Тада су људи могли да се бирају, да одлучују шта и како ваља да ураде и сами да воде рачуна о својим приходима и расходима„ изјавио је данас министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић у радној посети селу Ратари у општини Смедеревска Паланка.

 Млади из ратара - да се село пита!

У посети је с министром био и Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије.

У разговору са мештанима, али и руководством општине и месне заједнице Кркобабић је разговао о потребама становника овог и околних 16 села и потенцијалима за развој сеоских средина Подунавља.

У фокусу разговора је на првом месту било покретање привредне активности у овом селу, све оно што представља извор егзистенције за њених 1.700 мештана, са предлозима за оживљавање земљорадничке задруге „Ратари„, која је некада успешно опслуживала сељане и помагала им да продају своје производе, а сада већ низ година није активна.

Сагледани су и инфраструктурни проблеми, као што је недостатак водовода и канализације, лоше стање атарских путева, али и потенцијали плавни проблеми на ушћу притоке Велики луг у Кубршницу. Говорећи о поплавама Кркобабић је рекао да је од изузетне важности благовремено чишћење канала, уређење водотокова и приобаља, „Треба да чинимо све да отклонимо узроке, а не да се бавимо последицама„ био је јасан министар, који је са својим сарадницима и домаћинима обишао и основну школу која има 96 ђака и сеоску цркву.

Један од програма које ће Министарство за бригу о селу реализовати је управо адаптација Домова културе у мултифункционалне објекте, а Дом културе у Ратарима, који је такође био предмет посете, је био на тај начин конципиран. Још тада, после Другог светског рата, овај објекат служио је сељанима за најразличитије намене и садржао пошту, продавницу, седиште фудбалског клуба, канцеларије месне заједнице, али и библиотеку, дискотеку, свечану салу у којој је радила и драмска секција, а биоскопске пројекције су се одвијале сваке суботе.

„Посебним програмом желимо да у току ове године адаптирамо одређен број Домова културе по Србији, да их адаптирамо и опремимо и да они заживе са најразличитијим садржајима „ изјавио је Кркобабић и додао да мештани и сами морају да се активирају и преузму иницијативу у поправљању услова живота у својим срединама.

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен захвалио је министру на посети и истакао да ће локална самоуправа подржати сваку иницијативу за опоравак села са ове територије.

Академик Шкорић је истакао да треба искористити и све природне потенцијале које ово село има, Ратари имају 20 извора воде, док се само 10 користи и одржава „У томе је велики потенцијал не само за водоснабдевање, већ и за развој сеоског туризма.„

Министар је своју посету завршио обиласком села Селевац у истој општини.

 Млади из ратара - да се село пита! Млади из ратара - да се село пита! Млади из ратара - да се село пита! Млади из ратара - да се село пита!

6.01.2021.

Кркобабић ексклузивно: Почиње програм обнове задругарства!

Милан Кркобабић министар за бригу о селу се на бадњи дан обратио заругарима и екслузивно најавио:

„До краја јануара ћемо кренути са новим програмом обнове задругарства, а затим следи јавни конкурс. Нека се домаћини спреме. Постојеће задруге могу да рачунају на до 15 милиона динара подстицајних средстава, а новоосноване до 7, 5 милиона динара. Помоћићемо педесет до шездесет задруга за куповину основног стада,вишгодишењг засада, опреме и механизације.“ Био је јасан Кркобабић и додао „Без доброг домаћина нема ни честите куће, тако ни без добре задруге нема ни ваљаног села.“

 Кркобабић ексклузивно: Почиње програм обнове задругарства!

Аутор: Ристо Костов


 Кркобабић ексклузивно: Почиње програм обнове задругарства! Кркобабић ексклузивно: Почиње програм обнове задругарства!

6.01.2021.

Божићна честитка

Поводом наступајућих Божићних празника свим православним верницима упућујем најискреније честитке.

Нека овај празник испуни слогом, срећом и благостањем све домове, а посебно домове наших домаћина у селима Србије.

Божић, празник рађања и наде, увек нас изнова подсећа на важност стварања и очувања породице. Желим вам да будете пре свега здрави, да се чувате и поштујете, да градите мир са радошћу и љубављу, јер дани које живимо показују колико је важна породица са којом кроз тешкоће пролазимо лакше и постајемо јачи.

Мир Божји, Христос се роди!

Божићна честитка

Аутор: БЕТА


24.12.2020.

Божићна честитка

Поводом наступајућих Божићних и Новогодишњих празника хришћанским верницима који Божић славе по грегоријанском календару министар за бригу о селу Милан Кркобабић упућује искрене честитке:
„Нека овај празник испуни слогом, срећом и благостањем и домове домаћина у селима Србије и подари, у овом тренутку нам најпотребније здравље, али и веру и оптимизам којима ћемо се изборити са изазовима времена и изградити бољи живот будућих покољења.“

15.12.2020.

Саопштење поводом празника хрватске заједнице у Србији

 Саопштење поводом празника хрватске заједнице у Србији
Поводом празника хрватске заједнице у Републици Србији – Дана првог сазива Хрватског националног већа у Републици Србији, који се од 2002. године традиционално обележава 15. децембра, Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је:
„Постојање Хрватске заједнице у Србији значајно обогаћује мултиетничку слику Србије у којој данас поред Срба, живе и Хрвати и представници још 20 националних мањина, а значајан део њих живи у селима Србије.

Брига о селима Србије је пре свега брига о људима који ту живе и раде.

Заједништво, солидарност и одговорност људи у локалним заједницама су императив времена у коме живимо.

Хрватска заједница у Србији је незаобилазан партнер у нашим заједничким настојањима да се квалитет живота у селима Србије перманентно поправља“


14.12.2020.

Сусрет Министра за бригу о селу са Српском академијом наука и уметности, задружним савезима и универзитетским професорима

Даљи развој и унапређење задругарства

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић састао се данас у Палати Србија са председником Академијског одбора за село академиком Драганом Шкорићем, председницима Задружних савеза Србије и Војводине, Николом Михаиловићем и Радиславом Јовановом и стручњаком за воћарство проф. др Зораном Кесеровићем.

Tемa састанка био је даљи развој и унапређење задругарства у Србији и АП Војводини, заједничко деловање Академијског одбора за село САНУ, задружних савеза и представника струке попут универзитетских професора.

Кркобабић је и у склопу будућих програма Министарства најавио наставак финансијских подстицаја  за домаћине Србије удружене у задруге. „Министарство за бригу о селу наставиће доделу подстицаја за земљорадничке и пољопривредне задруге, али ће своје деловање проширити и на туристичке, социјалне и занатске задруге ” изјавио је министар и додао да ће у први план ставити трансфер знања и технологија. „Правићемо едукативне центре у којима ће домаћини моћи да добију праве информације и смернице, а то ћемо употпунити демонстрационим огледима савремене производње“

 Даљи развој и унапређење задругарства

Аутор: Милан Обрадовић


Кркобабић је прве програме за унапређење живота и рада на селу најавио за први квартал 2021. године, истовремено са активностима за успостављање законодавног оквира који ће на системски начин третирати проблематику села.

Председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић рекао је „Наши сељани једино удружени у задруге могу да постану робни произвођачи. И истакао да задруге не треба посматрати искључиво као произвођаче сировина, већ је веома важно да оне учествују на тржишту са својим финалним производима.

Проф.др Зоран Кесеровић изјавио је да је „неопходно да покренемо економски развој регија које нису близу великих градова, а тиме ћемо полако решавати и социјална и демографска питања “
Председници задружних савеза Србије и Војводине истакли су успех досадашњег пројекта „500 задруга у 500 села“ који је од 2017 до 2020. године спроводио Кабинет министра задуженог за регионални развој. „Задруге у србији више не размишљају о свом опстанку већ о развоју и путевима својих инвестиција“ подсетио је Јованов.

Пројекат Владе Србије популарно назван „500 задруга у 500 села“  био је усмерен управо на подстицање и оснаживање привредне активности у селима кроз удруживање малих произвођача у задруге и тако стварање услова за останак и живот становништва у сеоским срединама. За време трајања овог пројекта основано је чак 770 задруга, а бесповратним средствима помогнут је рад 152 задруге на територији читаве Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију.

 Календар „Михољских сусрета села“ Национални тим за препород села Србије Конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом

Локални медији

28.11.2022. - Портал Зајечарска хроника - У Јабуковцу одржани "Михољски сусрети села 2022"

28.11.2022. - NMR info - Још 12 кућа на селу за брачне парове са територије општине Сечањ

27.11.2022. - Вечерње новости - За младе 1630 кућа на селу

27.11.2022. Дневник - Кркобабић: Младима додељено 1630 кућа

26.11.2022. - Српски телеграф - Започели велики повратак и оживљавање српског села

26.11.2022. - Политика - Прави повратак у села је почео!

26.11.2022. - Ало - Кркобабић:Још 530 породица добило кућу на селу

26.11.2022. - Ало - Кркобабић:Још 530 породица добило кућу на селу

18.11.2022. - pink.rs - Кркобабић подмлађује села

17.11.2022. - abs.gov.rs - Агенција за безбедност саобраћаја расписала је јавни позив за субвенционисану доделу заштитног рама за тракторе

12.11.2022. - euronews - Повратак задругарства у Србију

10.11.2022. - pink - Са ребалансом буџета ћемо уселити још 560 породица!

10.11.2022. - listpobeda - Изложбом најбољих радова и проглашењем победника филмског фестивала завршени Михољски сусрети села 2022

07.11.2022. - timocka - Михољски сусрети села 2022 одржани у Горњану код Бора

Погледајте више...