Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

23.02.2021.

Krkobabić u poseti Južnobačkom upravnom okrugu

Konkurs za zadruge krajem marta

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio je danas Bač, pograničnu opštinu u Južnobačkom upravnom okrugu.

Radnom sastanku u opštini Bač prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, profesori Novosadskog poljoprivrednog fakulteta prof.dr Zoran Keserović, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, rukovodstvo opštine Bač, poljoprivredne službe opština južnobačkog upravnog okruga, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga pomenutog okruga.

 Konkurs za zadruge krajem marta

Autor: Emil Vaš / Agencija Beta


Neposredni povod bilo je predstavljanje nedavno usvojenog „Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji  Republike Srbije“
 „Ova mala pogranična opština pravi je primer, ovde su već uložena sredstva u tri zadruge i sve odlično posluju. Novi program pomoći zadrugama biće objavljen krajem marta, pola milijarde dinara je na raspolaganju za stare i novoformirane zadruge. Zadrugari spremajte se!“ – poručio je ministar.

Ovo je prvi u nizu programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine, a prema uslovima programa i javnog konkursa koji će biti uskoro objavljen novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge mogu da računaju na maksimalan iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po jednoj zadruzi, dok će za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.
Novina programa su zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost bavljenje seoskim turizmom; zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost proizvodnja predmeta ili delatnost obavljanja starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici osetljivih društvenih grupa, sa registrovanom delatnošću iz oblasti zemljoradnje, poljoprivrede, proizvodnje predmeta, obavljanja starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti. Za ove tri vrste zadruga predviđen je iznos do 7,5 miliona dinara.

Predsednik opštine Steva Panić izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministar posetio opštinu Bač i izjavio da je poljoprivreda značajan faktor za opstanak seoskih sredina i da su ulaganja u zadruge dragocena.

Akademik Škorić je rekao da je došlo vreme da menjamo stvari na selu.“Treba da stavimo i poljoprivredu i turizam i prirodne potencijale u funkciju razvoja sela Srbije“

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima obišao zadružne kapacitete ZZ „Bač“ jedne od tri zadruge u ovoj opštini koja je dobila bespovratna sredstva iz Programa Vlade Republike Srbije namenjenog zadrugama. Ovoj zadruzi osnovanoj davne 1946. godine, koja ima 78 članova i čak 350 kooperanata, a pretežno se bavi ratarstvom dodeljeno je 11,2 miliona dinara za dobro osmišljen projekat iz oblasti voćarstva, nabavku 5.500 sadnica četiri sorte trešnje i protivgradne sisteme zaštite za 3 hektara zasada.

Direktor zadruge Miloš Vuković zahvalio je ministru na poseti i izjavio da im je pomoć veoma mnogo značila u preorijentisanju poslovanja da na sopstvenim zasadima obezbede pristojnu zaradu, a ovaj kraj je pogodan za gajenje trešnje i profitabilnije je od gajenja drugih voćnih vrsta.

Predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov podsetio je kako i sa malim površinama prelaskom na intenzivnu proizvodnju može da se obezbedi egzistencija za svoju porodicu. „Struka i nauka u funkciji moderne proizvodnje recept su za budućnost sela Srbije “

Ministar za brigu o selu svoju posetu opštini Bač završio je u selu Selenča, gde je posetio seoski Dom kulture. Ovo pogranično multietničko selo, velikim delom naseljeno Slovacima  ima 1223 domaćinstva i 2601 punoletnog stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,6 godina. Ovo uredno i lepo uređeno mesto ponos je Bačke, međutim, ni njega ne mimoilazi sudbina drugih manjih sredina širom Srbije – negativni prirodni priraštaj i ekonomska emigracija.

 Konkurs za zadruge krajem marta

Autor: Risto Kostov


19.02.2021.

Saopštenja

Predsednik PUPS-a i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić uputio je čestitku Njegovoj svetosti novoizabranom arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju.

„Vaša svetosti,
U ime starijih građana Srbije, kao i svih pravoslavnih vernika koji žive i rade u selima Srbije, želim Vam da na Svetosavskom tronu dugo i plodotvorno radite na jačanju jedinstva i sloge srpskog naroda i pokažete da nismo podeljeno društvo.
Uveren sam da ćete, kao osvedočena saborna ličnost, i ubuduće snažno delati na očuvanju mira, negovanju dijaloga i širenju međunacionalne i verske saradnje, što ste na harizmatičan način pokazali kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski.
U svojoj dosadašnjoj hrišćanskoj misiji veliku energiju i ljubav posvetili ste najugroženijim kategorijama društva. Time ste na delu pokazali, danas sve neophodniju, međugeneracijsku solidarnost. Verujem da ćete, kao iskreni glas naroda i njegove mudrosti, ali i neophodne odlučnosti za očuvanje srpskog identiteta i srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, razvijati saradnju sa drugim crkvama i blagosloviti ljude na selu - da sarađuju i udružuju se radi svog i napretka Srbije.“

09.02.2021.

Krkobabić u poseti Vlasotincu Sela Stajkovce, Orašje, Kukavica i Dobroviš

Stajkovce – 75 miliona evra od povrća

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio je danas Jablanički okrug i tom prilikom izjavio „Sve je spremno za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama. Pola milijarde dinara je na raspolaganju“.

 Stajkovce – 75 miliona evra od povrća

Autor: BETA


U selu Stajkovce ima desetak proizvođača povrća i Krkobabić ih je, najavivši novi program namenjen zadrugama, pozvao na udruživanje.

Ove godine za unapređenje rada zadrugama predviđeno je čak 500 miliona dinara koje će biti dodeljeni u toku 2021.godine. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava predviđen po jednoj zadruzi, prema uslovima konkursa koji će biti uskoro objavljen, za novoformirane zadruge  iznosi  7,5 miliona dinara, dok  će za stare zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi. Prioritet ostaju jug Srbije, nerazvijena, manje razvijena i devastirana područja, kao područja kojima je najviše potrebna briga države, ali će se prilikom odlučivanja  o dodeli finansijskih podsticaja voditi računa o zastupljenosti čitave teritorije. 

Budući da su Vlasotinačka sela povrtarski kraj, u poseti s ministrom bio je i eminentni stručnjak iz oblasti povrtarstva, profesor poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije prof.dr. Žarko Ilin koji je izjavio „Ovo je pravi primer koji treba preslikati na celu Srbiju. U ovom kraju se godišnje proizvede 3 useva po hektaru površine. Samo selo Stajkovce ima više od 400 hektara pod plasteničkom proizvodnjom što godišnje stvori 75 miliona evra čistog prihoda. Moramo podržati poljoprivredne proizvođače, naročito zadruge, povoljniju nabavku repro materijala, kao i uslove za otkup, kalibriranje, pakovanje i konačni cilj plasman i izvoz. Građane Srbije treba pre svega da snabdevamo domaćim i da smanjimo uvoz svežeg povrća “

Iz programa „500 zadruga u 500 sela“ od 2017. - 2020. godine izdvojeno je već 108,8 miliona dinara za 11 zadruga sa teritorije Jablaničkog okruga, za 6 novoosnovanih i 5 starih poljoprivrednih zadruga.

Ministar je sa svojim saradnicima i rukovodstvom opštine Vlasotince zatim obišao Dom kulture na međi dva sela Orašje i Kukavica, u kome su se nekada nalazile i prostorije stare zadruge. Ova dva sela zajedno imaju oko 1100 stanovnika, koriste istu školu, koja broji 40 učenika i ambulantu u kojoj ordinira opšta praksa.
Predsednik opštine Bratislav Petrović zahvalio je ministru na poseti i rekao da će lokalna samouprava podržati svaku inicijativu svojih meštana za unapređenje života i rada i potruditi se da za to stvori što bolje uslove.

Kako će obnova Domova kulture u selima Srbije biti još jedan od projekata koje Ministarstvo za brigu o selu planira da sprovede u toku ove godine, sa jasno preciziranim uslovima koji će biti definisani u Javnom konkursu, a budući da meštani i lokalna samouprava imaju spreman projekat za njegovu obnovu, razmatrana je mogućnost ulaganja u sanaciju i adaptaciju tog objekta u multifunkcionalni objekat koji bi zadovoljio i društvene i kulturne potrebe stanovnika ova dva sela.

Ministar je svoju posetu Vlasotinačkom kraju završio u brdsko-planinskom selu Dobroviš, koje broji tek 45 stanovnika, ali koje je pravi primer kako su se dve porodice vratile na imanje svog dede i sami obnovili crkvu, seosku školu,  zadružni dom, seosku vodenicu, osvetlili i uredili atarske puteve i napravili prve korake u bavljenju seoskim turizmom.

 Stajkovce – 75 miliona evra od povrća  Stajkovce – 75 miliona evra od povrća  Stajkovce – 75 miliona evra od povrća  Stajkovce – 75 miliona evra od povrća  Stajkovce – 75 miliona evra od povrća

09.02.2021.

Krkobabić: Pola milijarde za zadruge

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je usvojen novi program podrške zadrugama za 2021. godinu i istovremeno pozvao zadrugare da se pripreme.
Za te namene izdvojeno je 500 miliona dinara, stare zadruge mogu da računaju na pomoć do 15 miliona, a nove na iznos do 7,5 miliona dinara.

„Program je tu, sada je sve na lokalnim samoupravama i zadrugarima“ – rekao je Krkobabić

 Krkobabić: Pola milijarde za zadruge

Autor: BETA


Vlada Republike Srbije na sednici 4. februara 2021. godine usvojila je Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije.
To je prvi u nizu programa za poboljšanje uslova života i rada na selu koje će u toku ove godine sprovoditi Ministarstvo za brigu o selu.

Program podrške zadrugama praktično predstavlja nastavak uspešno realizovanog projekta popularno nazvanog „500 zadruga u 500 sela“, u okviru koga je sa čak 1,7 milijardi dinara podržan rad 152 zemljoradničke i poljoprivredne zadruge.

Ove godine za unapređenje rada zadrugama predviđeno je čak 500 miliona dinara koje će biti dodeljeni u toku 2021. godine.
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava predviđen po jednoj zadruzi, prema uslovima konkursa koji će biti uskoro objavljen, za novoformirane zadruge  iznosi  7, 5 miliona dinara, dok  će za stare zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

Prioritet ostaju jug Srbije, nerazvijena, manje razvijena i devastirana područja, kao područja kojima je najviše potrebna briga države, ali će se prilikom odlučivanja  o dodeli finansijskih podsticaja voditi računa o zastupljenosti čitave teritorije. 

Partner u izradi i realizaciji programa je, kao i do sada, Akademijski odbor za selo SANU, predvođen predsednikom akademikom Draganom Škorićem, a okosnicu saradnje sa Ministarstvom činiće edukacija, transfer znanja i novih tehnologija, kako bi se zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u Srbiji u svom poslovanju približile onima u Evropskoj Uniji, bile adekvatno pozicionirane na domaćem, ali i konkurentne na stranim tržištima, u čemu će Akademijski odbor za selo imati ključnu ulogu.

21.01.2021.

KRKOBABIĆ U POSETI PODUNAVLjU

Mladi iz ratara - da se selo pita!

„Pokrenućemo inicijativu za izmenu seta zakona, pre svega o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, da vratimo pojam seoske opštine. To je bila najveća tekovina Srbije. Tada su ljudi mogli da se biraju, da odlučuju šta i kako valja da urade i sami da vode računa o svojim prihodima i rashodima„ izjavio je danas ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić u radnoj poseti selu Ratari u opštini Smederevska Palanka.

 Mladi iz ratara - da se selo pita!

U poseti je s ministrom bio i Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

U razgovoru sa meštanima, ali i rukovodstvom opštine i mesne zajednice Krkobabić je razgovao o potrebama stanovnika ovog i okolnih 16 sela i potencijalima za razvoj seoskih sredina Podunavlja.

U fokusu razgovora je na prvom mestu bilo pokretanje privredne aktivnosti u ovom selu, sve ono što predstavlja izvor egzistencije za njenih 1.700 meštana, sa predlozima za oživljavanje zemljoradničke zadruge „Ratari„, koja je nekada uspešno opsluživala seljane i pomagala im da prodaju svoje proizvode, a sada već niz godina nije aktivna.

Sagledani su i infrastrukturni problemi, kao što je nedostatak vodovoda i kanalizacije, loše stanje atarskih puteva, ali i potencijali plavni problemi na ušću pritoke Veliki lug u Kubršnicu. Govoreći o poplavama Krkobabić je rekao da je od izuzetne važnosti blagovremeno čišćenje kanala, uređenje vodotokova i priobalja, „Treba da činimo sve da otklonimo uzroke, a ne da se bavimo posledicama„ bio je jasan ministar, koji je sa svojim saradnicima i domaćinima obišao i osnovnu školu koja ima 96 đaka i seosku crkvu.

Jedan od programa koje će Ministarstvo za brigu o selu realizovati je upravo adaptacija Domova kulture u multifunkcionalne objekte, a Dom kulture u Ratarima, koji je takođe bio predmet posete, je bio na taj način koncipiran. Još tada, posle Drugog svetskog rata, ovaj objekat služio je seljanima za najrazličitije namene i sadržao poštu, prodavnicu, sedište fudbalskog kluba, kancelarije mesne zajednice, ali i biblioteku, diskoteku, svečanu salu u kojoj je radila i dramska sekcija, a bioskopske projekcije su se odvijale svake subote.

„Posebnim programom želimo da u toku ove godine adaptiramo određen broj Domova kulture po Srbiji, da ih adaptiramo i opremimo i da oni zažive sa najrazličitijim sadržajima „ izjavio je Krkobabić i dodao da meštani i sami moraju da se aktiviraju i preuzmu inicijativu u popravljanju uslova života u svojim sredinama.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen zahvalio je ministru na poseti i istakao da će lokalna samouprava podržati svaku inicijativu za oporavak sela sa ove teritorije.

Akademik Škorić je istakao da treba iskoristiti i sve prirodne potencijale koje ovo selo ima, Ratari imaju 20 izvora vode, dok se samo 10 koristi i održava „U tome je veliki potencijal ne samo za vodosnabdevanje, već i za razvoj seoskog turizma.„

Ministar je svoju posetu završio obilaskom sela Selevac u istoj opštini.

 Mladi iz ratara - da se selo pita!  Mladi iz ratara - da se selo pita!  Mladi iz ratara - da se selo pita!  Mladi iz ratara - da se selo pita!

6.01.2021.

Krkobabić ekskluzivno: Počinje program obnove zadrugarstva!

Milan Krkobabić ministar za brigu o selu se na badnji dan obratio zarugarima i eksluzivno najavio:

„Do kraja januara ćemo krenuti sa novim programom obnove zadrugarstva, a zatim sledi javni konkurs. Neka se domaćini spreme. Postojeće zadruge mogu da računaju na do 15 miliona dinara podsticajnih sredstava, a novoosnovane do 7, 5 miliona dinara. Pomoćićemo pedeset do šezdeset zadruga za kupovinu osnovnog stada,višgodišenjg zasada, opreme i mehanizacije.“ Bio je jasan Krkobabić i dodao „Bez dobrog domaćina nema ni čestite kuće, tako ni bez dobre zadruge nema ni valjanog sela.“

 Krkobabić ekskluzivno: Počinje program obnove zadrugarstva!

Autor: Risto Kostov


 Krkobabić ekskluzivno: Počinje program obnove zadrugarstva!  Krkobabić ekskluzivno: Počinje program obnove zadrugarstva!

6.01.2021.

Božićna čestitka

Povodom nastupajućih Božićnih praznika svim pravoslavnim vernicima upućujem najiskrenije čestitke.

Neka ovaj praznik ispuni slogom, srećom i blagostanjem sve domove, a posebno domove naših domaćina u selima Srbije.

Božić, praznik rađanja i nade, uvek nas iznova podseća na važnost stvaranja i očuvanja porodice. Želim vam da budete pre svega zdravi, da se čuvate i poštujete, da gradite mir sa radošću i ljubavlju, jer dani koje živimo pokazuju koliko je važna porodica sa kojom kroz teškoće prolazimo lakše i postajemo jači.

Mir Božji, Hristos se rodi!

 Božićna čestitka

Autor: BETA


24.12.2020.

Božićna čestitka

Povodom nastupajućih Božićnih i Novogodišnjih praznika hrišćanskim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru ministar za brigu o selu Milan Krkobabić upućuje iskrene čestitke:
„Neka ovaj praznik ispuni slogom, srećom i blagostanjem i domove domaćina u selima Srbije i podari, u ovom trenutku nam najpotrebnije zdravlje, ali i veru i optimizam kojima ćemo se izboriti sa izazovima vremena i izgraditi bolji život budućih pokoljenja.“

15.12.2020.

Saopštenje povodom praznika hrvatske zajednice u Srbiji

 Saopštenje povodom praznika hrvatske zajednice u Srbiji

Autor: Vuk Branković

Povodom praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dana prvog saziva Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji, koji se od 2002. godine tradicionalno obeležava 15. decembra, Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je:
„Postojanje Hrvatske zajednice u Srbiji značajno obogaćuje multietničku sliku Srbije u kojoj danas pored Srba, žive i Hrvati i predstavnici još 20 nacionalnih manjina, a značajan deo njih živi u selima Srbije.

Briga o selima Srbije je pre svega briga o ljudima koji tu žive i rade.

Zajedništvo, solidarnost i odgovornost ljudi u lokalnim zajednicama su imperativ vremena u kome živimo.

Hrvatska zajednica u Srbiji je nezaobilazan partner u našim zajedničkim nastojanjima da se kvalitet života u selima Srbije permanentno popravlja“


14.12.2020.

Susret Ministra za brigu o selu sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, zadružnim savezima i univerzitetskim profesorima

Dalji razvoj i unapređenje zadrugarstva

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Akademijskog odbora za selo akademikom Draganom Škorićem, predsednicima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, Nikolom Mihailovićem i Radislavom Jovanovom i stručnjakom za voćarstvo prof. dr Zoranom Keserovićem.

Tema sastanka bio je dalji razvoj i unapređenje zadrugarstva u Srbiji i AP Vojvodini, zajedničko delovanje Akademijskog odbora za selo SANU, zadružnih saveza i predstavnika struke poput univerzitetskih profesora.

Krkobabić je i u sklopu budućih programa Ministarstva najavio nastavak finansijskih podsticaja  za domaćine Srbije udružene u zadruge. „Ministarstvo za brigu o selu nastaviće dodelu podsticaja za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, ali će svoje delovanje proširiti i na turističke, socijalne i zanatske zadruge ” izjavio je ministar i dodao da će u prvi plan staviti transfer znanja i tehnologija. „Pravićemo edukativne centre u kojima će domaćini moći da dobiju prave informacije i smernice, a to ćemo upotpuniti demonstracionim ogledima savremene proizvodnje“

 Dalji razvoj i unapređenje zadrugarstva

Autor: Milan Obradović


Krkobabić je prve programe za unapređenje života i rada na selu najavio za prvi kvartal 2021. godine, istovremeno sa aktivnostima za uspostavljanje zakonodavnog okvira koji će na sistemski način tretirati problematiku sela.

Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić rekao je „Naši seljani jedino udruženi u zadruge mogu da postanu robni proizvođači. I istakao da zadruge ne treba posmatrati isključivo kao proizvođače sirovina, već je veoma važno da one učestvuju na tržištu sa svojim finalnim proizvodima.

Prof.dr Zoran Keserović izjavio je da je „neophodno da pokrenemo ekonomski razvoj regija koje nisu blizu velikih gradova, a time ćemo polako rešavati i socijalna i demografska pitanja “
Predsednici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine istakli su uspeh dosadašnjeg projekta „500 zadruga u 500 sela“ koji je od 2017 do 2020. godine sprovodio Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj. „Zadruge u srbiji više ne razmišljaju o svom opstanku već o razvoju i putevima svojih investicija“ podsetio je Jovanov.

Projekat Vlade Srbije popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“  bio je usmeren upravo na podsticanje i osnaživanje privredne aktivnosti u selima kroz udruživanje malih proizvođača u zadruge i tako stvaranje uslova za ostanak i život stanovništva u seoskim sredinama. Za vreme trajanja ovog projekta osnovano je čak 770 zadruga, a bespovratnim sredstvima pomognut je rad 152 zadruge na teritoriji čitave Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

 eUprava Covid19 Nacionalni tim za preporod sela srbije  Ukidanje pečata