Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

23.02.2021.

Кркобабић у посети Јужнобачком управном округу

Конкурс за задруге крајем марта

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио је данас Бач, пограничну општину у Јужнобачком управном округу.

Радном састанку у општини Бач присуствовали су председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, професори Новосадског пољопривредног факултета проф.др Зоран Кесеровић, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, руководство општине Бач, пољопривредне службе општина јужнобачког управног округа, као и власници пољопривредних газдинстава, директори и чланови задруга поменутог округа.

 Конкурс за задруге крајем марта

Аутор: Емил Ваш / Агенција Бета


Непосредни повод било је представљање недавно усвојеног „Програма подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији  Републике Србије“
 „Ова мала погранична општина прави је пример, овде су већ уложена средства у три задруге и све одлично послују. Нови програм помоћи задругама биће објављен крајем марта, пола милијарде динара је на располагању за старе и новоформиране задруге. Задругари спремајте се!“ – поручио је министар.

Ово је први у низу програма које ће Министарство за бригу о селу спроводити у току 2021. године, а према условима програма и јавног конкурса који ће бити ускоро објављен новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге могу да рачунају на максималан износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по једној задрузи, док ће за старе земљорадничке и пољопривредне задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи.
Новина програма су земљорадничке или пољопривредне задруге чија је регистрована делатност бављење сеоским туризмом; земљорадничке или пољопривредне задруге чија је регистрована делатност производња предмета или делатност обављања старих и уметничких заната, односно послова домаће радиности као и задруге чији су оснивачи припадници осетљивих друштвених група, са регистрованом делатношћу из области земљорадње, пољопривреде, производње предмета, обављања старих и уметничких заната, односно послова домаће радиности. За ове три врсте задруга предвиђен је износ до 7,5 милиона динара.

Председник општине Стева Панић изразио је велико задовољство што је министар посетио општину Бач и изјавио да је пољопривреда значајан фактор за опстанак сеоских средина и да су улагања у задруге драгоцена.

Академик Шкорић је рекао да је дошло време да мењамо ствари на селу.“Треба да ставимо и пољопривреду и туризам и природне потенцијале у функцију развоја села Србије“

Након састанка министар је са својим сарадницима обишао задружне капацитете ЗЗ „Бач“ једне од три задруге у овој општини која је добила бесповратна средства из Програма Владе Републике Србије намењеног задругама. Овој задрузи основаној давне 1946. године, која има 78 чланова и чак 350 коопераната, а претежно се бави ратарством додељено је 11,2 милиона динара за добро осмишљен пројекат из области воћарства, набавку 5.500 садница четири сорте трешње и противградне системе заштите за 3 хектара засада.

Директор задруге Милош Вуковић захвалио је министру на посети и изјавио да им је помоћ веома много значила у преоријентисању пословања да на сопственим засадима обезбеде пристојну зараду, а овај крај је погодан за гајење трешње и профитабилније је од гајења других воћних врста.

Председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов подсетио је како и са малим површинама преласком на интензивну производњу може да се обезбеди егзистенција за своју породицу. „Струка и наука у функцији модерне производње рецепт су за будућност села Србије “

Министар за бригу о селу своју посету општини Бач завршио је у селу Селенча, где је посетио сеоски Дом културе. Ово погранично мултиетничко село, великим делом насељено Словацима  има 1223 домаћинства и 2601 пунолетног становника, а просечна старост становништва износи 40,6 година. Ово уредно и лепо уређено место понос је Бачке, мeђутим, ни њега нe мимoилaзи судбинa других мaњих срeдинa ширoм Србиje – нeгaтивни прирoдни прирaштaj и eкoнoмскa eмигрaциja.

 Конкурс за задруге крајем марта

Аутор: Ристо Костов


19.02.2021.

Саопштења

Председник ПУПС-а и министар за бригу о селу Милан Кркобабић упутио је честитку Његовој светости новоизабраном архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком и патријарху српском Господину Порфирију.

„Ваша светости,
У име старијих грађана Србије, као и свих православних верника који живе и раде у селима Србије, желим Вам да на Светосавском трону дуго и плодотворно радите на јачању јединства и слоге српског народа и покажете да нисмо подељено друштво.
Уверен сам да ћете, као осведочена саборна личност, и убудуће снажно делати на очувању мира, неговању дијалога и ширењу међунационалне и верске сарадње, што сте на харизматичан начин показали као митрополит загребачко-љубљански.
У својој досадашњој хришћанској мисији велику енергију и љубав посветили сте најугроженијим категоријама друштва. Тиме сте на делу показали, данас све неопходнију, међугенерацијску солидарност. Верујем да ћете, као искрени глас народа и његове мудрости, али и неопходне одлучности за очување српског идентитета и српских светиња на Косову и Метохији, развијати сарадњу са другим црквама и благословити људе на селу - да сарађују и удружују се ради свог и напретка Србије.“

09.02.2021.

Кркобабић у посети Власотинцу Села Стајковце, Орашје, Кукавица и Добровиш

Стајковце – 75 милиона евра од поврћа

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио је данас Јабланички округ и том приликом изјавио „Све је спремно за доделу бесповратних средстава задругама. Пола милијарде динара је на располагању“.

 Стајковце – 75 милиона евра од поврћа

Аутор: БЕТА


У селу Стајковце има десетак произвођача поврћа и Кркобабић их је, најавивши нови програм намењен задругама, позвао на удруживање.

Ове године за унапређење рада задругама предвиђено је чак 500 милиона динара које ће бити додељени у току 2021.године. Максималан износ бесповратних средстава предвиђен по једној задрузи, према условима конкурса који ће бити ускоро објављен, за новоформиране задруге  износи  7,5 милиона динара, док  ће за старе задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи. Приоритет остају југ Србије, неразвијена, мање развијена и девастирана подручја, као подручја којима је највише потребна брига државе, али ће се приликом одлучивања  о додели финансијских подстицаја водити рачуна о заступљености читаве територије. 

Будући да су Власотиначка села повртарски крај, у посети с министром био је и еминентни стручњак из области повртарства, професор пољопривредног факултета у Новом Саду и члан Националног тима за препород села Србије проф.др. Жарко Илин који је изјавио „Ово је прави пример који треба пресликати на целу Србију. У овом крају се годишње произведе 3 усева по хектару површине. Само село Стајковце има више од 400 хектара под пластеничком производњом што годишње створи 75 милиона евра чистог прихода. Морамо подржати пољопривредне произвођаче, нарочито задруге, повољнију набавку репро материјала, као и услове за откуп, калибрирање, паковање и коначни циљ пласман и извоз. Грађане Србије треба пре свега да снабдевамо домаћим и да смањимо увоз свежег поврћа “

Из програма „500 задруга у 500 села“ од 2017. - 2020. године издвојено је већ 108,8 милиона динара за 11 задруга са територије Јабланичког округа, за 6 новооснованих и 5 старих пољопривредних задруга.

Министар је са својим сарадницима и руководством општине Власотинце затим обишао Дом културе на међи два села Орашје и Кукавица, у коме су се некада налазиле и просторије старе задруге. Ова два села заједно имају око 1100 становника, користе исту школу, која броји 40 ученика и амбуланту у којој ординира општа пракса.
Председник општине Братислав Петровић захвалио је министру на посети и рекао да ће локална самоуправа подржати сваку иницијативу својих мештана за унапређење живота и рада и потрудити се да за то створи што боље услове.

Како ће обнова Домова културе у селима Србије бити још један од пројеката које Министарство за бригу о селу планира да спроведе у току ове године, са јасно прецизираним условима који ће бити дефинисани у Јавном конкурсу, а будући да мештани и локална самоуправа имају спреман пројекат за његову обнову, разматрана је могућност улагања у санацију и адаптацију тог објекта у мултифункционални објекат који би задовољио и друштвене и културне потребе становника ова два села.

Министар је своју посету Власотиначком крају завршио у брдско-планинском селу Добровиш, које броји тек 45 становника, али које је прави пример како су се две породице вратиле на имање свог деде и сами обновили цркву, сеоску школу,  задружни дом, сеоску воденицу, осветлили и уредили атарске путеве и направили прве кораке у бављењу сеоским туризмом.

 Стајковце – 75 милиона евра од поврћа  Стајковце – 75 милиона евра од поврћа  Стајковце – 75 милиона евра од поврћа  Стајковце – 75 милиона евра од поврћа  Стајковце – 75 милиона евра од поврћа

09.02.2021.

Кркобабић: Пола милијарде за задруге

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је да је усвојен нови програм подршке задругама за 2021. годину и истовремено позвао задругаре да се припреме.
За те намене издвојено је 500 милиона динара, старе задруге могу да рачунају на помоћ до 15 милиона, а нове на износ до 7,5 милиона динара.

„Програм је ту, сада је све на локалним самоуправама и задругарима“ – рекао је Кркобабић

 Кркобабић: Пола милијарде за задруге

Аутор: БЕТА


Влада Републике Србије на седници 4. фебруара 2021. године усвојила је Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије.
То је први у низу програма за побољшање услова живота и рада на селу које ће у току ове године спроводити Министарство за бригу о селу.

Програм подршке задругама практично представља наставак успешно реализованог пројекта популарно названог „500 задруга у 500 села“, у оквиру кога је са чак 1,7 милијарди динара подржан рад 152 земљорадничке и пољопривредне задруге.

Ове године за унапређење рада задругама предвиђено је чак 500 милиона динара које ће бити додељени у току 2021. године.
Максималан износ бесповратних средстава предвиђен по једној задрузи, према условима конкурса који ће бити ускоро објављен, за новоформиране задруге  износи  7, 5 милиона динара, док  ће за старе задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи.

Приоритет остају југ Србије, неразвијена, мање развијена и девастирана подручја, као подручја којима је највише потребна брига државе, али ће се приликом одлучивања  о додели финансијских подстицаја водити рачуна о заступљености читаве територије. 

Партнер у изради и реализацији програма је, као и до сада, Академијски одбор за село САНУ, предвођен председником академиком Драганом Шкорићем, а окосницу сарадње са Министарством чиниће едукација, трансфер знања и нових технологија, како би се земљорадничке и пољопривредне задруге у Србији у свом пословању приближиле онима у Европској Унији, биле адекватно позициониране на домаћем, али и конкурентне на страним тржиштима, у чему ће Академијски одбор за село имати кључну улогу.

21.01.2021.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОДУНАВЉУ

Млади из ратара - да се село пита!

„Покренућемо иницијативу за измену сета закона, пре свега о територијалној организацији Републике Србије, да вратимо појам сеоске општине. То је била највећа тековина Србије. Тада су људи могли да се бирају, да одлучују шта и како ваља да ураде и сами да воде рачуна о својим приходима и расходима„ изјавио је данас министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић у радној посети селу Ратари у општини Смедеревска Паланка.

 Млади из ратара - да се село пита!

У посети је с министром био и Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије.

У разговору са мештанима, али и руководством општине и месне заједнице Кркобабић је разговао о потребама становника овог и околних 16 села и потенцијалима за развој сеоских средина Подунавља.

У фокусу разговора је на првом месту било покретање привредне активности у овом селу, све оно што представља извор егзистенције за њених 1.700 мештана, са предлозима за оживљавање земљорадничке задруге „Ратари„, која је некада успешно опслуживала сељане и помагала им да продају своје производе, а сада већ низ година није активна.

Сагледани су и инфраструктурни проблеми, као што је недостатак водовода и канализације, лоше стање атарских путева, али и потенцијали плавни проблеми на ушћу притоке Велики луг у Кубршницу. Говорећи о поплавама Кркобабић је рекао да је од изузетне важности благовремено чишћење канала, уређење водотокова и приобаља, „Треба да чинимо све да отклонимо узроке, а не да се бавимо последицама„ био је јасан министар, који је са својим сарадницима и домаћинима обишао и основну школу која има 96 ђака и сеоску цркву.

Један од програма које ће Министарство за бригу о селу реализовати је управо адаптација Домова културе у мултифункционалне објекте, а Дом културе у Ратарима, који је такође био предмет посете, је био на тај начин конципиран. Још тада, после Другог светског рата, овај објекат служио је сељанима за најразличитије намене и садржао пошту, продавницу, седиште фудбалског клуба, канцеларије месне заједнице, али и библиотеку, дискотеку, свечану салу у којој је радила и драмска секција, а биоскопске пројекције су се одвијале сваке суботе.

„Посебним програмом желимо да у току ове године адаптирамо одређен број Домова културе по Србији, да их адаптирамо и опремимо и да они заживе са најразличитијим садржајима „ изјавио је Кркобабић и додао да мештани и сами морају да се активирају и преузму иницијативу у поправљању услова живота у својим срединама.

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен захвалио је министру на посети и истакао да ће локална самоуправа подржати сваку иницијативу за опоравак села са ове територије.

Академик Шкорић је истакао да треба искористити и све природне потенцијале које ово село има, Ратари имају 20 извора воде, док се само 10 користи и одржава „У томе је велики потенцијал не само за водоснабдевање, већ и за развој сеоског туризма.„

Министар је своју посету завршио обиласком села Селевац у истој општини.

 Млади из ратара - да се село пита!  Млади из ратара - да се село пита!  Млади из ратара - да се село пита!  Млади из ратара - да се село пита!

6.01.2021.

Кркобабић ексклузивно: Почиње програм обнове задругарства!

Милан Кркобабић министар за бригу о селу се на бадњи дан обратио заругарима и екслузивно најавио:

„До краја јануара ћемо кренути са новим програмом обнове задругарства, а затим следи јавни конкурс. Нека се домаћини спреме. Постојеће задруге могу да рачунају на до 15 милиона динара подстицајних средстава, а новоосноване до 7, 5 милиона динара. Помоћићемо педесет до шездесет задруга за куповину основног стада,вишгодишењг засада, опреме и механизације.“ Био је јасан Кркобабић и додао „Без доброг домаћина нема ни честите куће, тако ни без добре задруге нема ни ваљаног села.“

 Кркобабић ексклузивно: Почиње програм обнове задругарства!

Аутор: Ристо Костов


 Кркобабић ексклузивно: Почиње програм обнове задругарства!  Кркобабић ексклузивно: Почиње програм обнове задругарства!

6.01.2021.

Божићна честитка

Поводом наступајућих Божићних празника свим православним верницима упућујем најискреније честитке.

Нека овај празник испуни слогом, срећом и благостањем све домове, а посебно домове наших домаћина у селима Србије.

Божић, празник рађања и наде, увек нас изнова подсећа на важност стварања и очувања породице. Желим вам да будете пре свега здрави, да се чувате и поштујете, да градите мир са радошћу и љубављу, јер дани које живимо показују колико је важна породица са којом кроз тешкоће пролазимо лакше и постајемо јачи.

Мир Божји, Христос се роди!

Божићна честитка

Аутор: БЕТА


24.12.2020.

Божићна честитка

Поводом наступајућих Божићних и Новогодишњих празника хришћанским верницима који Божић славе по грегоријанском календару министар за бригу о селу Милан Кркобабић упућује искрене честитке:
„Нека овај празник испуни слогом, срећом и благостањем и домове домаћина у селима Србије и подари, у овом тренутку нам најпотребније здравље, али и веру и оптимизам којима ћемо се изборити са изазовима времена и изградити бољи живот будућих покољења.“

15.12.2020.

Саопштење поводом празника хрватске заједнице у Србији

 Саопштење поводом празника хрватске заједнице у Србији

Аутор: Вук Бранковић

Поводом празника хрватске заједнице у Републици Србији – Дана првог сазива Хрватског националног већа у Републици Србији, који се од 2002. године традиционално обележава 15. децембра, Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је:
„Постојање Хрватске заједнице у Србији значајно обогаћује мултиетничку слику Србије у којој данас поред Срба, живе и Хрвати и представници још 20 националних мањина, а значајан део њих живи у селима Србије.

Брига о селима Србије је пре свега брига о људима који ту живе и раде.

Заједништво, солидарност и одговорност људи у локалним заједницама су императив времена у коме живимо.

Хрватска заједница у Србији је незаобилазан партнер у нашим заједничким настојањима да се квалитет живота у селима Србије перманентно поправља“


14.12.2020.

Сусрет Министра за бригу о селу са Српском академијом наука и уметности, задружним савезима и универзитетским професорима

Даљи развој и унапређење задругарства

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић састао се данас у Палати Србија са председником Академијског одбора за село академиком Драганом Шкорићем, председницима Задружних савеза Србије и Војводине, Николом Михаиловићем и Радиславом Јовановом и стручњаком за воћарство проф. др Зораном Кесеровићем.

Tемa састанка био је даљи развој и унапређење задругарства у Србији и АП Војводини, заједничко деловање Академијског одбора за село САНУ, задружних савеза и представника струке попут универзитетских професора.

Кркобабић је и у склопу будућих програма Министарства најавио наставак финансијских подстицаја  за домаћине Србије удружене у задруге. „Министарство за бригу о селу наставиће доделу подстицаја за земљорадничке и пољопривредне задруге, али ће своје деловање проширити и на туристичке, социјалне и занатске задруге ” изјавио је министар и додао да ће у први план ставити трансфер знања и технологија. „Правићемо едукативне центре у којима ће домаћини моћи да добију праве информације и смернице, а то ћемо употпунити демонстрационим огледима савремене производње“

 Даљи развој и унапређење задругарства

Аутор: Милан Обрадовић


Кркобабић је прве програме за унапређење живота и рада на селу најавио за први квартал 2021. године, истовремено са активностима за успостављање законодавног оквира који ће на системски начин третирати проблематику села.

Председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић рекао је „Наши сељани једино удружени у задруге могу да постану робни произвођачи. И истакао да задруге не треба посматрати искључиво као произвођаче сировина, већ је веома важно да оне учествују на тржишту са својим финалним производима.

Проф.др Зоран Кесеровић изјавио је да је „неопходно да покренемо економски развој регија које нису близу великих градова, а тиме ћемо полако решавати и социјална и демографска питања “
Председници задружних савеза Србије и Војводине истакли су успех досадашњег пројекта „500 задруга у 500 села“ који је од 2017 до 2020. године спроводио Кабинет министра задуженог за регионални развој. „Задруге у србији више не размишљају о свом опстанку већ о развоју и путевима својих инвестиција“ подсетио је Јованов.

Пројекат Владе Србије популарно назван „500 задруга у 500 села“  био је усмерен управо на подстицање и оснаживање привредне активности у селима кроз удруживање малих произвођача у задруге и тако стварање услова за останак и живот становништва у сеоским срединама. За време трајања овог пројекта основано је чак 770 задруга, а бесповратним средствима помогнут је рад 152 задруге на територији читаве Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију.

 eУправа Covid19 Национални тим за препород села србије  Укидање печата